Newsflash
Internaționale

Care este cea mai bună strategie de scădere ponderală?

de Dr. Diana Andronache - mai 13 2022
Care este cea mai bună strategie de scădere ponderală?

Potrivit unor date noi, pacienţii cu obezitate care adoptă o strategie de scădere în greutate bazată pe restricţie calorică au rezultate similare cu cei care apelează la postul intermitent.

p1Considerată o problemă de sănătate publică majoră la nivel mondial, obezitatea este cea mai frecventă afecţiune metabolică. Se asociază adesea cu boli cronice, precum cele cardiovasculare, diabetul zaharat sau apneea în somn.

S-a dovedit că pierderea în greutate prin modificarea stilului de viaţă reprezintă piatra de temelie în gestionarea greutăţii corporale. Restricţia zilnică de calorii este o strategie primară bine stabilită pentru pacienţii cu obezitate. Însă cele mai multe studii care au avut ca obiectiv evaluarea abordărilor dietetice menite să determine scăderea ponderală au raportat valori modeste în ceea ce privește scăderea medie în greutate (<5%) după 12 luni.

Consumarea alimentelor într-un anumit interval de timp din zi, cunoscută sub denumirea de post intermitent este o metodă care a câștigat popularitate prin faptul că este o strategie simplă ce poate spori aderenţa. Mai multe studii clinice au demonstrat că aceasta are efecte benefice în ceea ce privește scăderea în greutate, însă nu au furnizat suficiente informaţii despre eficacitatea și siguranţa ei pe termen lung.

De aceea, a fost efectuat un studiu* clinic randomizat care a avut ca obiectiv evaluarea efectelor asupra scăderii în greutate, dar și influenţa asupra factorilor de risc metabolici, comparativ cu dieta bazată pe restricţie calorică, în rândul pacienţilor cu obezitate.

Rezultate similare

Cei 139 de participanţi înscriși în studiu au fost repartizaţi fie unui regim alimentar cu restricţii de timp (consumul alimentelor fiind permis doar între orele 8:00 și 16:00), fie unui regim alimentar cu restricţie calorică. Pe parcursul a 12 luni, bărbaţii au fost instruiţi să urmeze o dietă de 1.500 – 1.800 kcal/zi, iar femeile o dietă de 1.200 – 1.500 kcal/zi.

La 12 luni, rezultatul primar, modificarea mediană a greutăţii faţă de momentul iniţial, a fost de -8,0 kg în grupul cu restricţie de timp și de -6,3 kg în grupul cu restricţie calorică. Nu a existat o diferenţă semnificativă între cele două grupuri în ceea ce privește modificarea greutăţii.

Cercetarea cu durată de 12 luni arată că regimul alimentar prin restricţie de timp nu a determinat o scădere ponderală mai mare comparativ cu regimul alimentar prin restricţie calorică zilnică. În plus, cele două regimuri au produs efecte similare în ceea ce privește scăderea grăsimii corporale, grăsimii viscerale, a tensiunii arteriale, a nivelurilor de glucoză și de lipide în perioada de studiu.

Citiți și: Epidemie de obezitate la nivel mondial


Notă autor:

*https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2114833

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe