Testele rapide au sensibilitate scăzută și dau sentimentul de falsă protecție. Un studiu arată că doar 53% din persoanele diagnosticate pozitiv prin test RT-PCR au fost detectate și prin test rapid.
MedLife a derulat cea de-a doua etapă de studiu pentru evaluarea sensibilității testelor rapide, utilizând în paralel, pentru comparație, teste RT-PCR, se arată într-un comunicat. Prima etapă a fost realizată anul trecut pe un eșantion de 97 de persoane. În cea dea doua etapă, s-a analizat un eșantion de alte 1002 persoane.
Ca metodologie, s-au facut recoltări aleatorii la persoane venite pentru testare din proprie inițiativă în București, Timișoara, Ploiești, Brașov și Cluj Napoca, afirmativ asimptomatici sau cu simptome ușoare, nespecifice.
Rezultatele arată că doar 53% din totalul persoanelor confirmate pozitiv prin testele RT-PCR au fost confirmate și prin teste rapide (28 dintr-un total de 53 de persoane). Toate rezultatele negative prin RT-PCR au fost negative și la detecția de antigen.
Echipa care a realizat studiul subliniază că o sensibilitate de 53% în condiții reale de lucru se traduce prin lipsa identificării a 47 de purtători de SARS-CoV-2 din 100, care vor continua să răspândească virusul.
Din media ciclurilor de amplificare rezultă faptul ca testul rapid identifică doar încărcături virale mari (în jurul ciclului 22), nedepistând acele încărcături virale mici, ce pot fi găsite atât la începutul contaminării, cât și la sfârsit, dar fără a putea face distincția între cele două situații și fără a exista un prag al ciclurilor de amplificare dincolo de care nu mai există contagiozitate”, a declarat dr. Bogdan Dabu, medic primar medicină de laborator.
Rezultatele au reconfirmat faptul că testele rapide nu sunt un instrument fiabil pentru diagnosticul infecției cu coronavirus, având o sensibilitate de sub 60%, arată specialiștii.
„Aceste teste nu funcționează în cazul persoanelor asimptomatice și nici a celor care sunt la început sau la final de boală. (...) În concluzie, testele rapide nu se pretează pentru diagnosticul infecției cu SARS-CoV-2, dar rămân un instrument bun de lucru pentru triajul în rândul persoanelor simptomatice”, a declarat Mihai Marcu, Președinte & CEO MedLife Group.
Concluziile rămân totuși îngrijorătoare în contextul în care, la ora actuală, peste 66% din testele raportate oficial sunt teste rapide, mai aratăl Mihai Marcu.
Folosite pe scară largă, aceste teste duc la o falsă impresie de protecție și implicit la răspândirea epidemiei, mai ales în rândul persoanelor asimptomatice. Acest fenomen, coroborat cu o rată scăzută de testare la nivel național, ar conduce conform studiilor noastre la un număr real de cazuri între 5 și 7 ori mai mare. Dacă vom continua în acest ritm, avem șanse mari să ne imunizăm, mai degrabă, pe cale naturală decât prin vaccinare, România având deja astăzi, în mod real, aproape 100.000 cazuri pe zi”, a mai spus președintele MedLife Group.
Specialiștii spun că metodele de testare ar trebui armonizate la nivel global, astfel încât politicile de sănătate și urmărirea epidemiologică să fie unitare.
Până în prezent metoda RT-PCR este considerată gold standard de identificare a ARN viral, fiind o metodă cu sensibilitate și specificitate convenabile pentru a realiza prioritatea actualei pandemii. Chiar dacă nu este o metodă nici rapidă, nici ieftină, și realizarea volumelor necesare se face cu implicarea serioasă a resurselor umane, continuă să fie etalonul și instrumentul utilizat global pentru identificarea purtătorilor de virus”, a precizat dr. Bogdan Dabu, medic primar medicină de laborator.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe