Newsflash
Știri

S-a lansat campania de conștientizare a AVC

de Dan Dumitru MIHALACHE - mai 20 2022
S-a lansat campania de conștientizare a AVC

Asociaţia Pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral – ALIA a lansat, marţi, campania „Timpul înseamnă viaţă” – prima campanie de conștientizare a pericolului reprezentat de AVC derulată în România.

AVC

Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă „una dintre principalele cauze de morbiditate și mortalitate pe plan mondial și principala cauză de dizabilitate cu costuri importante pentru bunăstarea pacientului și pentru calitatea vieţii, a subliniat conf. dr. Diana-Loreta Păun, consilier prezidenţial, cu ocazia lansării campaniei „Timpul înseamnă viaţă”.

Trebuie reținut, atenționează aceasta, că AVC poate fi prevenit: „Cred că importanța conștientizării modului de prevențiv este esențială și fiecare dintre noi poate acorda atenție specială factorilor de risc, cum este hipertensiunea arterială, menținerea greutății optime, alimentația sănătoasă, exercițiile fizice, renunțarea la fumat, screening sau controale periodice la specialist în cazul afecțiunilor preexistente”. Însă, acțiunile individuale trebuie dublate de eforturile autorităților și „îndemn actorii instituționali să continue investițiile pentru reconfigurarea geografică a centrelor de excelență care pot fi activate, pentru reducerea timpilor de acțiune în caz de AVC”.

La fiecare șase secunde, în lume moare o persoană din cauza unui AVC, potrivit dr. Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă București-Ilfov (SABIF): „În medie, o persoană din șase va suferi un AVC pe parcursul vieţii. Spunând aceste lucruri, ne dam seama cât de important este să tratăm serios AVC, să tratăm serios prevenția în cazul AVC”.

Un pacient cu AVC ischemic netratat pierde în jur de 1,5-2 milioane de neuroni pe minut, explică șefa SABIF. Tromboliza duce la reperfuzie, iar reperfuzia reduce semnificativ gradul de ischemie și pierderea de neuroni implicit. Potrivit acesteia, până la apariția trombolizei în aceste cazuri, dintre persoanele care făceau AVC jumătate plecau acasă cu cel puțin o dizabilitate. De la introducerea tratamentului trombolitic, proporția celor care rămân cu dizabilități după AVC ischemic a scăzut și scade continuu.

E nevoie de o strategie naţională

Prof. dr. Cristina Tiu, șef Secţie Neurologie II din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă București, a atras atenția asupra faptului că în România se înregistrează în jur de 55.000 de accidente vasculare cerebrale anual, cu o mare mortalitate și morbiditate, cu dizabilitate reziduală la o treime dintre pacienţi, ceea ce înseamnă că „avem nevoie de mult mai multe centre de neuroreabilitare; avem nevoie neapărat de strategie naţională pentru accidentul vascular cerebral”.

Și Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a întărit această afirmaţie, spunând că „o abordare strategică a acestei patologii, care să facă posibil și tratamentul precoce al AVC ischemic, la nivel naţional, va reduce mult mortalitatea și mai ales dizabilitatea, pentru că multe dintre persoanele care suferă un AVC rămân cu sechele foarte serioase și recuperarea lor este dificilă sau chiar imposibilă”.

Din păcate, adaugă Cristina Tiu, partea de endovascular nu a ținut pasul cu cea de tromboliză: „Obiectivul nostru, în acest moment, este să creștem rata de trombectomie mecanică”. În plus, aceasta atrage atenția că este imperios necesar să se creeze și „o curriculă de pregătire pentru neurointervențional, pentru că altfel nu vom putea acoperi aceste nevoi”.

Mesaj de interes public

ALIA, înfiinţată la începutul anului trecut, este deja membru Safe Stroke – Alianţa europeană pentru AVC, a anunţat Liliana Curea, președinta asociaţiei: „Este pentru prima dată când România face parte din această alianţă, înfiinţată în 2004 de Parlamentul European; acum urmăm pașii pentru a deveni membri ai Organizaţiei Mondiale pentru AVC”.

Campania „Timpul înseamnă viaţă” a obţinut avizul Consiliului Naţional al Audiovizualului și va fi difuzată ca mesaj de interes public. În plus, pe site-ul dedicat acesteia se găsește și o hartă interactivă cu spitalele în care se poate face tromboliză sau în care se poate face trombectomie.

Citiți și: Diagnosticarea melanomului, o cursă contracronometru

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe