Newsflash
Știri

Teste pentru depistarea anticorpilor COVID-19 – Unde pot fi făcute și cui se adresează

de Florentina Ionescu - mai 8 2020
Teste pentru depistarea anticorpilor COVID-19 – Unde pot fi făcute și cui se adresează

Mai mulți actori importanți de pe piața medicală din România – clinici private și laboratoare de analize – anunță că introduc în oferta lor un test pentru depistarea anticorpilor pentru virusul SARS-CoV-2, cel care cauzează boala COVID-19. Cât costă aceste teste, unde pot fi efectuate și căror persoane se adresează aflați din acest material.

Ce trebuie să reținem este că anticorpii detectați prin testele din probe de sânge arată dacă o persoană a venit în contact cu virusul SARS-CoV-2, indiferent dacă persoana aceea a prezentat simptome specifice sau a fost asimptomatică.

teste anticorpi covid 19

Probe recoltate din sânge

Testele de anticorpi IgG (imunoglobulina G) pentru SARS-CoV-2 vor fi disponibile în toată rețeaua Synevo din România, a anunțat compania astăzi, printr-un comunicat de presă remis redacției.

Synevo România, un actor important pe piața de servicii de diagnostic de laborator, anunță că va introduce în ofertă, începând de luni, 11 mai, un nou test pentru depistarea anticorpilor IgG. Acest test, care folosește probe recoltate din sânge, este utilizat cu succes pe plan internațional în lupta împotriva virusului SARS-CoV-2. Testul va putea fi accesat în toate centrele de recoltare Synevo din România.

Costul unui test este de 95 de lei, iar rezultatele vor fi eliberate în cel mult 48 de ore. Pentru o acuratețe optimă este recomandată repetarea testului în interval de cel mult o lună, rezultatele putând fi analizate astfel în dinamică. În paralel, compania anunță că va continua testarea Real Time PCR pentru diagnosticul COVID-19, în parteneriat cu autoritățile române.

Din ce motiv sunt produși acești anticorpi IgG

Anticorpii detectați prin testele din probe de sânge arată dacă o persoană a venit în contact cu virusul SARS-CoV-2, indiferent dacă a prezentat simptome specifice sau dacă a fost asimptomatică. Rezultatele sunt importante în detectarea contaminării la pacienții cu simptomatologie redusă sau asimptomatici.

Testele pot detecta în sânge prezența anticorpilor de tip Imunoglobulină G (IgG), produși de organism ca răspuns la infecția cu coronavirusul SARS-CoV-2, se arată în comunicat. În prezent, nu există dovezi că persoanele vindecate de COVID-19 care au dezvoltat anticorpi sunt protejate de o a doua infectare.

„Testele serologice sunt esențiale în înțelegerea epidemiologiei virale și identificarea retrospectivă a cazurilor asimptomatice, putând contribui la conturarea unui tablou corect al epidemiologiei infecției cu noul coronavirus. Ele ajută profesioniștii din domeniul sănătății să identifice persoanele expuse la virusul SARS-CoV-2 care au dezvoltat un răspuns imun. Pe baza acestor teste se poate stabili și cine poate dona plasmă convalescentă, un posibil tratament pentru cei cu forme severe de COVID-19”, a declarat dr. Antoanela Curici, director medical Synevo România.

Potrivit acesteia, compania ce are o rețea de 17 laboratoare și 123 de centre de recoltare probe urmează să asigure disponibilitatea acestor teste pentru pacienții din întreaga țară.

Cui se adresează testul pentru depistarea anticorpilor

Potrivit aceluiași comunicat, testul „Virusul SARS-COV-2 - anticorpi IgG” se adresează celor care doresc să afle dacă au contractat virusul, fiind asimptomatici sau care au dezvoltat o formă ușoară care putea fi ușor atribuită unui alt tip de infecție respiratorie, precum și contacților pacienților COVID-19, care au prezentat puține simptome în primele 14 zile de la ultima expunere.

Testul de la Synevo are o acuratețe de 99% și o specificitate de 99,5%, fiind aprobat la sfârșitul lunii aprilie pentru utilizare în UE, după succesul acreditării sale în SUA.

Este nevoie și de Real Time PCR

Testele de detecție a anticorpilor nu pot înlocui rolul testelor de diagnostic molecular Real Time PCR, deoarece un test de anticorpi negativ poate induce o falsă senzație de siguranță pacienților infectați.

Anticorpii IgG apar în organism la 14-20 de zile de la infectare. Un rezultat negativ nu exclude prezența virusului – pacienții suspecți de COVID-19 trebuie testați ulterior prin metoda PCR, spun reprezentanții Synevo.

Și clinicile private intră în cursa testelor care depistează anticorpii COVID-19

La finalul lunii trecute, rețeaua de sănătate Regina Maria anunța că începe cel mai amplu program de testare a personalul medical din linia întâi din România, pentru depistarea anticorpilor COVID-19.

Astfel, laboratoarele rețelei pun la dispoziție cea mai performantă și precisă tehnologie de testare serologică, pentru testarea răspunsului imun la infecția cu SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19.

În prezent, autoritățile din domeniu și rețeaua Regina Maria fac eforturi considerabile pentru testarea în masă a tuturor cadrelor medicale din linia întâi, care luptă împotriva COVID-19. Astfel, personalul medical din România, atât din spitalele COVID-19, cât și din alte unități medicale de stat, va beneficia gratuit de testarea răspunsului imun la infecția cu noul coronavirus pe perioada stării de urgență, se arată într-un comunicat de presă remis redacției.

„Acționăm în primul rând acolo unde este cea mai mare nevoie. [...] Începem testarea imunologică gratuită a personalului medical din linia întâi. Punem la dispoziție cea mai performantă și precisă tehnologie, cu o sensibilitate și specificitate de 99%, aflată în două laboratoare ale rețelei noastre din București și Brașov. În perioada imediat următoare, urmează să extindem capacitatea de testare în toate cele 29 de laboratoare din Rețea”, a declarat Fady Chreih, CEO Regina Maria.

De ce este important să fie testate cadrele medicale

În România, până în acest moment, peste 1000 de cadre medicale au fost infectate cu noul coronavirus. Testarea acestora este importantă pentru determinarea răspunsului imun la infecție a celor declarați vindecați.

Testarea serologică va fi disponibilă și la cerere, contra cost, în clinicile și punctele de recoltare din toată țara ale rețelei Regina Maria, începând cu 16 mai, se arată în comunicat.

„Avem o capacitate extinsă de testare serologică a anticorpilor de tip IgM, cât și cei de tip IgG, iar alături de partenerii noștri, Roche Diagnostics și Abbott Laboratories, suntem gata să facem până la 1 milion de teste până la finalul anului”, a adăugat Fady Chreih.

laborator analize anticorpi covid 19

Utile în identificarea posibililor donatori de plasmă convalescentă

Potrivit dr. Andreea Cristina Alexandru, testările serologice pot juca un rol important în lupta cu infecția virală, putând identifica persoanele care au avut infecția cauzată de virusul SARS-CoV-2 și care au dezvoltat un răspuns imun adecvat.

„Aceste rezultate vor putea fi folosite împreună cu alte date clinice la identificarea persoanelor care nu mai sunt succeptibile pentru a dezvolta infecția și care se pot întoarce la muncă, la identificarea persoanelor care vor putea să își doneze plasma din perioada convalescenței pentru a putea fi utilizată ca tratament alternativ pentru cazurile severe de COVID-19”, a explicat dr. Andreea Cristina Alexandru, medic primar medicină de laborator, medic-șef la Laboratorul Central București și director medical Divizia Laboratoare Clinice Regina Maria.

Cele două teste serologice pentru determinarea anticorpilor IgG și IgM COVID-19 sunt complementare. Acestea sunt utile pentru a indica persoanele care au dezvoltat un răspuns imun la infecția de tip COVID-19.

Citește și: Terapia cu plasmă convalescentă, o șansă la viaţă pentru pacienţii cu COVID-19

Prin detectarea anticorpilor IgM și IgG, spun reprezentanții rețelei de sănătate, se poate crea un tablou corect al epidemiologiei infecției cu noul coronavirus, se poate afla gradul în care populația a fost expusă și a trecut prin infecția cu SARS-CoV-2.

Costurile testelor

Conform reprezentanților regina Maria, atunci când testele pentru detectarea anticorpilor IgM și IgG vor fi disponibile publicului larg, din 16 mai, în clinicile și punctele de recoltare ale rețelei din toată țara, prețul lor va fi de 280 de lei.

Un alt gigant din privat dorește detectarea anticorpilor

În aprilie, compania MedLife anunța că a semnat un parteneriat cu Abbott Diagnostics pentru a achiziționa și procesa peste 500.000 de teste pentru detectarea anticorpilor la COVID-19 până la finalul anului.

Compania a mai anunțat la acea vreme că are capacitatea de a procesa până la 1 milion de teste din ser pentru detectarea anticorpilor IgM și IgG și o capacitate de până la 350.000  de teste RT PCR până la finalul anului, potrivit unui comunicat remis redacției.

Reprezentanții companiei MedLife au convingerea că testarea serologică pe populații mari ar putea fi o soluție bună pentru a testa cadrele medicale, cât și populația generală.

„Testarea serologică pentru anticorpi este viabilă. Acest lucru înseamnă că se pot testa rapid și la costuri mai mici un număr mult mai mare de cadre medicale. Mai mult, această testare se poate extinde și la nivelul populației, în special în zonele relativ izolate, respectiv în rândul persoanelor cu risc scăzut de contact. În felul acesta, prin determinarea anticorpilor IgM se pot demara rapid anchete epidemiologice și testare RT-PCR în focarele identificate”, a declarat Mihai Marcu, președinte și CEO MedLife Group.

Potrivit acestuia, este posibil ca pacienții identificați cu IgG să aibă imunitate pe termen mai lung, dar acest lucru nu poate fi dovedit decât testând periodic pacienții în lunile următoare.

„Credem cu tărie că testarea serologică poate fi folosită pe scară largă pentru orientarea diagnosticului, fiind o metodă cu implicații importante în evaluarea prevalenței infecției cu SARS-CoV-2 și, în plus, ar putea ajuta la elaborarea unor strategii de relaxare a măsurilor de distanțare socială și implicit la relansarea economiei românești”, a adăugat președintele MedLife.

Referitor la acordul semnat cu Abbott Diagnostics pentru a achiziționa și procesa în laboratoarele MedLife peste 500.000 de teste în vederea detectării anticorpilor pentru COVID 19, Mihai Marcu a amintit că, într-adevăr, capacitatea totală de procesare este de 1 milion de teste până la finalul anului acesta.

„Vom testa personalul nostru medical și non medical, angajații companiilor partenere pentru a le ajuta să își reia activitatea în siguranță, vom merge în comunițăți expuse și vom testa inclusiv la cerere. În situațiile în care vom identifica focare, vom face testări RT PCR. Avem o șansă să repornim economia și, în calitate de lider de piață, vrem să punem umărul la combaterea pandemiei. Putem procesa până la 350.000 de teste RT PCR și până la 1 milion de teste din ser pentru detectarea anticorpilor dacă va exista cerere”, a mai spus Mihai Marcu la jumătatea lunii aprilie.


Notă autor:

Sursa foto: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe