Newsflash
Diverse

Traumatologie, iatrogenie şi alte subiecte chirurgicale interesante

de Prof. dr. Virgiliu PĂUNESCU - oct. 31 2013
Traumatologie, iatrogenie şi alte subiecte chirurgicale interesante
  A 35-a reuniune a chirurgilor din Moldova „Iacomi-Răzeşu“ şi a şaptea conferinţă internaţională de chirurgie s-au desfăşurat, recent, la Piatra Neamţ, în organizarea Asociaţiei Chirurgilor din Moldova şi a Clinicii I chirurgicale din cadrul UMF „Gr. T. Popa“ Iaşi. Tematica ştiinţifică a vizat traumatismele, iatrogenia, chirurgia laparoscopică, dar şi alte subiecte interesante, fiind, de asemenea, inclusă o sesiune pentru studenţi.
  Dintre comunicările care au dezbătut aspecte experimentale în traumatisme, sunt de reţinut cele care au urmărit aspectele evolutive şi morfofiziologice ale hemoperitoneului experimental, iar aspectele clinice au fost studiate pe un lot de 213 hematoame retroperitoneale posttraumatice. Pregătirea în chirurgia de traumă a fost particularizată în indicaţiile toracotomiei de urgenţă în leziunile toracice. În tratamentul în spital al traumatismelor hepatice de gradul I s-a insistat pe rezultatele tratamentului non-operator, care, bine indicat şi corect supravegheat, se însoţeşte de rezultate pozitive. Dintre celelalte traumatisme, o atenţie deosebită a fost acordată politraumatismelor cu componenţă neurochirurgicală şi mai ales necesităţii diagnosticului precoce al traumatismelor abdominale la politraumatizaţii craniocerebral, care, în marea majoritate a cazurilor, sunt inconştienţi, hipotensivi şi în şoc. În politraumatismele grave produse prin accidente de circulaţie, leziunile abdominale se pot însoţi de absenţa semnelor clinice, cum este dispariţia contracturii peretelui abdominal la politraumatizaţii şocaţi şi inconştienţi, sau pot apărea semne falsificate, cum este contractura peretelui abdominal anterior în fracturile coastelor inferioare. În tramatismele membrelor pelviene, s-a insistat pe rolul pozitiv al chirurgiei plastice în rezolvarea acestora.
  La sesiunea de iatrogenie, cele 13 lucrări au analizat complicaţiile ce pot apărea în tratamentul bolilor chirurgicale şi oncologice. S-a insistat şi pe tromboembolismul postoperator, frecvent soldat cu decesul pacienţilor, pe efectele infecţiilor postoperatorii ale părţilor moi, pe complicaţiile ce apar ca urmare a utilizării materialelor aloplastice sau după ablaţia endovenoasă laser a venelor varicoase. Cele mai multe prezentări au analizat complicaţiile precoce şi tardive în chirurgia colorectală de urgenţă şi mai ales aspectele legate de fistulele anastomotice colorectale sau decesele secundare hemicolectomiei. Nu au fost omise nici eventraţiile secundare chirurgiei laparoscopice. Un alt aspect abordat a vizat efectele adverse tardive după radioterapia cancerului de col uterin.
  Cele două sesiuni rezervate chirurgiei laparoscopice au dezbătut indicaţiile acestui tip de chirurgie, din ce în ce mai frecvent folosit, atât la obezi, cât şi în subspecialităţile chirurgicale ce abordează colecistul, ficatul, splina, stomacul, apendicele, colonul, herniile peretelui abdominal, insistând pe avantajele acestui tip de chirurgie şi pe securitatea pe care o oferă acest tip de abordare a afecţiunilor chirurgicale. Nu au fost omise nici avantajele celioscopiei în chirurgia endocrină sau ale histerectomiei laparoscopice. Comunicările au evidenţiat deopotrivă şi dezavantajele abordării laparoscopice.
  În sesiunile „varia“ au fost abordate alte numeroase aspecte ale educaţiei chirurgicale sau aspecte ale istoriei unor afecţiuni chirurgicale. S-a insistat pe avantajele unor artificii de tehnică a diferitelor procedee chirurgicale şi s-a discutat despre rezultatele chirurgiei. Rezultate superioare, de pildă, au fost obţinute în eventraţiile postoperatorii abdominale sau cu altă localizare, prin folosirea dispozitivelor protetice. În reconstrucţia sânului postmastectomie, s-a prezentat folosirea lamboului musculo-cutan din latissimus dorsi. În chirurgia esofagului au fost arătate avantajele stentului esofagian faţă de gastrostomie sau jejunostomie. Afecţiunile stomacului au fost dezbătute în lucrările referitoare la diverticulul gastric, la asocierea cancerului gastric cu alte afecţiuni, dar şi la statusul nutriţional la pacienţii cu cancer gastric. Apendicita acută pe apendice situat ectopic sau problemele malignităţii mucocelului apendicular au fost evidenţiate în unele lucrări. Evoluţia particulară a enteritei necrozante a făcut obiectul unor comunicări, iar tumorile stromale au fost abordate clinic şi terapeutic. Comunicările referitoare la colon au discutat despre boala neoplazică şi despre eficacitatea adezivului tisular în securizarea anastomozei colonice. Variantele moderne ale tratamentului chirurgical al hemoroizilor au fost analizate în alte lucrări. Gravitatea pancreatitei acute, factorii de risc ai severităţii acestei boli, morbiditatea şi mortalitatea au fost prezentate în lucrări provenite din clinici chirurgicale de urgenţă cu mare experienţă în domeniu. Dintre procesele septice, au reţinut atenţia abcesele retroperitoneale.
   În sesiunea rezervată studenţilor, prezentările au vizat cazuri rare, cum ar fi vezicula biliară de porţelan, localizarea atipică a chistului hidatic, leiomiomul de venă cavă inferioară, leziunile gastrice hemoragice cu evoluţie particulară sau gastrectomia paliativă în cancerul gastric aflat în stadiul final.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe