Newsflash
Internaționale

Studiu: Postul intermitent poate duce la tulburări alimentare

de Florentina Ionescu - nov. 17 2022
Studiu: Postul intermitent poate duce la tulburări alimentare

Potrivit unui studiu recent, postul intermitent nu este întotdeauna sănătos, iar acest regim ar putea duce la tulburări în privința mâncatului.

Postul intermitent este un trend foarte popular în materie de diete. El se traduce prin faptul că persoana care ține această dietă nu mănâncă în timpul unor intervale de timp planificate. Deși postul intermitent ar oferi unele beneficii pentru sănătate, cercetătorii încă încearcă să înțeleagă impactul pe care îl are acest tipar alimentar.

Un studiu recent, care a fost publicat în Eating Behaviors, a analizat practica de la baza postului intermitent în rândul adolescenților și adulților tineri din Canada, scrie Medical News Today.

post intermitent riscuri tulburari alimentare
Fotografie de la Helena Lopes: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/sta-jos-sta-a-ezat-tabel-mic-dejun-693269/

 

Cercetătorii au descoperit o asociere între postul intermitent și comportamentele și psihopatologia unor tulburări alimentare și între alte comportamente periculoase în rândul anumitor membri ai acestui grup demografic, arată sursa menționată. Rezultatele acestui studiu indică totuși nevoia de a se efectua mai multe cercetări în vederea potențialelor riscuri ale postului intermitent.

Tulburările alimentare în raport cu postul

Pentru studiul de față, cercetătorii au examinat relația dintre postul intermitent și tulburările alimentare în rândul adolescenților și adulților tineri. Studiul a adunat date din cadrul unui registru din Canada, intitulat „Canadian Study of Adolescent Health Behaviors”. Cercetătorii au inclus 2.762 de adolescenți și adulți tineri în analiza lor, inclusiv femei și bărbați, persoane transgender ori persoane care nu se conformează tiparelor de gen recrutate prin intermediul social media.

Cercetătorii au descoperit că postul intermitent a fost extrem de popular în rândul acestui grup demografic de vârstă – adolescenții și adulții tineri.

Autorul studiului, Kyle T. Ganson, profesor asistent și Factor-Inwentash Faculty of Social Work în cadrul Universității din Toronto, Canada, a explicat pentru Medical News Today

„Postul intermitent a fost extrem de frecvent întâlnit în rândul acestui grup, inclusiv în rândul a 48% dintre femei, 38% dintre bărbați și în rândul a 52% dintre participanții transgender / celor care nu se conformează tiparelor de gen, iar participanții au ținut post, în medie, 100 de zile în ultimele 12 luni”.

Cercetătorii au folosit un chestionar ce examinează tulburările alimentare pentru a examina comportamentele și psihopatologia persoanelor din studiu. Ei au vrut să vadă modul în care aceste atitudini și tipare au fost similare cu cele ale persoanelor diagnosticate cu tulburări alimentare.

Chestionarul a avut în vedere restricțiile alimentare ale participanților și motivele lor de îngrijorare cu privire la greutatea corporală, forma corpului și alimentație. Ei au avut în vedere, totodată, comportamentele ce însoțesc tulburările alimentare, cum ar fi mâncatul compulsiv, exercițiile fizice compulsive și utilizarea laxativelor.

„În rândul tuturor grupurilor (femei, bărbați și persoane transgender), orice adoptare a postului intermitent în ultimele 12 luni a fost asociată cu atitudini și comportamente mai accentuate în ce privește tulburările alimentare”, a explicat Kyle T. Ganson.

Acesta a adăugat:

„În plus, în rândul femeilor, în special, postul intermitent a fost asociat cu toate comportamentele ce însoțesc tulburările alimentare, inclusiv cu mâncatul compulsiv, vărsăturile, utilizarea laxativelor și exercițiile fizice făcute în mod compulsiv, în vreme ce în cazul bărbaților, postul intermitent a fost asociat cu exercițiile fizice făcute în mod compulsiv”.

Rezultatele acestea indică nevoia unor cercetări mai aprofundate în viitor, în vederea descoperirii potențialelor efecte dăunătoare ale postului intermitent, în special în rândul persoanelor tinere.

Chiar dacă cercetarea oferă noi perspective în vederea unor potențiale pericole ale postului intermitent, cercetătorii atrag atenția că studiul lor a avut câteva limitări. 

Care este cea mai bună strategie de scădere ponderală? 

Dieta profesioniștilor din domeniul medical 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe