Newsflash
ACTUALITATE Știri

UMF Craiova lansează un proiect pentru un viitor academic sustenabil

de Florentina Ionescu - mar. 25 2025
UMF Craiova lansează un proiect pentru un viitor academic sustenabil

Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, în calitate de beneficiar, a anunțat săptămâna aceasta lansarea proiectului COMPAS.

„COMPAS – Comunitate educațională mobilizată pentru un viitor academic sustenabil” este titlul proiectului. Acesta se desfășoară în parteneriat cu Asociația Mereu pentru Europa, Asociația pentru promovarea tinerilor din Craiova (APT-C) și Liceul Teoretic Henri Coandă din Craiova, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Obiectivul general al proiectului îl constituie creșterea accesului și a participării la învățământul terțiar din regiunea de sud-vest a Olteniei, prin facilitarea tranziției la studiile universitare pentru 156 elevi și 20 absolvenți de liceu care nu au luat examenul de bacalaureat proveniți din grupuri dezavantajate, prin măsuri de prevenire și combatere a abandonului universitar în rândul a 176 studenți din medii și grupuri dezavantajate si prin măsuri dedicate accesibilizării instituțiilor de învățământ superior pe parcursul a 3 ani.

Proiectul are o durată de 36 luni și se va implementa în perioada 1 februarie 2025 - 31 ianuarie 2028.

Valoarea totală a proiectului este 7.948.134,47 lei, din care cofinanțarea nerambursabilă din partea Uniunii Europene este de 6.755.914,30 lei.

Acces echitabul la studii universitare de calitate 

Scopul proiectului COMPAS este acela de a implementa măsuri de sprijin educațional și socio-economic - măsuri de prevenție, măsuri de intervenție și măsuri compensatorii - care să asigure integrarea și menținerea copiilor și a tinerilor proveniți din familii defavorizate în învățământul preuniversitar și universitar. 

Proiectul va contribui astfel la crearea cadrului care permite un acces echitabil la studii universitare de calitate, pentru orice tânăr, indiferent de mediul socio-economic din care provine, fără nicio formă de discriminare.

Grupul țintă:

  • 156 elevi de nivel ISCED 3-4, înmatriculați în unități de învățământ preuniversitar de stat, în cel puțin clasa a XI-a, care provin din familii cu nivel educațional al părinților scăzut/îndeplinesc condițiile de acordare a burselor sociale/sunt de etnie romă; 
  • 20 absolvenți de liceu din promoțiile ultimilor 2 ani școlari anteriori anului școlar în care intră în operațiune ce nu au promovat examenul de bacalaureat, cu domiciliul în sud-vestul Olteniei;
  • 176 studenți înmatriculați într-un program de nivel ISCED 5-6, care nu dețin deja o diplomă de licență si au nivel educațional al părinților scăzut/îndeplinesc condițiile de acordare a burselor sociale/sunt de etnie romă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe