Newsflash
Cultură

Un nou tip de apartheid, cel al vârstnicilor

de Dr. Mihail MIHAILIDE - ian. 13 2017
Un nou tip de apartheid, cel al vârstnicilor
     Dovedind capacități creative nealterate în niciun fel de vârsta pe care cu nonșalanță ne permite să i-o aflăm (n.1934), resurse bazate pe un îndelungat exercițiu intelectual și o valoroasă și bogată experiență în domeniul medico-social, dr. Constantin Bogdan oferă specialiștilor și marelui public – membrii tineri ai familiilor românești – o monografie în premieră pentru literatura noastră: Abuzul și violența asupra persoanelor vârstnice, o temă de stringentă actualitate.
     Într-adevăr, nu e zi când, din revărsarea știrilor care, cu vrere sau fără, ne inundă ca valurile unui tsunami, una sau mai multe dintre acestea să nu aibă ca subiect agresiunea sub varii – și cândva inimaginabile – forme asupra persoanelor vârstnice, părinți și bunici. Din păcate, reacția oficialităților este, comparativ, slabă față de scandaloasele dezvăluiri, vestejind grav tradiția și regulile de bun simț ale poporului nostru, iar impactul public, după șocul de moment, se diluează rapid. A provocat un vulgar amuzament în rândul unor bodyguarzi și a unui funcționăret declasat întâmplarea unui venerabil și cunoscut neurochirurg, devenit după recentele alegeri parlamentar, care, chemat să-și ridice carnetul de senator, a fost expediat pe scări, la nu știu care etaj, spunându-i-se că liftul Casei Poporului e defect – o glumă de prost gust!
     Sunt constatări irefutabile: îmbătrânirea demografică e progresivă și ireversibilă, rata de creștere anuală e de 2,6% la bătrâni față de populația generală (1,2%); numărul persoanelor de peste 80 de ani e în creștere (îmbătrânirea bătrânilor dar și feminizarea bătrânilor – în sensul că femeile trăiesc cu șapte până la opt ani mai mult); s-a modificat structura pe grupe de vârstă a pacienților care apelează la servicii de urgență: geriatrizarea urgențelor în contextul geriatrizării medicinii. Deși fenomenul demografic era previzibil și acum i se cunosc dimensiunile, „câștigul în ani al existenței omului nu mai este perceput ca o victorie asupra destinului biologic, ci ca un pericol, o povară”. Se constată încetinirea dezvoltării economice, a investițiilor, a consumării resurselor – necesare altminteri populației active –, necesitatea creșterii fondului de pensii, precum și tulburări survenite în interiorul celulei familiale, căreia îi revin noi și adesea insurmontabile dificultăți (de mișcare, program, lipsă de spațiu, șomaj, resurse, griji suplimentare). De aici și până la stigmatizarea, discriminarea, excluderea socială și familială a bătrânilor (în societatea noastră, îndeosebi) – n-a mai fost decât un pas, iar diferitele forme de violență au explodat.
     Monografia doctorului C. Bogdan, care caută și reușește să epuizeze vasta și îngrijorătoarea problematică a bătrânului, sugerând chiar și unele remedii, e edificată cu rigoare arhitecturală. Autorul tratează astfel, într-o succesiune logică de capitole, importanța problemei de care urmează să se ocupe, istoricul acesteia, definește noțiunile de abuz și violență (deosebindu-le, inclusiv semantic), studiază prevalența acestor acte și atitudini antisociale, cu dese conotații penale. Sunt prezentate apoi premisele abuzului și violenței în contextul existenței unor drepturi, legitim recunoscute, ale persoanelor vârstnice. Urmează detalierea mecanismelor de producere a abuzului (factori de risc, abuzatori și victime, dinamica abuzului și violenței interpersonale, incriminarea victimei în determinarea abuzului, diagnosticarea – adesea dificilă – a abuzului și violenței). Un capitol este rezervat de autor amănunțirii tipurilor de abuz asupra vârstnicului: psihologic, emoțional, fizic, medical, prin omisiune (de neglijare), material, de deposedare abuzivă, precum și extremele – abuz sexual (inclusiv violul), abuz asupra vârstnicului cu demență și omuciderea („gerocidul”). În același capitol de taxonomie, autorul se ocupă și de evaluarea, raportarea, consecințele și prevenirea abuzurilor. Numeroase situații particulare de abuz, de care dr. C. Bogdan, ca gerontolog și internist, s-a ocupat nemijlocit, sunt uneori citate în sprijinul părții teoretice a lucrării. Într-un capitol final sunt imaginate grafice privind cauzele abuzului și violenței, sau privind îngrijirea persoanelor în vârstă, sunt redate aspecte de legislație, tabele privind drepturile persoanelor din această categorie de vârstă și alte informații utile. Nu puține sunt subcapitolele care, printr-o particulară redactare, devin eseuri, texte bogate în informații și idei. De exemplu, „Conflictul între generații”, subiect al multor studii psihosociologice încă din secolul al XIX‑lea („secolul nașterii bătrânilor”, apud Jean Pierre Gutton) și al considerațiilor asupra ageism-ului – o ideologie asemănătoare rasismului și sexismului, de discriminare a vârstnicilor. „Nevârstnicii (încă) fac din bătrâni victime economice, expediindu-i în underclass, alături de șomeri, persoane cu handicap, oameni ai străzii, săracie”, scrie autorul.
    Cadru didactic asociat la Universitatea București – Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, membru al Academiei Oamenilor de Știință din România, fondator și președinte în exercițiu al Societății de Paliatologie și Tanatologie, membru a numeroase alte societăți științifice românești și străine, autor al unei duzini de cărți de specialitate, a sute de articole, comunicări și intervenții radiofonice, medic-scriitor (autor de literatură beletristică), dr. Constantin Bogdan este o personalitate plurivalentă, a cărei contribuție a fost și este recunoscută prin premii, diplome, medalii și alte distincții. Actuala monografie ar putea deschide drumul unor dezbateri aplicate, aducând îmbunătățiri legislative, soluții sociale și medicale, suport instituțional și protecție efectivă în tot mai complicata problematică a persoanelor vârstnice.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe