Newsflash
Internaționale

Varianta de SARS-CoV-2 din Marea Britanie a suferit din nou mutații

de Florentina Ionescu - feb. 5 2021
Varianta de SARS-CoV-2 din Marea Britanie a suferit din nou mutații

Varianta coronavirusului SARS-CoV-2 depistată inițial în Marea Britanie a suferit o nouă mutație, potrivit presei străine.

În plus, mutația suplimentară, cunoscută și sub denumirea de E484K, este aceeași care a fost descoperită în variantele din Brazilia și din Africa de Sud ale SARS-CoV-2, dar pare să fie apărut separat în Marea Britanie, scrie www.iflscience.com.

imagine microscop sars-cov-2

Un raport publicat săptămâna aceasta de Public Health England (PHE) a subliniat că mutația proteinei „spike” a virusului, mutație numită E484K, descoperită în variantele braziliană și sud-africană, a fost detectată în cazul a cel puțin 11 variante din Marea Britanie, secvețiate genetic, și despre care „informațiile preliminare sugerează că a avut loc mai mult de un eveniment de transformare”.

Cu alte cuvinte, potrivit sursei citate, o mutație ce prezintă motive de îngrijorare pare să fi apărut în mod separat de variantele deja existente ale virusului în Marea Britanie.

Mutațiile sunt o etapă naturală a ciclului de viață al unui virus și, în decursul pandemiei, au existat mii de variante de SARS-CoV-2 care au suferit mutații subtile, multe dintre ele fiind inofensive. Cu toate acestea, varianta din Marea Britanie este problematică, explică experții, deoarece ea prezintă o mutație remarcabilă – cunoscută drept mutația N501Y – pe proteina spike a virusului, acea parte a SARS-CoV-2 care este folosită pentru a intra în celulele gazdei și care este ținta majorității vaccinurilor împotriva COVID-19.

Experții atrag atenția că și variantele braziliană și sud-africană prezintă această mutație N501Y împreună cu mutația E484K pe proteinele lor „spike”. În prezent, însă, se pare că un număr mic de variante care circulă în Marea Britanie au preluat și această mutație E484K.

„Mutația E484K a fost acum identificată în cazul unei fracțiuni mici a virusurilor care prezintă diferențe ale secvenței care definesc varianta din Marea Britanie. Acest lucru sugerează că varianta britanică a coronavirusului capătă acum în mod independent modificarea E484K”, a explicat dr. Jonathan Stoye, liderul unui grup de cercetători de la Retrovirus-Host Interactions Laboratory din cadrul Institutului Francis Crick Institute.

Această explicație este deosebit de îngrijorătoare, deoarece se crede că E484K este principala mutație care are impact asupra eficacității vaccinurilor împotriva COVID-19.

De exemplu, scrie sursa amintită, un trial recent ce a avut în prim-plan vaccinul împotriva COVID-19 de la Novavax a arătat că vaccinul este eficient în proporție de 85,6% împotriva variantei britanice a virusului, dar este eficient doar în proporție de aproape 60% împotriva variantei sud-africane care se răspândește cu repeziciune.


Notă autor:

Credit foto: US Government department: The National Institute of Allergy and Infectious Diseases, de la www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe