Newsflash
Știri

Stomatologie și artă

de Delia Scripcariu - feb. 10 2023
Stomatologie și artă

La Iași, a avut loc cea de-a doua ediţie a „Serii interclinice de stomatologie”. În cadrul evenimentului a fost prezentată și o cercetare care dezvăluie povești inedite din viaţa lui Mihai Eminescu.

Deși părea să-mi depășească competenţa și interesul, am fost prezentă la a doua ediţie a „Serii interclinice de stomatologie”, organiză de prof. dr. Irina Zetu (Facultatea de Medicină Dentară) și dr. Richard Constantinescu (Centrul Cultural „I. I. Mironescu”).

IMG_6443

Evenimentul reunește sub umbrela interdisciplinarităţii profesioniști ai medicinei dentare din diverse centre universitare din ţară și din lume, rezidenţi și studenţi, precum și invitaţi din zona culturii.

La prima ediţie, desfășurată la finele anului trecut, alături de medici rezidenţi din clinicile ieșene, au participat ca invitaţi online colegi rezidenţi de la UMF „Nicolae Testemiţanu” din Chișinău.

În intervenţii video, ei au prezentat cazuri și soluţii ale acestora, ce au surprins audienţa. S-a lansat volumul „Amintirile unui medic transilvănean”, publicat la Editura Litera din București. Autorul lucrării este dr. Horst Joseph Hermann, fost absolvent al Facultăţii de Stomatologie a universităţii noastre, despre care a vorbit dr. Richard Constantinescu.

Un moment artistic de excepţie a fost microrecitalul susţinut de Denisa Ștefania Cazaciuc, elevă în clasa a IX-a – specializarea Canto clasic – la Colegiul Naţional de Artă „Octav Bancilă” din Iași.

La „Seara interclinică de ortodonţie-parodontologie”, ce a avut loc recent, celor din Iași și Chișinău li s-au alăturat colegi din Timișoara. Invitat special al evenimentului a fost prof. dr. Ștefan-Ioan Stratul (Facultatea de Medicină Dentară a UMF „Victor Babeș”), care a susţinut online o remarcabilă și amplă prezentare intitulată „Pacientul orto-parodontal: un voiaj de plăcere sau o aventură primejdioasă”.

Povești inedite despre Eminescu

Dr. Richard Constantinescu a vorbit, în modul caracteristic al meșteșugarului povestitor, despre „Eminescu pacient. Prin ochii medicilor”. Acesta a pus în lumină aspecte dintr-o cercetare valoroasă, aflată încă în desfășurare, care va dezvălui și în viitor povești inedite, deopotrivă din perspectiva istoriei medicinei, cât și a completării cu informaţii veridice a tabloului vieţii lui Mihai Eminescu.

EMINESCU PACIENT PRIN OCHII MEDICILOR copy

Știinţa a fost dublată de momente artistice, susţinute de Mayra Parasca și Teodora Luncanu (Clasa de excelenţă a prof. Anca Apetroaiei), cât și de Emilia Albu-Tălălău (Cercul de teatru – prof. Anca Heghi).

Astăzi, când timpul pare nicicând îndeajuns, o astfel de iniţiativă reușește să împletească armonios caracterul știinţific cu cel artistic, fiind o modalitate inedită de valorificare a timpului medicilor în formare sau deja cu experienţă remarcabilă.

Entuziasmul participanţilor prezenţi în număr mare nu poate sugera decât că astfel de evenimente sunt bine primite de medicii rezidenţi, oferindu-le acestora șansa unei interacţiuni utile și valoroase.

Diagnosticul serii poate fi rezumat astfel: în urma simptomatologiei caracterizate printr-un profund interes al publicului numeros, ar fi o durere, chiar o pierdere știinţifică și culturală ca seria acestor evenimente să nu continue.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe