Newsflash
Diverse

Tehnologia, o unealtă împotriva cancerului

de Dr. Monica-Emilia CHIRILĂ - ian. 4 2018
Tehnologia, o unealtă împotriva cancerului
     Cancerul este în prezent a doua cauză de mortalitate la nivel global, Organizația Mondială a Sănătății estimând că în 2030 numărul de decese va depăși 11 milioane. Aproape două treimi dintre pacienții care suferă de această afecțiune vor avea nevoie de radioterapie, majoritatea cu intenție curativă. Evoluția tehnologică rapidă din acest domeniu face necesară permanenta instruire a celor implicați în tratarea pacienților.
     A 59-a întâlnire anuală a Societății americane de radioterapie s-a desfășurat la San Diego, California, evenimentul fiind centrat în jurul a trei elemente: progresele tehnologice menite să îmbunătățească prognosticul și calitatea vieții; implementarea măsurilor de calitate și siguranță și respectiv evidențierea rolului radioterapiei din perspectiva pacienților, medicilor și a opiniei publice.
     Rezultatele obținute de peste 2.000 de echipe de cercetători din întreaga lume au fost selectate pentru a fi prezentate fie în cadrul sesiunilor orale, fie sub formă de poster.

 

Cancerul mamar, o preocupare constantă

 

     Radioterapia celui mai frecvent cancer la femei, cel de sân, va fi probabil influențată în următoarea perioadă de rezultatele prezentate de un grup de cercetători din China. Concluzia acestui studiu a fost că administrarea unei doze mai mici și pe o perioadă mai scurtă de timp (43,5 Gy/15 fracțiuni) poate fi folosită cu succes și în cazul pacientelor mastectomizate, nu doar după intervenția chirurgicală conservatoare, abordare ce se află deja în procedura curentă.
     La pacientele HER2 pozitive cu tumori mici (sub 3 cm), fără afectare ganglionară axilară (sau cel mult cu metastaze microscopice), tratate adjuvant cu trastuzumab și paclitaxel, a fost constatată o rată mică a recurenței loco-regionale, atât în cazul pacientelor cu chirurgie conservatoare și radioterapie adjuvantă, cât și pentru cele care au beneficiat doar de mastectomie, fără radioterapie. Aceste rezultate sugerează rolul important al terapiei sistemice în controlul bolii și posibilitatea ca această categorie de paciente să beneficieze de scăderea dozei administrate.
     În cazul pacientelor cu cancer mamar metastazat cerebral, care au fost tratate cu procedee de radiochirurgie (Gamma Knife), a fost raportat un control local mai slab la pacientele HER2 pozitive, indiferent de statusul receptorilor de estrogen. Rezultatele sugerează necesitatea escaladării dozei sau administrarea de terapie sistemică concomitentă  pentru acest subgrup de paciente.
     Un alt studiu, care a analizat cauzele omiterii radioterapiei într-un lot de paciente vârstnice (137 din 951 diagnosticate), a constatat că principalul motiv a fost faptul că radioterapia nu a fost recomandată de medic (de cele mai multe ori medicul fiind chirurg) sau pentru că decizia a fost lăsată la latitudinea pacientei. Nu atât comorbiditățile, cât vârsta și statusul hormonal au cântărit mai mult în luarea acestei decizii. Omiterea radioterapiei a fost asociată de asemenea cu omiterea hormonoterapiei adjuvante.

 

Tehnici noi folosite în combaterea tumorilor maligne bronhopulmonare

 

     În ceea ce privește cancerul pulmonar, au fost comunicate rezultate care arată triplarea intervalului în care boala nu progresează la pacienți cu cancer pulmonar (tip „non-small cell”) și boală metastatică limitată, la care este administrată radioterapie stereotactică înaintea chimioterapiei de menținere, comparativ cu cei care au primit doar chimioterapie adjuvantă. Au fost de asemenea prezentate rezultate parțiale ale studiului de fază III – PACIFIC, care au arătat că mediana supraviețuirii, fără progresie a bolii a fost semnificativ mai lungă cu durvalumab comparativ cu placebo la pacienți cu cancer de tip „non-small cell”, local avansat, nerezecabil.
     Un studiu prospectiv care a evaluat, pentru pacienții cu cancer pulmonar localizat, ADN-ul tumoral circulant (ctDNA) la jumătatea perioadei de tratament (chimioterapie/radioterapie), a constatat că acest element poate fi considerat un factor predictiv al prognosticului. Cercetătorii au folosit  CAPP-seq (CAncer Personalized Profiling by deep Sequencing) și au constatat că pacienții cu boală minimă reziduală (ctDNA) au avut supraviețuire semnificativ mai scăzută. La finalul perioadei de urmărire, toți cei cu ctDNA decedaseră, iar toți cei fără ctDNA (cu o singură excepție) erau în viață.
     Pacienții cu tumori pulmonare (primitive sau metastatice) cu dimensiuni sub 5 cm au fost înrolați într-un studiu prospectiv de fază II și tratați cu radioterapie stereotactică (SBRT) în trei fracțiuni, urmată de ablație cu radiofrecvență, la zece zile de la ultima fracțiune SBRT. Rata de control local la unu și la doi ani a fost de 92%, respectiv 80%.
     În cazul pacienților cu boală avansată, un alt studiu, de fază II, a comparat diferitele variante în ceea ce privește ordinea aplicării tratamentelor (imunoterapia prima vs iradiere în primă fază vs administrare concomitentă), precum și doza și organul în care este administrată radioterapia (plămân, respectiv ficat). S-a observat că asocierea ipilimumab și radioterapie stereo­tactică ablativă au avut toxicitate acceptabilă, la 12 luni supraviețuirea globală și cea liberă de boală fiind superioare în cazul pacienților cu tratament secvențial la nivel pulmonar, comparativ cu cei cu leziuni la nivel hepatic.

 

Noutăți în cancerele ginecologice și de prostată

 

     În cazul femeilor cu cancer endometrial cu risc înalt, brahiterapia urmată de chimioterapie a produs o toxicitate mai importantă și mai multe eșecuri la nivelul ganglionilor lombo-aortici, susținând abordarea actuală, de iradiere postoperatorie la nivelul pelvisului, conform unui studiu randomizat de fază III în care au fost incluse 601 paciente. Pentru cancerul de col uterin, patru fracțiuni a câte 7 Gy administrate prin brahiterapie HDR au oferit un rezultat superior regimului de două fracțiuni a câte 9 Gy la pacientele cu cancer de col uterin, care au beneficiat și de radioterapie externă, conform rezultatelor unui studiu multicentric.
     Un alt studiu prospectiv care a analizat 9.326 de probe tumorale obținute în urma prostatectomiei radicale a constatat că un conținut crescut de celule imune a fost un factor predictiv negativ pentru recurență, metastazare și supraviețuire. Predominanța diferitelor tipuri de celule imune au avut semnificații diferite. Un nivel înalt de macrofage și celule T au fost asociate cu un risc crescut de metastazare, în timp ce mastocitele, celulele NK și celulele dendritice au fost asociate cu un risc scăzut. PD-L1 nu a avut semnificație prognostică, iar PD-L2 a fost mai intens exprimat și a reprezentat un factor de prognostic negativ.
     Efectele adverse tardive gastrointestinale și genitourinare după brahiterapia de salvarelow dose rate pentru cancerul de prostată au fost evaluate într-un studiu prospectiv multicentric de fază II, constatându-se că 14% dintre pacienți au avut toxicități de gradul 3, marea majoritate fiind urinare. Nu au existat toxicități de gradele 4 sau 5. Doza mai mare a fost legată de riscul apariției efectelor nedorite și de intervalul la care au apărut. Nicio variabilă pretratament nu le-a influențat, incluzând aici radioterapia externă (ca doză sau interval între cele două tipuri de terapie).

 

Terapii inovative în cancerele sistemului nervos

 

     Pacienții diagnosticați cu glioblastom care au beneficiat de un nou dispozitiv care utilizează radiație non-ionizantă plus chimioterapie cu temozolomid au avut un prognostic mai bun în cadrul unui trial de fază III, prezentat de Roger Stupp. Purtarea acestui dispozitiv (generator de Tumor Treatment Fields – TTFields) timp de câteva ore pe zi nu a influențat negativ calitatea vieții, cu excepția senzației de prurit asociate, rezultatele încurajând includerea acestei metode în standardul de tratament.
     Date cu privire la 179 de pacienți pediatrici cu ependimoame intracraniene tratați într-un centru din Florida au confirmat atât importanța rezecției totale, cât și obținerea unui control local prin terapia cu protoni similar radioterapiei convenționale, însă cu toxicitate mai mică.
     Tot în cazul copiilor a fost aplicată terapia cu protoni, de data aceasta pentru craniofaringiom (94 de cazuri), la trei ani supraviețuirea liberă de boală fiind estimată la 97,8%. Pentru terapia conformațională 3D și IMRT aceasta este de 96%, dar efectele de natură endocrină, neurologică și cognitivă urmează a fi evaluate în timp pentru a stabili beneficiile acestei noi terapii, mai costisitoare și mai greu accesibile.
     Deși suntem departe de a sărbători victoria împotriva cancerului, fiecare zi câștigată de pacienți, cu o calitate bună a vieții, înseamnă încă o zi alături de cei dragi și o victorie pentru toți cei care sunt alături de ei. Manifestări de o asemenea anvergură precum cea de la San Diego ne fac să conștientizăm eforturile continue și crescânde pentru a-i sprijini pe cei care se confruntă cu această boală și ne fac să privim viitorul cu mai multă speranță.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe