Newsflash
Internaționale

Succesul pe TikTok al unui antidiabetic „pentru slăbit” îngrijorează specialiștii

de L. Budin - feb. 27 2023
Succesul pe TikTok al unui antidiabetic „pentru slăbit” îngrijorează specialiștii

Destinat tratamentului celor care suferă de diabet de tip 2, medicamentul Ozempic este deturnat de către anumiți utilizatori ai rețelei TikTok, care laudă produsul ca fiind „bun pentru slăbit”.

Ozempic a devenit un antidiabetic „la modă”, grație unor utilizatori ai rețelelor sociale care îi laudă beneficiile. Pe TikTok, hashtagul #Ozempic a adunat peste 500 de milioane de vizualizări, notează HuffPost, care preia o știre AFP.

control-greutate

Utilizatorii îi laudă proprietățile care permit pierderea în greutate. O americancă a postat un material video, văzut de peste 100.000 de ori, în care se laudă că a slăbit fără a face niciun fel de efort fizic, doar injectându-și produsul.

Fenomenul suscită însă îngrijorări în rândul medicilor  - și duce la discontinuități de aprovizionare.

Laboratorul Novo Nordisk precizează că principiul activ al produsului, semaglutida, se fixează pe receptorii unui hormon care joacă rol în controlul glicemiei și care stimulează secreția de insulină când concentrația de zahăr în sânge e ridicată.

Semaglutida scade apetitul și poate duce la pierderi în greutate importante – circa 10% pe an. Aceste proprietăți au permis comercializarea în numeroase țări, inclusiv în SUA, unde doza de substanță activă e mai mare iar produsul e cunoscut sub numele de Wegovy, fiind folosit în tratamentul obezității, notează AFP.

Wegovy se comercializează și în anumite țări din Europa, tot pentru tratamentul obezității – însă e recomandat doar persoanelor supraponderale care suferă și de alte boli asociate.

În Franța, Wegovy este prescris cu mari precauții, spre deosebire de Ozempic, care se eliberează în urma unei prescripții medicale normale. Rezultatul? Farmaciștii se plâng că persoane care nu suferă de diabet încearcă să-și procure Ozempic pe bază de prescripții falsificate, „folosite de mai multe persoane”. Din cauza cererii ridicate, s-au înregistrat probleme legate de aprovizionare.

Îngrijorările medicilor sunt legate însă de efectele secundare ale semaglutidei, care nu sunt notificate suficient, notează AFP. Nici pacienții, nici prescriptorii nu sunt suficienți de motivați pentru a declara eventuale efecte nedorite.

În afară de greață, există și riscul mai rar, dar mai grav, de pancreatită acută, care poate surveni chiar la doze slabe, de tulburări biliare, de constipații severe care pot duce la obstrucție intestinală, arată specialiștii. Tratamentul îndelungat crește riscul de cancer tiroidian.

Medicii atrag atenția că, dacă medicamentul e utilizat doar din rațiuni pur estetice, pentru a pierde câteva kilograme, beneficiul terapeutic e nul, iar riscurile nu dispar.

Cadre medicale cercetate pentru că ar fi montat stimulatoare cardiace de la pacienți decedaţi

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe