Newsflash
OPINII

Theodor Burghele despre contemporanii săi

de Prof. dr. Benone DUŢESCU - apr. 3 2015
Theodor Burghele despre contemporanii săi
S-au împlinit 110 ani de la naşterea profesorului Theodor Burghele (12 februarie 1905) şi 37 de ani de la moarte (3 iunie 1977). Elevii elevilor săi vor scrie poate cartea fundamentală despre viaţa şi opera înaintaşului lor pentru a oferi generaţiilor de azi şi de mâine exemple de cum trebuie să te dăruieşti cauzei binelui şi progresului în ştiinţa şi cultura românească. Oricare ar fi latura sau laturile de evidenţiat, nouă, reprezentând istoria medicinii, ne revine rolul să-l comemorăm. Nu relatăm însă ce au scris sau spus contemporanii săi despre profesorul Theodor Burghele, ci arătăm cum şi-a privit şi apreciat el contemporanii săi de profesie. Luăm ca documente numai cele scrise de profesorul Burghele în cărţi şi reviste de specialitate. Evidenţiem prin aceasta, în acelaşi timp, calităţile şi cerinţele pe care el le considera necesare pentru reuşita în profesie, pentru progresul ştiinţei şi practicii medicale.
Personalitatea despre care a formulat cele mai cuprinzătoare aprecieri se referă la maestrul său acad. Nicolae Hortolomei (1885–1961). La împlinirea vârstei de 70 de ani ai acestuia, în cuvântul pe care i l-a adresat profesorul Theodor Burghele îi contura în fraze pline de conţinut portretul psiho-moral: „omul de o bunătate extraordinară, binevoitor, de o veselie robustă, de o bună dispoziţie constantă, extrem de blând cu bolnavii şi colaboratorii săi din clinică… Cei care au avut prilejul de a lucra alături de el şi-au dat seama că acad. Hortolomei eraAcad. Nicolae Hortolomei (1885–1961) pătruns de adevărul că trebuie să te faci iubit şi nu temut de colaboratori, deoarece legăturile trainice nu se fac decât prin bunătate…“ (Chirurgia, 4, 1955). Aminteşte cât de minuţios a pregătit profesorul Hortolomei trepanaţiile făcute de el pentru nevralgiile de trigemen, efectuând nenumărate trepanaţii şi exerciţii de topografie craniocerebrală în laboratorul de medicină experimentală la Institutul de anatomie. „Avea o tehnică desăvârşită, răbdare şi blândeţe faţă de ţesuturi [aptitudini] ce caracterizează gesturile sale“ (Chirurgia, 4, 1955).
Convins că traumatismul chirurgical joacă un rol deosebit de important în geneza multor tulburări postoperatorii, profesorul Hortolomei introduce, încă din 1927, în clinică, blocajul anestezic cu novocaină.
Profesorul Burghele a considerat o datorie morală (şi a reuşit să o îndeplinească cu prisosinţă) omagierea maestrului său, realizând o lucrare biografică despre „Viaţa şi opera academicianului Nicolae Hortolomei“, Editura Medicală, 1972. Entuziasmat de lectura ei, profesorul Gheorghe Olănescu, cel care conducea Clinica de urologie de la Spitalul Fundeni, scria: „…este, înainte de toate, o foarte reuşită operă literară… autorul… cu un remarcabil talent literar şi cu multă puritate în gândire şi memorie“ (Chirurgia, 1, 1973). Cartea nu este însă numai o reuşită operă literară. Este instrumentul ştiinţific pe care nimeni care doreşte să cunoască istoria medicinii sau chirurgiei româneşti nu-l poate ignora. Ceea ce a scris profesorul Burghele despre maestrul său respectă exigenţele istoriei medicinii ca ştiinţă. De ce trebuie să cunoaştem istoria propriei noastre profesiuni? Profesorul Burghele consideră că „ignorarea istoriei medicinii face să nu se respecte adevărul istoric călcând astfel reguli elementare ale eticii medicale“. De aceea relatează în cartea citată mai multe premiere ştiinţifice chirugicale ale maestrului său pentru a fi definitiv reţinute, cunoscute şi nu relatate de alţii ca priorităţi ale lor. El arată că după multe repetiţii în Laboratorul de chirurgie experimentală de la Spitalul „Colţea“, aici, la 14 dec. 1953 s-a executat cu succes prima comisurotomie mitrală la om, la noi în ţară (op. cit. p. 122).
În activităţile sale de chirurg modern, profesorul Hortolomei, remarcă profesorul Burghele, înţelesese cu intuiţia sa deosebită că numai munca într-o mare echipă poate asigura calitatea cercetărilor; „ştia să antreneze această echipă, realiza perfect ce trebuia să-i ceară şi numai el ştia să aleagă omul cel mai potrivit fiecărei probleme“ (op. cit. pag. 145).
Format în anii în care chirurgia era considerată încă doar „o virtute manuală“, Hortolomei îşi depăşeşte condiţia propriei sale formări profesionale şi consideră că progresele moderne trăite impun o orientare fiziologică a practicii chirurgicale. „Aceasta era preocuparea sa de căpetenie şi acesta era firul diriguitor al activităţii sale ca şef de şcoală chirugicală… Deşi format în anatomie şi medicină operatorie, la începuturile carierei sale, el a înţeles… viitorul către care se îndreaptă chirugia şi cu pasiune, cu răbdare, cu putere de muncă permanentă, el Prof. dr. Pavel Simici (1918–1995)a militat pentru orientarea către o practică operatorie cât mai fiziologică, conservatoare, către o practică făcută cu inteligenţă şi cu mare dăruire. Aceasta a fost una dintre trăsăturile cele mai evidente ale personalităţii sale“ (op. cit. pag. 145).
Despre colaboratorul său, Pavel Simici, analizând lucrarea „Chirurgia intestinului“ elaborată împreună cu M. Popescu-Urlueni (Ed. Medicală, Bucureşti, 1958): „Am citit cu deosebită atenţie monografia şi mi-am dat seama pentru a nu ştiu câta oară de adevărul că, la orice vârstă, în orice situaţie, nu ai decât de învăţat“.
„Lucrez cu P. Simici de 8 ani; el nu s-a format la Clinica chirugicală de la Spitalul «Panduri», ci la aceea de mare valoare a profesorului Nasta (de la Floreasca, n.n.). Nu ar fi corect dacă nu aş afirma că multe gesturi, multe tactici bune cu multă importanţă pentru corectitudinea intervenţiei, pentru rezultatul ei final, le-am învăţat de la el, mi-au plăcut şi le-am adoptat. În munca de zi cu zi ai de învăţat şi de la oameni mai în etate ca şi de la cei mai tineri. În colaborarea mea cu el, eu am învăţat şi îmi face astăzi o deosebită bucurie s-o pot afirma odată cu prezentarea monografiei pe care a făcut-o“ (Chirurgia 1, 1959).

 

Atac la lipsa de valoare a dializei intestinale

 

Este unică, în felul ei, caracterizarea pe care profesorul Burghele o face elevului său, Eugeniu Proca, evidenţiind trăsăturile de personaliate ale cercetătorului care-şi lua titlul de doctor în ştiinţe medicale printr-o lucrare de mare dificultate (ca mod de cercetare, cerinţeProf. dr. Eugeniu Proca (1925–2004)caracteriale ale cercetătorului), ce deschidea un drum îndrăzneţ în clinica şi chirurgia urologică: „Insuficienţa renală acută. Fiziopatologie, Diagnostic“ (Ed. I.M.F. Bucureşti, 1957): „Publicarea unei monografii pe această temă era nu numai deosebit de oportună, dar cerea din partea celui care cuteza să o realizeze o muncă deosebit de mare, un spirit critic ascuţit, o energie deosebită care să permită autorului urmărirea bolnavilor grav în intervale de zeci şi zeci de ore, în sfârşit, aceasta cerea un om cinstit, corect, care să adune faptele, să le interpreteze şi să le redea aşa cum sunt ele. De aceea nu am ezitat nicio clipă de a da această sarcină lui E. Proca, aspirant cu concurs în Clinica chirugicală de la Panduri, care ne prezintă astăzi fructul unei munci imense, de peste trei ani. Monografia lui Proca are marele merit de a fixa stadiul actual al problemei, de a ataca definitiv lipsa de valoare a dializei intestinale… Monografia are marele merit de a fi prima publicată la noi asupra acestui subiect, cu iconografie proprie, cinstit observată, corect redată. Sarcina lui Eugeniu Proca a fost deosebit de dificilă, este de datoria mea să afirm bucuria mare pe care am resimţit-o atunci când am văzut lucrarea sa, concluziile sale logice, prudente, orientarea sa ştiinţifică, maturitatea sa de gândire“ (Chirurgia, 6, 1957).
Are de asemenea aprecieri pertinente despre personalitatea unui alt mare chirurg al tării – Ion Ţurai, care împreună cu harnicul său colectiv profesional de la Spitalul de Urgenţă Floreasca a pus bazele ştiinţifice moderne ale chirurgiei de urgenţăProf. dr. Ion Ţurai (1907–1970) şi a ridicat la rangul de principală metodă de cercetare metoda experimentală. Există mai multe documente în această problemă. Noi ne referim numai la recenzia lucrării „Chirurgia pancreasului“, I. Ţurai, M. Ciurel, Ed. Academiei Române, 1970: „Autorii – scrie profesorul Burghele – au pus la punct un model experimental «micul pancreas» prin care au putut elucida o serie de aspecte încă insuficient cunoscute. Cercetarea lor experimentală este foarte valoroasă şi-mi face totdeauna o desosebită bucurie să găsesc numele profesorului Ţurai citat în bibliografiile internaţionale. Citirea acestei monografii mi-a făcut de asemenea bucurie deoarece ea dovedeşte cu prisosinţă că practica chirurgicală actuală nu poate fi ruptă de cercetarea experimentală. Echipa chirurgicală de la Spitalul de Prof. dr. Panait Sârbu (1914–1983)Urgenţă al Municipiului Bucureşti (Floreasca, n.n.) s-a angajat astfel pe un drum foarte bun care merită a fi admirat şi mai ales imitat“ (Chirurgia, 7, 1970).
Se cuvine să relatăm aprecierile despre profesorul de obstetrică şi ginecologie Panait Sârbu: „Îl cunosc de mult şi îi ştiu orientarea, puterea de muncă şi spiritul său critic şi orientarea cu care observă, culege şi analizează rezultatele sale“ (Chirurgia, 9, 1971). De altfel, atunci când profesorul Burghele, responsabil al Tratului de chirurgie, a stabilit structura tratatului pe şapte volume, începând din 1975, sub titulatura „Patologie chirurgicală“, a considerat că din toate specialităţile chirurgicale, mai vechi sau în formare (neurochirurgie, ortopedie, arsuri, chirurgie plastică şi reparatorie, patologie chirurgicală buco-maxilo-facială ş.a.), unei singure specialităţi, Ginecologia, să-i fie rezervat în totalitate un volum (volumul VII, Ed. Medicală, 1976) încredinţat şi realizat de profesorul dr. Panait Sârbu. Aşa a considerat atunci profesorul Burghele. De altfel, el era convins că dr. Panait Sârbu îşi sprijină marea sa competenţă profesională pe temeinica pregătire de chirurg la elevata şcoală de chirurgie de la Colţea. Acolo s-a format, la şcoala chirurgicală a profesorului Hortolomei, şi „a ştiut s-o cinstească aşa cum merită acest necontestat şefProf. dr. Florian Mandache (1912–1989) de şcoală.“ (Chirurgia, 2, 1958).
Are ocazia, scriind despre două lucrări ale profesorului Florian Mandache, să creioneze trăsăturile acestei personalităţi a chirurgiei româneşti: „Profesorul Florian Mandache este astăzi chirurg de autoritate în materie de chirurgie a rectului… Monografia sa („Chirurgia rectului“, Ed. Medicală, 1971, n.n.) este o reuşită bazată pe o bogată experinţă şi trecută prin simţul său critic obiectiv… Elev al profesorului Traian Nasta, creatorul chirurgiei rectului în ţara noastră, este normal ca, bazat pe o lungă experienţă proprie şi pe o bogată statistică, în care a urmărit cu obiectivitate şi spirit critic rezultatele, el să fi scris o monografie care îl cinsteşte“ ( Chirurgia, 6, 1972). Apoi, prezentând varianta în limba germană (Berlin, 1974) continuă caracterizarea: „Modest şi foarte muncitor, adunând în permanenţă observaţii, investigaţii, cercetări experimentale pe care le-a trecut prin spiritul său corect şi obiectiv, Mandache s-a impus prin tehnicitatea pe care a câştigat-o din plin“ (Chirurgia, 1, 1975).

 

În chirurgie, mâna trebuie condusă de creier

 

Era aproape firesc să găsim printre aprecieri şi pe cei care au cercetat şi adus câte ceva nou în problema şocului. O asemenea personalitate a fost Iuliu Şuteu (1921–2008). Continuator şi dezvoltator al tradiţiilor în chirurgia de urgenţă, Iuliu Şuteu a onorat Clinica de chirurgie de urgenţă de la Spitalul Clinic Floreasca între anii 1974 şi 1991. El a adus în clinică spiritul înnoitor al chirurgului modern, afirmându-se în limite istorice determinate de vicisitudinile vremii în care a trăit. Profesorul Theodor Burghele scria că profesorul Şuteu „prin poziţia sa profesională, prin vasta sa experienţă ştiinţifică şi prin corectitudinea sa în cercetare şi-a câştigat… un nume pe deplin neuitat.“ („Şocul“, Ed. Militară, 1980, pag. 27). Evidenţiind această „vastă lucrare“, „Şocul“, profesorul Burghele întăreşte portretul de chirurg clinician şi profund cercetător al lui Iuliu Şuteu: cartea îi oferă prilejul şi deosebita satisfacţie de a evidenţia pe „principalul autor, tehnician desăvârşit, care se ridică mult peste această reală calitate. El nu rămâne un artizan al practicii, ci demonstrează că specialitatea noastră (Chirurgia, n.n.) impune seriozitate, gândire, onestitate, dragoste de om, o preocupare fără limită, fără noimă… Crile (George Washington Crile, chirurg şi fiziolog american, cel care a realizat sistematic începând din 1906 transfuzii sanguine directe, n.n.) spunea că un chirurg are obligaţia să nu uite că mâna sa trebuie sa fie condusă de creier; „eu aş adăuga la această afirmaţie – scria profesorul Burghele – că mâna chirurgului este necesar să fie condusă în egală măsură şi de inimă. Sunt convins că Iuliu Şuteu posedă din plin aceste sinapse“ („Şocul“, pag. 27–28). Şi avea multă dreptate profesorul Burghele. Într-un interviu acordat unei emisiuni radio, profesorul Şuteu, definind pasiunea sa pentru o viaţă, chirurgia, omagia pe unul dintre profesorii săi, acad. Nicolae Hortolomei, spunând că adevărata medicină (inclusiv chirurgia) nu este de conceput în afara vocaţiei. Aici se cere pasiune până la incandescenţă. Acad. Hortolomei a întrevăzut în viitorul profesor Şuteu chirurgul care avea să devină mai târziu; el este cel care i-a încredinţat bisturiul pentru întâia oară, îngăduindu-i să opereze, fiind încă student. Şi a rămas credincios toată viaţa acestei dăruiri totale care, prin puterea ştiinţei şi arta bisturiului să înlăture suferinţele şi să redea sănătatea celui care i s-a încredinţat. Pe lângă aceste momente de importanţă vitală în activitatea sa de chirurg, profesorului Prof. dr. Iuliu Şuteu primeşte medalia de aur la Congresul Internaţional de Chirurgie de Urgenţă Milano, Italia, 1979Şuteu îi plăcea să enumere şi alte „borne luminoase“ de-a lungul anilor săi de strădanii: bucuria concursurilor, pe care le-a trecut, de regulă, fiind primul clasificat, zilele şi nopţile fără număr consacrate cercetării ştiinţifice, satisfacţiile apariţiei unor cărţi, ori primirea medaliei de aur care i-a fost conferită, într-un cadru solemn, de Societatea Internaţională de Chirurgie de Urgenţă, în 1979, în Italia, la Milano.

 

Captivanta dializă extrarenală

 

L-a cunoscut şi apreciat în mod deosebit pe marele chirurg, clinician şi fiziolog francez Jean Hamburger, care în 1950 a preconizat perfuzia intestinală epuratoare: „Am fost impresionat încă de mult de personalitatea atât de mare a profesorului Jean Hamburger când, cu ocazia unui congres francez de urologie l-am auzit susţinând o conferinţă asupra dializei extrarenale, care m-a captivat“… Şi referindu-se la cartea publicată de J. Hamburger şi echipa sa de la Spitalul Necker din Paris, „Transplantarea renală. Teorie şi practică“ (Ed. Flamarion, Paris, 1971), profesorul Burghele scrie, cu obiectiviatea sa caracteristică: „O carte care cinsteşte şcoala franceză de nefrologie de la Spitalul Necker sub conducerea omului de mare prestigiu, profesorul Jean Hamburger. O carte care se impune, deoarece experienţa şcolii de la Necker este veche, prima transplantaţie renală fiind efectuată [aici] în 1952… O probă evidentă a valorii cercetărilor sale este faptul că această monografie apare în acelaşi timp şi în SUA; o investigaţie adâncă de laborator, dublată de un spirit clinic rafinat, sunt calităţile esenţiale ale conducătorului echipei de la Necker care a înţeles, a intuit ce trebuie să reprezinte o asemenea cercetare… această monografie… dovedeşte înainte de toate formaţia modernă a unui nefrolog, unui cunoscător al problemelor de biologie ce le ridică problema transplantului de organe. Fiecare frază este gândită, analizată, trecută printr-o experienţă proprie de mare inteligenţă. Ea dovedeşte încă o dată că profesorul Pasteur Valery Radot nu s-a înşelat atunci când a chemat la el pe internul J. Hamburger şi i-a propus într-o scrisoare iscălită simplu P.V.R. să vină la el. Internul de pe atunci este actualul şef de şcoală franceză“ (Chirurgia, 4, 1972).
A primit, ca omagiu, o carte cu o anumită semnificaţie, din partea unuia din marii urologi ai Italiei şi conducătorul revistei „Urologia“: „Prostactectomia precoce“, Trevisia, 1958. În acest volum este publicată o sinteză a unei anchete pe care autorul a făcut-o în toată lumea privind poziţia diferiţilor urologi în privinţa indicaţiilor prostactectomiei. „La această carte – scrie profesorul Burghele – am avut cinstea să particip şi eu şi sunt mulţumit că printre concluziile raportului, profesorul Di Goroncoli dă dreptate poziţiei pe care am apărat-o şi anume că nu volumul adenomului dictează indicaţia urgentă a prostactectomiei, ci răsunetul pe care acesta îl are asupra rinichiului şi asupra căilor excretoare“ (Chirurgia, 2, 1959).
A primit cu o dedicaţie elogioasă (2 vol. Ed. Flamarion, 1958) cea mai bună lucrare apărută până atunci în materie de anestezie reanimare – după cum apreciază el. Autori: Nadia du Bouchet, Jean le Brigand. „Am văzut-o personal la lucru pe Nadia du Bouchat (anestezista profesorului Fr. d’Allaines şi Jean le Brigand); este suficient să o vezi o dată pentru a-ţi da seama de securitatea pe care ţi-o creează astăzi un anestezist reanimator de mare calitate“ (Chirurgia, 3, 1958).
„Urologia ginecologică“, Varşovia, 1958, este o frumoasă monografie pe care i-a trimis-o profesorul E. Michailowschi, titularul catedrei de clinică urologică a Facultăţii de Medicină din Cracovia. „Îl cunosc de mult pe autor, lucrările sale publicate în diferitele reviste de specialitate dovedesc cu prisosinţă soliditatea şcolii pe care o conduce şi poziţia deosebit de favorabilă pe care o are în urologia din ţara prietenă, R. P. Polonă“ (Chirurgia, 6, 1958).

 

Potenţializarea în anestezie

 

Despre marea personalitate a medicinii franceze, A. Laborit, scrie, cu ocazia recenzării cărţii sale, „Reglările metabolice“, Ed. Masson, Paris, 1965: „Autorul, una dintre personalităţile cele mai cunoscute, de mare autoritate în această problemă modernă de fiziopatologie, conducătorul Laboratorului de entomologie de la Spitalul Boucicant (Paris) şi redactor şef al revistei Agressologie, publică monografia privind reglările metabolice, aspectul lor teoretic experimental, farmocologic şi terapeutic… Pentru şcoala franceză, mai ales în urma cercetărilor lui R. Leriche îşi face drum ideea acuzării sistemului neurovegetativ în determinismul apariţiei tulburărilor vasomotorii caracteristice stării de şoc. În scopul suprimării acţiunii acestui sistem, Laborit introduce pentru prima dată în terapeutică fenotiazinele, care până atunci nu erau utilizate decât în stările alergice. Din această epocă, s-a introdus în anestezie noţiunea de potenţializare. Fiind o carte scrisă de un mare agitator de idei, de un pasionat cercetător, de un om dotat cu o gândire şi o putere de muncă cu totul neobişnuite, cartea lui Laborit face o mare bucurie de a fi citită şi mai ales înţeleasă“ (Chirurgia, 2, 1966).
Apreciază deosebit marea personalitate care este P. Aboulker şi după lectura cărţii sale, „Progrese în urologie“ (Paris, 1967), scrie: „A-l citi înseamnă fără discuţie a te înnoi“, amintindu-şi de ce spunea, pe drept cuvânt, la un congres, profesorul Ignacio Chavez, că „medicul trebuie să se reînnoiască în permanenţă. Trebuie să recunoaştem – scria profesorul Burghele – şi să fim mult îndatoraţi medicului parizian de clinică urologică pentru că ne-a dat din plin această posibilitate a înnoirii în cunoştinţe şi gândire.
Pe profesorul Theo Becker, titular al catedrei de Clinică chirurgicală de la Jena, îl caracterizează ca fiind o personalitate deosebită, care „într-un volum redus a ştiut să prezinte problema urgenţelor chirurgicale, mijloacele imediate, modalitatea de a le recunoaşte imediat, de a le trata. Iese în evidenţă la el logica diagnosticului şi a posibilităţilor de tratament, sprijinindu-se pe o bogată experienţă personală. Serviciul său cuprindea 400 de paturi. Cartea, ca şi celelalte lucrări ale lui Theo Becker, denotă un simţ clinic şi un spirit didactic cu totul deosebite“ (Chirurgia, 1, 1968).
Lectura cărţii „Sindromul postcolecistectomiei“, Ed. Masson, Paris, 1970, îi prilejuieşte multe aprecieri faţă de un mare chirurg francez, Pierre Mallet-Guy: „Nimeni nu era mai indicat decât profesorul Pierre Mallet-Guy să facă o asemenea monografie, atât de necesară atât chirurgului, cât şi internistului, astăzi, când chirurugia căilor biliare are o aplicare atât de mare. Profesorul Pierre Mallet-Guy este un adevărat şef de şcoală chirurgicală, bine cunoscut astăzi în literatura internaţională pentru lucrările sale atât de frumoase deschizătoare de drumuri noi, pe care le-a făcut în chirurgia hepatică şi a căilor biliare“ (Chirurgia, 2, 1971).
Antonio Pulgvert, titularul catedrei Universităţii din Barcelona, director al şcolii de specializare din cadrul Institului de urologie ce-i poartă numele, a publicat la Barcelona, în 1971, „Tratatul de chirurgie urinară“;este apreciat de profesorul Burghele ca unul dintre specialiştii cei mai prodigioşi în această specialitate, autor a numeroase volume şi lucrări, referate la vremea lor în paginile revistei „Chirurgia“. Conducător al unui Institut de urologie pe care l-a creat din temelie, ,,extrem de frumos dotat, având la dispoziţie un material clinic abundent şi o echipă mare de colaboratori, profesorul Pulgvert a reuşit să dea la iveală un tratat complet de chirurgie urologică. Contribuţia acestui profesor este deosebit de mare: Analele de urologie pe care le editează în cadrul Institutului pe care-l conduce aduc neîncetat noi orientări de valoare. Tratatul este o admirabilă realizare care îţi face plăcere să îl consulţi şi să îl ai în Bibliotecă“ (Chirurgia, 6, 1972).

 

Şcoala budapestană de urologie

 

A cunoscut bine şcoala de urologie de la Budapesta. Iată substanţialele aprecieri despre reprezentanţii acesteia, referindu-se la lucrarea lui A. Babics şi E. Renye-Vamos „Sistemul limfatic al rinichiului“, Budapesta, 1957, lucrare ce i-a produs o deosebită impresie. A. Babics era titularul catedrei de urologie de la Facultatea de Medicină din Budapesta şi membru al Academiei de Ştiinţă din ţara vecină. „Cartea – scrie profesorul Burghele – se situează pe aceeaşi orientare ştiinţifică pe care profesorul de la Budapesta a dat-o de atâţia ani lucrărilor lui de fiziopatologie şi de cercetare clinică. Legat de mulţi ani de profesorul Babics, l-am văzut lucrând în clinica sa, l-am văzut punând şi discutând probleme, l-am văzut dând soluţii. Este incontestabil un şef de şcoală şi monografia frumoasă… care mi-a făcut cinstea să mi-o trimită, confirmă din plin acestea… cartea arată valoarea şcolii de la Budapesta în materie de urologie, şcoală înfiinţată de Von Illyès şi căreia îi dă astăzi o strălucire atât de mare profesorul Antal Babics“ (Chirurgia, 6, 1957).
Unul dintre elevii săi îl consideră pe profesorul Burghele, prin tot ce a realizat în domeniul profesiei sale, „Cea mai mare personalitate urologică românească a secolului XX“ (Enciclopedia românească, sec. XX, UMF. „Carol Davila“, 2001, pag. 1108). Noi mai adăugăm că profesorul Burghele a fost o personalitate deosebit de complexă, cu calităţi native deosebite şi o capacitate uimitoare de a se adapta vicisitudinilor vremii. Prin însemnările despre contemporanii săi (noi am reţinut o mică parte din ele), profesorul Theodor Burghele îmbogăţeşte istoria modernă a medicinii şi ne dezvăluie fascinaţia funcţiei sociale a acestei ramuri a ştiinţelor interpretative.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe