Newsflash
Știri

Testele rapide de diagnosticare a infecției cu noul coronavirus sunt deja la „Matei Balș”

de Cristina GHIOCA - ian. 31 2020
Testele rapide de diagnosticare a infecției cu noul coronavirus  sunt deja la „Matei Balș”

Protocoalele de diagnostic pentru infecția cu coronavirus există deja la Institutul „Matei Balș”, iar testele de diagnostic au ajuns și ele la unitatea spitalicească, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila pentru „Viața medicală”.

Profesorul Rafila a explicat că este vorba despre protocoale de diagnostic molecular: „Se face real-time RT PCR. Primerii au fost achiziționați de la o companie din Germania, care a fost recomandată ca unic furnizor de către Organizația Mondială a Sănătății”. Elaborarea protocolului și achiziționarea testelor de diagnosticare sunt parte a recomandărilor făcute de comitetul interministerial pentru monitorizarea și managementul potențialelor infecții cu noul coronavirus, constituit la 22 ianuarie.

Protocolul de diagnostic va fi împărtășit cu celelalte centre de boli infecțioase din țară ,desemnate de membrii comitetului interministerial pentru a gestiona eventualele cazuri de coronavirus din România (Cluj, Iași și Timișoara), urmând a avea loc și un training comun pentru angajații acestora.

„Protocolul stabilit pentru primele zece posibile cazuri înseamnă diagnostic și tratament la Institutul «Matei Balș». Celelalte spitale ar intra în funcțiune în cadrul acestei alerte în măsura în care ar fi mai multe cazuri sau ar fi cazuri cu transmitere secundară, ceea ce nu este cazul până în momentul de față”, a precizat prof. dr. Alexandru Rafila. Totodată, acesta spune că Institutul „Matei Balș” a achiziționat deja testele rapide de diagnosticare a posibilelor infecții cu noul coronavirus: „Noi am mai făcut testări, a fost pacientul din Bacău, însă avea gripă. Oricum, probabilitatea ca el să fie infectat era foarte mică, pentru că a venit în țară în urmă cu opt zile, dintr-o regiune unde până la acea dată erau sub 100 de cazuri de infecție cu coronavirus, și care probabil are 100 de milioane de locuitori”.

Recomandările comitetului de monitorizare

La începutul săptămânii, specialiștii din comitetul interministerial pentru monitorizarea și managementul potențialelor infecții cu noul coronavirus au făcut mai multe recomandări pentru aeroporturi și unitățile sanitare, precizând, totodată, și atribuțiile Institutului Național de Sănătate Publică în acest sens. Astfel, la sosirea în aeroporturi, pasagerii vor completa chestionare privind starea de sănătate. În cazul în care la bordul unui avion vor exista persoane cu simptome de gripă, aparatul de zbor va fi tras pe o pistă laterală, unde vor fi debarcați pasagerii bolnavi. Aceștia vor fi preluați imediat de echipele din cadrul cabinetelor medicale din aeroporturi, care vor asigura în permanență asistență medicală, și vor fi transportați la Institutul „Matei Balș”. Totodată, vor fi asigurate cantități suficiente de dezinfectanți pentru mâini și suprafețe, dar și materiale de protecție (măști și mănuși) pentru personalul care vine în contact direct cu pasagerii.

Printre măsurile care vor fi luate în unitățile sanitare se numără: redactarea definiției de caz conform recomandării OMS și informarea medicilor de familie, a Unităților de Primiri Urgențe (UPU), precum și a tuturor unităților spitalicești; elaborarea unui chestionar în baza căruia, în urma aplicării definiției de caz, pacientul să poată fi îndrumat către o unitate sanitară ori secție sau către un spital de boli infecțioase. De asemenea, personalul din toate UPU/CPU/camerele de gardă vor avea obligația ca pe tot parcursul serviciului să poarte echipament de protecție specific (mască și mănuși).

Atribuțiile INSP în monitorizarea posibilelor infecții

INSP va transmite definițiile de caz către DSP și SNMF, va posta pe site și pe pagina de Facebook sfaturi pentru călători, va informa Ministerul Afacerilor Externe pentru alerta de călătorie către zonele afectate și va implementa metodologia de raportare imediată, pe fișe de raportare, precum și telefonic, pentru toate cazurile suspecte și va implementa metodologia de raportare imediată a rezultatelor de laborator. Totodată, va difuza zilnic un buletin informativ pentru public privind evoluția potențialelor infecții cu noul coronavirus, eventualele măsuri dispuse sau recomandări din partea organizațiilor internaționale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe