Newsflash
Știri

SNMF condamnă știrile false și dezinformarea

de Redacția Viața Medicală - mar. 24 2020
SNMF condamnă știrile false și dezinformarea

Societatea Națională de Medicina Familiei/Medicină Generală (SNMF) a luat act de apariția unor știri false în Suceava și condamnă modul iresponsabil de a lansa informații care dăunează nu doar profesiei medicale, ci mai ales pacienților și eforturilor de stăvilire a pandemiei COVID-19.

Potrivit unui comunicat de presă, ieri dimineață, 23 martie, la Suceava, a apărut într-o parte a presei locale informația eronată că „din această săptămână, consultațiile «față în față» la medicii de familie se suspendă, însă se vor efectua numai pentru cazurile de urgență prin telefon, SMS, email sau whatsapp”.

stiri false

„Titlul fals a fost bazat pe interpretarea nefericită a mesajului comunicatului Prefecturii Suceava medicilor de familie prin care se recomanda: «Pentru protecția medicilor de familie, pentru a-i menține în activitate, pentru protecția asistenților, a familiilor medicilor și asistenților și pentru reducerea la minim a deplasării pacienților, în perioada stării de urgență, consultațiile, începând din 23 martie, se vor efectua numai cu programare telefonică prealabilă sau prin celelalte canale de comunicare (sms,email,whatsapp)»”, informează sursa citată.

Efectul neplăcut și riscant al știrii false a fost acela că foarte mulți pacienți și-au sunat disperați medicii de familie încercând să obțină o programare de care nu aveau neapărat nevoie.

În plus, instituțiile județene menite să supravegheze și să coordoneze evoluția epidemiei au fost asaltate cu false probleme privind accesul pacienților cronici la asistența medicală primară.

„Este o luptă pe viață și pe moarte, în care medicii de familie luptă cu mâinile goale. Nimeni nu are acum timp de interpretări eronate sau de alarme false. Orice alarmă falsă poate provoca disfuncționalități, poate crea o imagine dăunătoare medicilor și mai ales poate afecta bunul mers al luptei împotriva epidemiei și asta se măsoară în numărul de vieți pierdute sau câștigate”, se arată în comunicatul de presă al SNMF.


Notă autor:

Sursă imagine: Pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe