Newsflash
Știri

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin începe astăzi

de Florentina Ionescu - ian. 18 2021
Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin începe astăzi

Anual, la finalul lunii ianuarie, este marcată Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.

Anul acesta, evenimentul este marcat în perioada 18-24 ianuarie. Un obiectiv important al acestei săptămâni este faptul că inițiatorii săi își doresc să informeze cât mai mulți oameni cu putință în legătură cu modul în care poate fi redus riscul de a dezvolta cancer de col uterin.

saptamana preventie cancer col

Potrivit NHS Employers, cancerul de col uterin este cea mai frecventă formă de cancer întâlnită la femeile cu vârsta de 35 de ani, iar 74% dintre formele de cancer de col uterin sunt forme prevenibile prin investigații făcute la timp, precum testul Babeș Papanicolau.

Sursa citată amintește că prin Săptămâna de Prevenire a Cancerului de col uterin se dorește încurajarea femeilor în ceea ce privește reducerea riscului de a dezvolta boala, prin promovarea pașilor pe care acestea trebuie să îi urmeze pentru a avea grijă de sănătatea aparatului lor reproducător.

Întreaga lună ianuarie este dedicată conștientizării asupra acestui tip de cancer

Într-un articol de pe site-ul OMS de la începutul acestui an se arată că International Agency for Research on Cancer (IARC sau agenția internațională pentru cercetarea în domeniul cancerului) marchează toată luna ianuarie a anului 2021 ca fiind luna de conștientizare asupra cancerului de col uterin.

cancer de col uterin campanie1

Pentru a atrage atenția asupra acestei boli, IARC subliniază și aduce în prim plan cele mai recente estimări cu privire la povara pe care o are cancerul de col uterin asupra femeilor, iar experții din cadrul agenției explică și modul în care IARC susține strategia globală a Organizației Mondiale a Sănătății pentru a accelera eliminarea cancerului de col uterin, care nu va mai fi în viitor o problemă de sănătate publică.

cancer de col uterin campanie2

În 2020, arată www.iarc.who.int, un număr estimat la 604.000 de femei au fost diagnosticate cu cancer de col uterin la nivelul întregii lumi și aproximativ 342.000 de femei au murit din cauza acestei boli. Infecția persistentă cu tulpinile HPV (virusul Papiloma uman) cu risc oncogen înalt este principala cauză de apariție a cancerului de col uterin.

cancer de col uterin campanie3

Experții spun, însă, că este una dintre cele mai prevenibile și tratabile forme de cancer, deoarece există vaccinuri care protejează împotriva tulpinilor de HPV cu risc oncogen ridicat, iar programele de screening pot depista semnele bolii într-un stadiu incipient, lucruri care permit inițierea unui tratament eficient și un bun control asupra bolii.

Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, a precizat în discursul său de la începutul acestui an, în cadrul unui briefing de presă, că:

„Această lună, de exemplu, este luna de conștientizare asupra cancerului de col uterin, moment în care OMS lucrează împreună cu partenerii săi din întreaga lume pentru a accelera prima strategie globală pentru eliminarea unui cancer.

mesaj de luat acasă

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin este o oportunitate de a crește gradul de conștientizare asupra riscurilor de a dezvolta cancer de col uterin și de a ajuta femeile să învețe mai multe despre cum pot reduce aceste riscuri. Este vital să luați măsuri, să treceți la acțiune:

  • Să vă faceți screeningul anual și analizele necesare
  • Să cunoașteți simptomele cancerului de col uterin și să cereți sfatul medicului atunci când vă confruntați cu oricare dintre acele simptome
  • Să faceți vaccinul împotriva HPV dacă aveți vârsta cuprinsă între 11-18 ani sau să vă vaccinați fiica dacă are vârsta între 11-18 ani.
  • Să încurajați și alte persoane sau adolescente să se vaccineze împotriva HPV,
  • Să știți unde găsiți sprijin și mai multe informații despre infecția cu HPV.

Sursa infografice.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe