Newsflash
Internaționale

Studiu: mai puțin de 10% dintre pacienți sunt intoleranți la statine

de Florentina Ionescu - feb. 16 2022
Studiu: mai puțin de 10% dintre pacienți sunt intoleranți la statine

Cel mai mare studiu de acest gen sugerează că prevalența intoleranței la statine este mult mai scăzută decât se credea până acum.

Proporția pacienților care sunt intoleranți la statine este de departe mult mai scăzut decât sugerau estimările anterioare, potrivit celui mai mare studiu din lume pe tema intoleranței la statine, scrie The Guardian

studiu intoleranta la statine
Foto de Brett Jordan de la Unsplash

Potrivit Fundației Britanice a Inimii (British Heart Foundation), se estimează că 7-8 milioane de adulți din Marea Britanie iau statine, tratament care reduce riscul de infarct miocardic și de accidente vasculare cerebrale. Cu toate acestea, motivele de îngrijorare cu privire la efectele adverse înseamnă că unii oameni își reduc doza de statine sau încetează să mai urmeze acest tratament.

Studiile anterioare estimau că prevalența intoleranței la statine ar putea fi extrem de ridicată, ajungând până la 50%, dar o nouă cercetare ce a folosit date de la peste patru milioane de persoane sugerează că prevalența intoleranței la statine este cel mai probabil situată la sub 10%.

Se știa de ceva timp că majoritatea cazurilor de intoleranță la statine se rezumau la așteptările pacienților cu privire la efectele adverse, drept rezultat al informațiilor pe care aceștia le-au găsit pe internet, le-au aflat de la vecini ori din alte surse, a subliniat prof. Maciej Banach de la Medical University din Łódź și de la University of Zielona Góra din Polonia, care a condus studiul.

Deși noua cercetare susține această perspectivă, profesorul Maciej Banach a declarat că studiul scoate la iveală noi informații cu privire la caracteristicile persoanelor care ar putea fi la risc de intoleranță la statine.

„Analiza noastră oferă un mesaj puternic pentru medici, cum că există unii factori de risc și unele condiții medicale care ar putea crește riscul de intoleranță la statine pe care toți ar trebui să îl ia în considerare”, a declarat prof. Maciej Banach.

Acesta a adăugat că informația aceasta ar putea ajuta la excluderea altor motive pentru o aparentă intoleranță la statine și ar putea ajuta medicii să se gândească la folosirea unor tratamente alternative sau la folosirea altor doze.

Prof. Maciej Banach și colegii săi au analizat informațiile de la 4.143.517 pacienți din întreaga lume, care au participat în cadrul a 176 de studii, inclusiv aproape 200.000 de participanți din 112 studii clinice randomizate. Rezultatele au arătat o prevalență de 9,1% atunci când o paletă largă de definiții au fost luate în considerare și a fost chiar mai scăzută, de 5,9% la unele definiții individuale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe