Newsflash
OPINII

Tinerii medici, rol central în sezonul congreselor, conferinţelor și școlilor de vară

de Biroul Consiliului CMMB - iul. 15 2022
Tinerii medici,  rol central în sezonul congreselor, conferinţelor și școlilor de vară

În aceste zile caniculare, când ne gândim cu toţii la binemeritata vacanţă „mare”, a început sezonul școlilor de vară, adresate în special tinerilor medici rezidenţi sau specialiști.

Desigur, ridicarea restricţiilor a însemnat pentru toţi profesioniștii din sistemul medical un efort în plus pentru participarea la activităţi specifice de instruire, dar și momente de bucurie, când ne-am revăzut colegii, am reușit să participăm fizic la schimburile de experienţă și la conferinţele absolut necesare actului de educaţie medicală specializată.

Nu de mult, la jumătatea lunii iunie, s-a reluat Școala de vară de citometrie, la care au participat fizic medici hematologi, de laborator sau biologi, prilej cu care s-a putut desfășura cursul fizic și cu aplicaţii practice de wet lab și analiză. Un eveniment apreciat de cursanţi, dornici, după doi ani de curs virtual, să participe efectiv la procedurile de laborator necesare analizei de citometrie.

citometrie

În urmă cu doar două săptămâni, o altă școală de vară, transformată recent în Forumul Tinerilor Hematologi, a avut loc fizic, la Timișoara, prilej pentru aprofundarea analizei morfologice a elementelor sanguine. Este un element important în pregătirea, dar și în activitatea hematologului, care are de fapt o activitate ce îmbină permanent clinica cu
laboratorul, atât în diagnostic, cât și în tratament.

Mai mult, posibilitatea întâlnirii într-un centru recunoscut și pentru expertiza sa în Terapia Intensivă a constituit o oportunitate de organizare a unor ședinţe de pregătire în abordarea manevrelor de resuscitare, cunoștinţe necesare oricărui cadru medical.

Prof. dr. Cătălina Poiană, medic primar endocrinolog la Institutul Parhon din București, spunea, de pildă, despre cel de-al 30-lea Congres al Societăţii Române de Endocrinologie, că a reprezentat o adevărată sărbătoare pentru endocrinologi: „În România sunt peste 700 de endocrinologi și dintre aceștia, peste 600 au fost la congres”.

„Timp de patru zile, am avut un bogat schimb de experienţă, s-au adus cunoștinţe din cele mai arzătoare domenii ale Endocrinologiei, iar lucrul care ne-a bucurat cel mai mult a fost acela că sălile au fost pline. În aceste săli pline, media de vârstă a fost una încurajatoare, au fost foarte mulţi tineri și cred că, de fapt, acesta este unul dintre lucrurile cele mai importate, și anume întinerirea Societăţii Române de Endocrinologie și întinerirea comunităţii endocrinologice din România”, a concluzionat prof. dr. Cătălina Poiană la încheierea lucrărilor.

Citiți și: Românii, fraţi de sânge? Doar 2%!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe