Newsflash
Cultură

Subiecte „varia“ în periodicul trimestrial al CM Bucureşti

de Dr. Mihail MIHAILIDE - nov. 14 2012
Subiecte „varia“ în periodicul trimestrial al CM Bucureşti
   Cât de „sigure“ sunt statinele, medicamente capabile să corecteze dislipidemiile şi, astfel, să ferească populaţia de „killerul numărul 1“ al zilelor noastre – bolile cardiovasculare? Un răspuns oferă, în editorialul său, din nr. 3 (iulie-august 2012) al revistei Medicina modernă, dl dr. Mihai Cezar Popescu, unul dintre redactorii şefi adjuncţi („Siguranţa utilizării statinelor“). Nu foarte sigure, devreme ce dsa a semnalat deja două cazuri de reacţii adverse redutabile: rabdomioliza şi hepatocitoliza. E drept că acestea au fost identificate la un lot de 4.000 de subiecţi trataţi personal cu statine în ultimii zece ani. Deci, nu chiar atât de frecvente încât să neliniştească, să le repudiem şi să revenim la binefacerile exclusive ale dietei. Autorul compulsează literatura recentă şi găseşte, în Archives of Internal Medicine (ianuarie 2012), menţionat riscul de apariţie a diabetului zaharat la femei, cu 48% mai mare; alţi autori de încredere recomandă prudenţă la pacienţii de peste 70 de ani (sunt indicate doze reduse şi doar la cei cu patologie coronariană dovedită). Încă din 2007, Popescu C. M. anunţă, la asocierea tratamentului în doze mari cu o dietă excesiv-restrictivă, posibila instalare a degradării cognitive, a depresiei şi a neoplasmelor, ba chiar au fost menţionate creşteri ale numărului de accidente hemoragice cerebrale. În finalul articolului se „drege busuiocul“, subliniindu-se (totuşi) meritele inhibitorilor de 3-hidroxi-metilglutaril coenzimei A reductazei, în condiţiile identificării contraindicaţiilor („fie ele şi relative!“) şi monitorizării atente a evoluţiei şi a tratamentului. Ceea ce, opinez, în condiţiile asistenţei medicale de la noi, nu reprezintă o cerinţă uşor de satisfăcut.
   Cei care susţin că astmul bronşic este o boală tratabilă dar nu şi vindecabilă vor fi surprinşi de studiul semnat de dl prof. dr. Mihai Sefer, nume cunoscut al microbiologiei româneşti. Dsa, în perioada 1980–2009, tratează şi vindecă 47 de pacienţi cu diagnosticul: astm bronşic (unii, având asociate şi alte infecţii cronice). „Tratamentul s-a bazat pe imunoterapia cu autovaccin, preparat din microorganismele izolate de la pacienţi, administrat prin injecţii subcutanate, cu antibiotic introdus în praful oral-digestiv, administrat de două ori pe zi, timp de zece zile, la care se adaugă metionină şi alifie orală. Experienţa noastră dovedeşte că astmul bronşic este o boală care se poate vindeca.“ Antibioticul din pulberea administrată pe cale orală a fost, după caz, norfloxacin, metronidazol sau nistatin; aceeaşi compoziţie pentru unguentul menţionat, la care s-au adăugat vitamina A şi anestezină. Textul publicat e în engleză, ca să-l poată citi toată lumea şi să nu se spună la un moment dat că nu au fost cunoscute cercetările profesorului de la Institutul Cantacuzino (au mai fost cazuri…).
    Despre „O complicaţie rară a tatuării: infecţia cutanată cu virusul molluscum contagiosum“ se ocupă un numeros colectiv de dermatovenerologi bucureşteni, având ca prim autor pe dl dr. Mircea Tampa. Infecţiile posttatuaj nu sunt neobişnuite, iar frecvenţa va creşte pe măsura apelării la acest procedeu inestetic (părerea mea!) de maculare a pielii (v. imaginea de pe copertă). Complicaţia infecţioasă cu virusul molluscum contagiosum însă e foarte rară, solicitând un tratament minuţios şi îndelungat, în cazul în speţă fiind vorba şi despre o scădere  a imunităţii locale (?), incriminată părând a fi cerneala neagră folosită la tatuare.
     Din recent apărutul număr al revistei Colegiului Medicilor din municipiul Bucureşti mai semnalez studiul „Diagnosticul imagistic al cancerului de col uterin“, semnat de dna dr. Ioana-Smărăndiţa Lacău. Dacă, până nu demult, acest diagnostic era de resortul ginecologilor „din cauza erorilor de stadializare – care au influenţat decizia terapeutică şi prognosticul – actualşmenteţ, diagnosticul şi stadializarea bolii se realizează clinico-imagistic cu examinare prin rezonanţă magnetică (IRM) sau computer tomograf (CT) – cu precizarea că IRM are sensibilitate mai mare decât CT – iar pentru N şi M imagistica e suverană“. O ilustraţie bogată şi sugestivă completează materialul.
   Articolele asupra cărora ne-am oprit nu sunt singurele din revistă care vor contribui la informarea şi documentarea profesională a abonaţilor acestei publicaţii medicale. Şi altele, cel puţin la fel de interesante, invită la lectură. Următorul număr, ultimul din acest an, în decembrie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe