Newsflash
Cultură

Un debut aşteptat

de Anca FLOREA - ian. 30 2013
Un debut aşteptat
   În urmă cu câţiva ani, am acordat o atenţie deosebită evoluţiei unei tinere soprane – Anda Pop – care, după absolvirea Facultăţii de Medicină, a optat să studieze şi canto la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, sub îndrumarea reputatei soprane-profesor Georgeta Stoleriu, reuşind să se afirme pregnant atât în recitaluri sau concerte (adesea şi în compania Orchestrei medicilor), cât şi în spec­ta­cole, devenind solistă a Operei din Braşov, unde a fost şi este con­stant aplaudată în musical (My Fair Lady), operetă (Liliacul, Sylvia) sau operă (apărând recent şi în noua producţie cu Madama Butterfly, după ce interpretase personajul central şi la Craiova, şi în turnee peste hotare).
   Deşi unanim apreciată în rolul Micaela din opera Carmen, susţinut pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, ca ultimă etapă a concursului de angajare, Anda Pop a primit, atunci, doar promisiunea unor colaborări... care nu s-au concretizat. Au trecut ani buni de atunci, între timp a devenit şi laureată la prestigiosul Concurs „Butterfly“... Şi, printr-o conjunctură favorabilă, a primit, în fine, invitaţia de a apărea din nou la ONB, chiar în rolul nefericitei gheişe imaginate de Puccini, astfel încât o sală neaşteptat de plină a urmărit evoluţia sa într-o partitură pe cât de dificilă şi solicitantă, pe atât de ofertantă, beneficiind şi de o distribuţie echilibrată, cu tenorul Hector Lopez în mare formă (Pinkerton), cu baritonul Valentin Vasiliu, cam prea „eroic“ şi uneori detimbrat (Sharples) sau cu mezzosoprana Sidonia Nica, conştiincioasă Suzuki, dar mai ales de un dirijor – Adrian Morar – care a ştiut să urmărească permanent soliştii şi să dozeze intensităţile orchestrale, ansamblul sunând nesperat de bine, cu o paletă coloristică şi expresivă perfect adecvată, ceea ce, în sine, a constituit o performanţă.
   Într-o montare tradiţională, recompunând specificul nipon prin decoruri şi costume, uneori şi prin gesturi şi atitudini, spectacolul continuă să placă, publicul trecând cu indulgenţă peste convenţionalisme şi stereotipii, generate fie de reflexe de rutină, fie de diluarea sau chiar de dispariţia unor repere regizorale imaginate, în anii ’50, de Jean Rânzescu. Cei prezenţi s-au bucurat să (re)asculte superba muzică, interpretată, în acea seară, la un nivel demn de un teatru liric ce se respectă, descoperind poate o soprană cu glas generos, amplu, condus cu siguranţă, cu un joc nuanţat, chiar dacă mai reţinut ca altădată în planul trăirii emoţionale, probabil din cauza focalizării asupra cântului, nelăsând spectatorii să „simtă“ că semnele unei răceli îi dădeau emoţii suplimentare (dar pe care medicul Anda Pop a reuşit să le rezolve... nu doar cu tratamentul adecvat), cu experienţă scenică şi o înfăţişare predestinată pentru Butterfly, relaţionând credibil cu partenerii, care, din fericire, au avut, la rândul lor, voci ce s-au armo­nizat într-un „întreg“ omogen, fără asperităţi sau neîmpliniri, ceea ce, trebuie să recunosc, la ONB se întâmplă mai rar... Dar e un semn că... se poate, că în ţară există solişti care merită din plin să fie invitaţi sau chiar angajaţi la teatrul care, cel puţin în privinţa sopranelor lirico-spinto, este în mare suferinţă. Dovadă elocventă este faptul că, după câteva nefericite expe­rienţe în precedentele spec­tacole cu Madama Butterfly (unele triste, altele dezolante sau chiar enervante), în fine, am ascultat şi aplaudat o inter­pretare adecvată a rolului titular, într-o „echipă“ omogenă şi de succes. Sper sincer să fie un semn bun...

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe