Newsflash
Știri

WebMed 1: tulburările de dinamică sexuală

de Dr. Ana MIHAI - iul. 8 2022
WebMed 1: tulburările de dinamică sexuală

Săptămâna trecută a avut loc primul episod dintr-o serie de întâlniri live, online, organizate de Viaţa Medicală și MedicHub în folosul pacienţilor.

webmed 1
De la stânga la dreapta: Ș.l. dr. Remus Sebastian Șipoș, prof. dr. Mirela Manea, psih. Miruna Stănculescu, prof. dr. Vasile Nițescu

 

Specialiștii care au dezbătut subiectul „Tulburările de dinamică sexuală” au fost prof. dr. Mirela Manea, Psihiatrie, UMF „Carol Davila” București, prof. dr. Vasile Niţescu, Obstetrică-Ginecologie, președintele Societăţii Române de Sexologie Clinică și Procreere Umană, Miruna Stănculescu, psihoterapeut, Psihoterapie cognitiv-comportamentală și Hipnoterapie, și șef lucrări dr. Remus Sebastian Șipoș, vicepreședintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF) și moderator al webinarului.

 

Plecând de la premisa că acest tip de comunicare permite persoanei care are întrebări să le adreseze păstrându-și anonimatul, evitând eventuala rușine din cabinet, invitaţii au încercat să abordeze fiecare mesaj primit pe platformă. Chiar dacă această abordare nu poate ţine locul unei consultaţii și nu poate lămuri complexitatea unor cazuri, ea poate fi punct de plecare pentru noi căutări, în direcţiile corecte.

Întrebări de la adolescenţi și părinţi

Cei prezenţi au discutat despre nevoia de educaţie sexuală a tinerilor – „Pe cine întreabă adolescentul? Cum putem crește generaţii care știu despre ce este vorba?”, s-a întrebat psihologul Miruna Stănculescu. Pentru subiecte de sănătate sexuală la care părinţii nu au răspuns, nu sunt disponibili ori nu sunt o opţiune, resursa poate fi medicul de familie, a transmis dr. Șipoș, oferind un exemplu din practica proprie. Chiar dacă „listele de pacienţi sunt tot mai mari, iar consultaţiile sunt pe bandă rulantă”, medicul de familie poate găsi timpul necesar unei discuţii. „Acești copii trebuie să știe că trebuie să aibă curajul să vorbească cu cineva”, cu un adult, a punctat dr. Șipoș. 

Medicul de familie are un rol deosebit – de la el pleacă totul, el urmărește totul și poate face educaţie. (Prof. dr. Vasile Nițescu)

Un alt aspect problematic abordat de psiholog a fost consumul de pornografie în rândul adolescenţilor. Acesta stimulează vizual și prezintă o viziune complet nerealistă, astfel că adolescentul va avea așteptări mari în faţa unei interacţiuni reale.

Tinerii au fost vizaţi și în discuţia despre suplimentele pentru creșterea masei musculare. Persoanele care își administrează astfel de substanţe au un risc mai mare de a dezvolta probleme de erecţie, întrucât ele inhibă sinteza testosteronului, a atras atenţia prof. dr. Vasile Niţescu. În plus, aceste substanţe pot crea probleme de management al furiei, a completat psihologul.

Efecte secundare

Numeroase tratamente pentru insomnie pot avea consecinţe în sfera activităţii sexuale, a atras atenţia prof. dr. Mirela Manea. Cel mai frecvent, benzodiazepinele sunt responsabile de astfel de efecte secundare. Există somnifere care nu afectează arhitectura somnului, nu creează dependenţă și nu afectează viaţa sexuală, iar pacientul poate solicita și medicului de familie un astfel de medicament, a explicat psihiatrul.

Între 16% și 18% dintre femei nu au orgasm, spun statisticile citate de prof. dr. Vasile Niţescu. Cauzele anorgasmiei feminine pot fi multiple, de ordin psihologic sau chiar anatomic – de exemplu, distanţa dintre clitoris și orificiul uretral poate fi responsabilă de anorgasmie, a transmis profesorul.

„Dacă nu este o cauză organică, trebuie văzută istoria sexuală, dacă a existat ceva perceput ca o traumă, trebuie văzut cum semnifică pacienta relaţia sexuală – mai ales la femeile educate religios există o legătură pregnantă cu rușinea”, a explicat psihoterapeutul Miruna Stănculescu, adăugând că și problemele de percepţie corporală pot fi un obstacol.

Un review al lucrărilor publicate în pandemie pe tema vieţii sexuale a conchis că, în timpul pandemiei, numărul contactelor sexuale a scăzut. Responsabile pot fi lockdownul și telemunca. După cum a explicat psihoterapeutul Miruna Stănculescu, unul dintre ingredientele unei relaţii este absenţa – ea generează dorul.

E mult mai ușor să întreţii erotismul când există absenţă. (Psih. Miruna Stănculescu)

Feminin și masculin

Problemele de fertilitate ţin adeseori de partea masculină a cuplului, aspect ce este prea des omis. Testarea fertilităţii masculine presupune realizarea unei spermograme. Dr. Șipoș atrage atenţia asupra importanţei alegerii laboratorului care va face spermograma – acesta trebuie să aibă listată analiza în portofoliu și să ofere un protocol pentru recoltare, care presupune câteva zile de abstinenţă prealabilă, precum și, foarte important, o programare a pacientului, astfel încât recoltarea să aibă loc la sediul laboratorului. În felul acesta se poate da un răspuns credibil privind calitatea spermei și se poate urmări eficienţa unui tratament pentru fertilitate.

Alte subiecte abordate au fost bullyingul la copii sau nevoia de colaborare între psihiatru și psiholog, cel din urmă având mai mult timp la dispoziţie pentru a construi o relaţie de încredere cu pacientul, propice deschiderii.

Webinariile WebMed sunt organizate în parteneriat cu Enayati Medical City și urmăresc să promoveze un conţinut medical de actualitate către persoanele interesate de sănătate, prevenţie și stil de viaţă sănătos.

Episodul 2 va fi transmis în data de 12 iulie și are ca temă „Boala hemoroidală – cauze, terapie, pericole ascunse”.

Webmed  VM_154x190

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe