Newsflash
Știri

Tema stabilită de OMS pentru Ziua Mondială a Igienei Mâinilor

de Florentina Ionescu - mai 5 2023
Tema stabilită de OMS pentru Ziua Mondială a Igienei Mâinilor

Ziua Mondială a Igienei Mâinilor, iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii lansată în 2009, este marcată în fiecare an la data de 5 mai, promovând, la nivel global, importanța igienei mâinilor. 

Practicarea igienei mâinilor în unitățile sanitare protejează deopotrivă pacienții și personalul medico-sanitar, se arată într-un comunicat de pe site-ul INSP

Simplul gest al spălării mâinilor poate să prevină răspândirea germenilor, inclusiv a celor rezistenți la antibiotice, mâna murdară reprezentând principala cale de transmitere a infecțiilor în unitățile sanitare. Personalul medico-sanitar trebuie să respecte cu strictețe cele cinci momente cheie ale igienei mâinilor atunci când oferă îngrijiri medicale: 

1. Înainte de a intra în contact cu pacientul;
2. Înainte de a îndeplini proceduri aseptice;
3. După expunerea la fluide ale corpului;
4 După contactul cu pacientul;
5. După atingerea obiectelor aflate în contact sau în apropierea pacientului.

Practicarea igienei mâinilor de către personalul medico-sanitar poate fi repetată de 100 de ori pe parcursul unei zile de lucru. Complianța la respectarea regulilor de igienă a mâinilor poate să fie influențată de foarte mulți factori. Constrângerile de timp, volumul mare de muncă, lipsa resurselor, poziționarea deficitară a obiectelor/mobilierului în spațiile de lucru, prezența leziunilor la nivelul tegumentului mâinilor personalului, dar și repetarea unor tipare comportamentale incorecte au fost identificate drept posibile bariere. 

Tema din 2023 

În acest an, Ziua Mondială a Igienei Mâinilor („Save Lives: Clean Your Hands”) are ca temă îmbunătățirea acțiunilor de prevenție a infecțiilor și a rezistenței la antimicrobiene și construirea unei culturi a siguranței și calității îngrijiriilor medicale, în care igiena mâinilor este prioritară. 

Măsurile eficiente de prevenire și control al infecțiilor, inclusiv igiena mâinilor, previn 70% din infecțiile asociate asistenței medicale (IAAM), contribuind la reducerea impactului medical și economic al acestora.

Această zi reprezintă o oportunitate de a încuraja colaborarea între populația generală, profesioniștii din domeniul medical și organizații în vederea atingerii obiectivului comun de a minimiza riscul de infecții asociate asistenței medicale și de dezvoltare a rezistenței antimicrobiene. 

Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), personalul medico-sanitar ar trebui să practice spălarea mâinilor cu apă și săpun timp de 40-60 secunde sau să practice dezinfecția igienică a mâinilor cu substanțe hidro-alcoolice timp de 20-30 secunde. 

„Faceți un obicei dintr-un gest simplu ce ține bolile departe de dumneavoastră și de pacienții îngrijiți! Mâinile curate salvează vieți!”, au transmis reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe