Newsflash
Cultură

UMF Iași inaugurează o galerie de artă transdisciplinară

de Redacția Viața Medicală - iun. 15 2023
UMF Iași inaugurează o galerie de artă transdisciplinară

Centrul Cultural „I.I. Mironescu” al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași inaugurează pe 20 iunie 2023 salonul de artă „Dr. Ștefan Possa” / Galerie de Artă Transdisciplinară.

Centrul Cultural „I.I. Mironescu” al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”din Iași se pregătește să inaugureze unul dintre cele mai mari spații expoziționale din Moldova. Este vorba despre Salonul de artă „Dr. Ștefan Possa” / Galerie de Artă Transdisciplinară, găzduit în cladirea din  clădirea din str. Gheorghe Săulescu, nr. 4), aflăm de pe site-ul News@UMF Iași

Salonul „Dr. Ștefan Possa” este un proiect coordonat de dr. Richard Constantinescu, directorul Centrului Cultural „I.I. Mironescu”, și de prof. univ. dr. Cristian Ungureanu, prorectorul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, care au editat și albumul „Flori-Autoportrete, Instalație Multimedia de Arte Vizuale”, publicat în colecția „Medicină narativă” a Editurii „Gr. T. Popa”.

„Invit colegii și studenții universității noastre la acest eveniment de excepție, celebrarea frumosului, a culorii și a vieții: inaugurarea unui salon de artă care poartă numele unuia dintre universitarii și practicienii de prestigiu ai Iașului, dr. Ștefan Possa. În viitorul apropiat ne-am propus, împreună cu Centrul Cultural «I.I. Mironescu» și Universitatea Națională de Arte «George Enescu» din Iași, un amplu demers artistic, despre care voi vorbi la momentul respectiv, dar pe care-l considerăm cel mai îndrăzneț ansamblu expozițional dintr-o universitate de medicină și farmacie din lume. Sunt convins că Salonul «Dr. Ștefan Possa» va aduce membrii comunității împreună, pentru că doar împreună putem să evoluăm, numai transdisciplinar putem înțelege și locui planeta și doar artistic e firesc să viețuim”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rector al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.

Centrul Cultural „I.I. Mironescu funcționează într-o veche casă boierească, în centrul Iașului, iar  coordonatorii săi s-au preocupat să găsească un nume adecvat pentru  salonul proiectat pe cele două etaje ale clădirii din strada Gheorghe Săulescu nr. 4, alegându-l pe cel al doctorului Ștefan Possa. 

„Dr. Ștefan Possa și-a imaginat o «Casă a Artelor» în mijlocul Capitalei Moldovei. Ștefan Possa a fost profesor de Patologie internă la Facultatea de Medicină din Iași și profesor de Anatomie artistică la Școala de Belle-Arte din Iași. Dr. Ștefan Possa nu era «doar» colecționar de artă, ca mulți dintre medici, ori finanțator al unor muzee și colecții de artă. El a intuit că Iașul poate deveni un centru important al artelor și a declanșat o «mișcare» cu un puternic impact local, zonal și național. Războiul și capriciile vieții au întunecat acest vis. Însă, prin parteneriatul cu Universitatea Națională de Arte «George Enescu» din Iași, am putut împlini, peste un secol, «visul ce-a fost visat». Activitățile desfășurate de Centrul Cultural «I.I. Mironescu», conlucrarea cu profesorii și studenții de la Arte și inaugurarea Salonului «Dr. Ștefan Possa» reaprind flacăra ilustrului înaintaș”, declară dr. Richard Constantinescu, director al Centrului Cultural „I.I. Mironescu.

„La invitația dlui prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rector al Universității de Medicină și Farmacie «Grigore T. Popa» din Iași, și a dlui dr. Richard Constantinescu, director a Centrului Cultural «I.I. Mironescu» al UMF Iași, precum și în virtutea tradiției impresionante, clădite în mai bine de un veac și jumătate, a dialogului creator dintre medicii și artiștii ieșeni, un grup de o sută douăzeci și cinci de studenți, absolvenți și profesori ai specializării Pictură din cadrul Facultății de Arte Vizuale și Design – Universitatea Națională de Arte «George Enescu» din Iași a realizat o monumentală instalație picturală ce reunește trei sute douăzeci de pânze/«autoportrete florale». Fiecare artist și-a proiectat propria personalitate și sensibilitate poetică în florile pe care le-a ales, în formula compozițională și tehnologiile picturale care-i definesc amprenta stilistică. Ansamblul acestei veritabile „grădini suspendate” inaugurează Salonul «Dr. Ștefan Possa», galerie de artă transdisciplinară, împlinind năzuința doctorului Ștefan Possa, acela de a întemeia la Iași o «Casă a Artelor»”, a explicat demersul cultural prof. univ. dr. Cristian Ungureanu, prorector al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași.

 

Despre Centrul Cultural I. I.Mironescu

În primăvara anului 2022 Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași a inaugurat Centrul Cultural „I.I. Mironescu” – primul centru cultural al unei instituții medicale de învățământ superior din Europa. UMF Iași și Centrul Cultural „I.I. Mironescu” au dezvoltat parteneriate cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, Muzeul Național al Literaturii Române din Iași, Teatrul pentru copii și tineret „Luceafărul” din Iași, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași și cu alte entități culturale din țară. S-au organizat expoziții de artă plastică, foto-documentare, lansări de carte și lecturi publice, emisiuni radio-tv, proiecții de film, dezbateri și ateliere de pictură și s-au pus în scenă piese de teatru.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe