Newsflash
Apariții editoriale

Urgenţele în neurologie

de Dr. Irina BELOIU - nov. 19 2021
Urgenţele în neurologie

Volumul Ghid practic de abordare a urgenţelor neurologice, apărut la Editura Medicală, sub coordonarea Cristinei Aura Panea, propune un format internaţional consacrat, adaptat cerinţelor locale ale spitalelor din România. Este, așadar, o carte apărută dintr-o necesitate.

SKM_C224Med21102715160

       După cum se cunoaște din experienţa practică de zi cu zi, există o diferenţă între a ști că pacientul are nevoie de plasmafereză și a completa fișa de solicitare pentru pungile de plasmă. Cum de altfel există și o diferenţă între a ști că o persoană are nevoie de suport vasopresor și a prepara seringa cu diluţia de noradrenalină pentru injectomat. Și, pentru medicii care se confruntă cu asemenea probleme, această nevoie nu este deloc una neglijabilă.

        Ghidul vine cu o abordare surprinzător de lucidă pentru principalele probleme pe care un medic internist, cu precădere un neurolog, le poate întâlni în medicina de urgenţă. Mai mult, adaptarea ghidurilor internaţionale la realitatea spitalelor din România, fără a face însă concesii în calitatea actului medical, reprezintă un mare merit al acestei cărţi.

        Cele 43 de subcapitole, chiar dacă sunt scurte (acoperind de obicei nu mai mult de câteva pagini fiecare), pun accentul în primul rând pe partea practică, oferind, pe lângă noţiuni concise și clare despre diagnostic, informaţii ample despre fiolaje uzuale, mod de preparare, doze, formule de calcul cu exemple concrete, pentru o orientare mai rapidă, lipsită de echivoc.

        Cartea este gândită în primul rând pentru neurologii care activează în secţii cu profil de urgenţă și care se confruntă, pe lângă patologia neurologică, cu toate complicaţiile prezentate în capitolele destinate (tulburări metabolice, hemodinamice, complicaţii infecţioase etc.). Modul în care a fost concepută o face însă utilă în orice secţie medicală cu regim de spitalizare continuă, deci și medicilor din alte specialităţi decât neurologia.

       Merită spus, în încheiere, că această carte, aparent mică, are un conţinut impresionant de muncă și expertiză. Prin această iniţiativă lăudabilă se va îndeplini menirea de a ușura din povara medicinei de urgenţă, pentru cât mai mulţi medici.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe