Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Studiu IRES despre coronavirus: 72% dintre români nu au încredere în sistemul sanitar din țară

Viața Medicală
Florentina Ionescu joi, 12 martie 2020, ora 10:03

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) a realizat un sondaj de opinie în această perioadă, pentru a evalua percepțiile și atitudinile românilor față de câteva teme precum: cazurile de coronavirus în lume, măsurile recente luate de autoritățile române cu privire la evitarea răspândirii COVID-19, boala provocată de noul coronavirus.

Cât vorbesc românii despre COVID-19

Potrivit studiului IRES, 74% dintre persoanele chestionate discută cel puțin o dată pe zi despre acest subiect (epidemia de coronavirus, boala numită COVID-19) cu familia lor, 58% discută cu prietenii, 33% vorbesc pe această temă cu colegii de la birou, iar 21% vorbesc cu vecinii.

sondaj-opinie-ires

Ce îi îngrijorează pe români

Sondajul de opinie arată că principala îngrijorare a conaționalilor noștri, în cazul în care s-ar afla în autoizolare la domiciliu, ar fi accesul la tratament și la medicamente. Peste un sfert dintre persoanele chestionate spun că ar fi îngrijorate de faptul că nu ar avea acces la tratament adecvat și la medicamente.

Pe lista motivelor de îngrijorare, după medicamente și tratament, se află: lipsa resurselor financiare, insuficiența hranei, plictiseala, pierderea locului de muncă, contaminarea altor persoane ori a membrilor familiei.

Încrederea scăzută în sistemul de sănătate

Același studiu arată că aproape trei sferturi dintre români au declarat că nu au încredere în sistemul de sănătate din România pentru a face față situației actuale a răspândirii coronavirusului pe teritoriul țării. Astfel, 72% dintre cei care au răspuns la acest sondaj de opinie au spus că au puțină și foarte puțină încredere în sistemul de sănătate din România pentru a face față situației în ceea ce privește noul coronavirus. 35% dintre români au încredere multă și foarte multă.

Încrederea scăzută este menționată și în ceea ce privește statul român. Potrivit IRES, 50% dintre respondenți au declarat că au puțină și foarte puțină încredere în statul român în ceea ce privește gestionarea situației coronavirusului. Chiar și așa, peste 75% dintre respondenți au evaluat drept bună și foarte bună activitatea autorităților în ceea ce privește măsurile preventive luate pentru a ține sub control răspândirea coronavirusului.

Astfel, 6 din 10 români cred că măsurile luate de autoritățile române pentru a preveni răspândirea coronavirusului sunt potrivite. Cu toate acestea, peste 25% dintre cei chestionați consideră că aceste măsuri sunt insuficiente, iar 9% dintre respondenți spun că sunt exagerate.

Harta cu județele cu cazuri confirmate de infecție cu coronavirus

Sursa foto: www.rawpixel.com

Etichete: epidemie cu coronavirus infectie cu coronavirus testul de coronavirus coronavirus romania

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.