Newsflash
Internaționale

Substanțele chimice din crema de protecţie solară se acumulează în flora marină

de L. Budin - apr. 14 2022
Substanțele chimice din crema de protecţie solară se acumulează în flora marină

Substanţele chimice din loțiunile de protecţie solară se acumulează în algele din Marea Mediterană, cu potenţiale efecte nocive asupra ecosistemului, arată un studiu.

Cercetătorii au descoperit substanţe chimice care absorb radiaţiile ultraviolete, în tijele de Posidonia oceanica, o specie de iarbă de mare, endemică în Mediterana. Contaminarea a survenit ca urmare a activităţilor recreaţionale și a deversării deşeurilor în apa mării, arată un studiu publicat în Marine Pollution Bulletin, citat de theguardian.com și Agerpres.

iarba-mare

Fiindcă Marea Mediterană este puţin adâncă, cu o suprafaţă mică şi închisă, concentraţiile de substanţe chimice ce absorb ultravioletele pot atinge niveluri ridicate”, a spus Silvia Diaz Cruz, coautoare a studiului.

Probele au dovedit existenţa, în concentraţii diferite, a unor componente din loţiunile pentru protecţie solară, printre care oxibenzonă, benziliden camfor, benzofenon-4 şi metilparabeni. Impactul acestor substanţe asupra ierburilor de mare nu e foarte bine cunoscut, dar cercetătorii sunt îngrijoraţi de potenţialele efecte nocive.

Dacă vom observa că loţiunile solare afectează fotosinteza şi productivitatea ierburilor de mare în urma acumulării, vom avea o problemă, pentru că aceste ierburi de mare joacă un rol ecologic important”, a spus coautoarea studiului, Nona Agawin.

Posidonia oceanica formează pajişti întinse în regiunile de coastă şi deţine un rol crucial în menţinerea sănătăţii ecosistemului oceanic. Pajiştile subacvatice sunt habitatul a diverse specii marine şi acţionează ca adevărate depozite de dioxid de carbon, constituind totodată o zonă tampon împotriva eroziunii.

Cercetări anterioare arată că anumite substanţe, dintre cele care absorb radiațiile ultraviolete, pot avea efect dăunător asupra peştilor, ţestoaselor şi delfinilor, ducând inclusiv la perturbarea sistemului lor reproductiv.

Recifele de corali sunt de asemenea afectate, substanţele chimice în cauză fiind deja interzise în destinaţii turistice precum Hawaii, Florida şi Palau. Măsuri similare au fost luate în câteva țări din bazinul mediteraneean.

Oamenii de știință au subliniat nevoia unor cercetări suplimentare, despre efectele substanţelor chimice asupra florei subacvatice. Dacă se vor compușii cu efect nociv, atunci producția de loțiuni solare va fi reglementată corespunzător, astfel încât să fie protejată și biodiversitatea, și sănătatea celor care fac plajă. 

Raport : nivelul de metan în atmosferă a atins valori record

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe