Newsflash
Internaționale

Tratamentele în fața calculatorului și la telefon, eficiente în reducerea simptomelor depresiei

de Florentina Ionescu - dec. 15 2021
Tratamentele în fața calculatorului și la telefon, eficiente în reducerea simptomelor depresiei

O cercetare publicată de American Psychological Association arată că tratamentele bazate pe folosirea computerului și a smartphonului ssunt eficiente în privința reducerii simptomelor depresive.

Încă rămâne un lucru neclar dacă aceste opțiuni sunt la fel de eficiente ca ședințele de psihoterapie efectuate față în față. Însă chiar și așa, tratamentele făcute în fața ecranului calculatorului și cele bazate pe folosirea telefonului inteligent par să fie măsuri eficiente în reducerea simptomelor depresiei. 

terapie interventii digitale simptome depresie
Fotografie creată de Andrea Piacquadio, de la Pexels

 

Acestea oferă o alternativă promițătoare pentru a ține sub control nevoile tot mai crescute în ceea ce privește sănătatea mintală, la care a contribuit și pandemia de COVID-19, arată medicalxpress.com.

„Anul 2020 a marcat (...) un punct de cotitură incomparabil în ce privește serviciile de sănătate mintală, de la furnizarea lor față în față la cea la distanță, la soluții digitale ca răspuns la pandemia de COVID-19”, a declarat autorul principal Isaac Moshe, candidat doctoral la University of Helsinki.

El a adăugat că, având în vedere adoptarea accelerată a intervențiilor digitale, este extrem de important să ne întrebăm în ce măsură intervențiile digitale sunt eficiente în tratamentul depresiei, indiferent că acestea ar putea să ofere alternative viabile la psihoterapia făcută față în față, dincolo de studiile de laborator, și indiferent care sunt factorii-cheie în influențează prognosticul. Cercetarea aceasta a fost publicată în jurnalul „Psychological Bulletin”.

Sursa citată amintește că intervențiile digitale, de regulă, necesită ca pacienții să se logheze într-un program de software, pe un site sau într-o aplicație pentru a citi, a privi, a asculta și a interacționa cu acel conținut structurat pe module sau ca lecții. Indivizii, adeseori, primesc teme și sarcini referitoare la module și completează în mod regulat chestionare administrate online, relevante pentru problemele cu care se prezintă la specialist. Acest lucru le permite clinicienilor să monitorizeze progresul pacienților și rezultatele acestora, în cazurile în care intervențiile digitale includ și sprijin din partea unor oameni.

Atenție, însă: intervențiile digitale nu sunt același lucru cu teleterapia, care a primit tot mai multă atenție în timpul pandemiei de COVID-19, potrivit lui Isaac Moshe. Teleterapia folosește servicii de videoconferință sau serviciile de telefonie mobilă pentru a facilita psihoterapia față în față.

„Intervențiile digitale au fost propuse ca fiind un mod de a răspunde la o cerere neîmplinită pentru tratamentul psihologic. Pe măsură ce intervențiile digitale sunt din ce în ce mai adoptate, atât în sistemele private, cât și în cele publice de sănătate, noi ne-am propus să înțelegem dacă aceste tratamente sunt la fel de eficiente ca terapia tradițională făcută față în față și dacă beneficiile descoperite într-un mediu precum cel din laborator se transferă în mediul înconjurător real”, a mai declarat Isaac Moshe.

În urma unei metaanalize ce a inclus 83 de studii care testau aplicațiile digitale pentru tratarea depresiei, studii care au implicat peste 15.000 de participanți în total, cercetătorii au descoperit că intervențiile digitale au ameliorat simptomele depresiei în condiții controalte, dar efectul nu a fost la fel de puternic precum cel descoperit de o metaanaliză similară ce a avut în vedere psihoterapia față în față.

„În general, rezultatele noastre de pe urma eficacității studiilor sugerează că intervențiile digitale ar putea avea un rol valoros pe care să îl îndeplinească ca pate din tratamentul oferit în îngrijirile de rutină, în special atunci când sunt însoțite de o anumită ghidare din partea oamenilor”, a mai spus Isaac Moshe.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe