Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Propunere: Actualizarea bibliografiei examenului de intrare în Rezidențiat

Viața Medicală
Florentina Ionescu miercuri, 24 iunie 2020, ora 16:06

Rectorii universităților de medicină și farmacie au trimis astăzi Ministerului Sănătății o propunere de actualizare a bibliografiei examenului pentru intrarea în Rezidențiat.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, salută inițiativa rectorilor universităților de medicină și farmacie reuniți în Asociația Universităților de Medicină și Farmacie din România

bibliografie rezidentiat

Aceștia au trimis astăzi Ministerului Sănătății o propunere de actualizare a bibliografiei examenului de intrare în Rezidențiat, potrivit unui comunicat remis redacției.

„Este nevoie de reevaluarea tematicii de concurs și a bibliografiei aferente pentru examenul de intrare în Rezidențiat. O revizuire temeinică a materiei de concurs nu s-a mai realizat de peste 3 ani. Sunt de acord cu propunerile venite din partea rectorilor și le mulțumesc pentru colaborarea bună pe care o avem”, a declarat ministrul Nelu Tătaru, citat în comunicatul remis. 

Deoarece sunt mai puțin de 6 luni până la organizarea examenului de Rezidențiat care va avea loc la jumătatea lunii noiembrie a acestui an, ministrul Nelu Tătaru a mai declarat că modificările propuse se vor aplica examenului de intrare în Rezidențiat începând cu sesiunea 2021-2022

Consultări publice

Astăzi, rectorii UMF au transmis Ministerului Sănătății (MS) punctul de vedere asupra necesității reevaluării și actualizării bibliografiei examenului de intrare în rezidențiat.

Decizia a venit după consultările care au avut loc la nivelul decanilor și a consultărilor publice organizate pe acest subiect de Federațiile Asociațiilor Studențești.

În documentul transmis MS s-a subliniat necesitatea schimbării tematicii și a bibliografiei pentru examenul de intrare în rezidențiat, actuala bibliografie fiind necorespunzătoare, cu erori, se arată în comunicat.

Pe baza opiniilor studenților, rezidenților și ca urmare a consultării cadrelor didactice implicate în organizarea concursului de rezidențiat, rectorii au ajuns la concluzia că cea mai bună soluție este înlocuirea bibliografiei folosite în prezent cu un material bibliografic internațional, tradus profesionist în limba română.

Utilizarea lucrărilor de referință internaționale va duce la alinierea la standardele medicale actuale și va permite actualizarea mai facilă în viitor.

Asociația Universităților de Medicină și Farmacie din România, pe baza consultărilor, propune schimbarea tematicii și a bibliografiei cu următoarele titluri:

Pentru domeniul Medicină:

 1. Medicină internă:

Kumar and Clark's Clinical Medicine, Editura Elsevier, Ediția a 10-a, iulie 2020.

 1. Chirurgie:

Essentials of General Surgery and Surgical Specialties, Editura Wolters Kluwer Health, Ediția a 6-a, 2019.

 1. Pediatrie+ Obstetrică-Ginecologie:

Step-Up to USMLE Step 2 CK, Editura Wolters Kluwer Health, Ediția a 5-a, 2019.

Pentru domeniul Medicină Dentară:

Elaborarea unui manual unic la nivel național, care va cuprinde informații adecvate nivelului de pregătire din perioada studiilor universitare de licență, actualizate și repartizate echitabil între toate specialitățile.

Pentru domeniul Farmacie:

 1. Manual de Farmacoterapie: o traducere a unui colectiv vast de specialiști din țară a cărții: Pharmacotherapy, autori Barbara G. Wells, Terry L. Schwinghammer, Joseph T. DiPiro, Cecily V DiPiro de la School of Pharmacy, University of Mississippi Oxford Mississippi; School of Pharmacy Virginia Commonwealth University Richmond, Virginia
 2. Tehnologie farmaceutică, Editura Polirom, Iasi, Vol 1 editia IV, 2017 Tehnologie farmaceutică, Editura Polirom, Iasi, Vol 2 editia II, 2017 Tehnologie farmaceutică, Editura Polirom, Iasi, Vol 3 editia II, 2017 Autori: Popovici Iuliana, Lupuleasa Dumitru-renumiți profesori în domeniu din România, UMF Grigore.T.Popa Iași, UMF Carol Davila Bucureșt
 3. Farmacopeea Romană, Ed. X-a, Ed. Medicală, București, 1993-Selecție de monografii Farmacopeea Romană, Ed. X-a, Supliment 2004, Ed. Medicală, București, 2004
 4. European Pharmacopoeia, ed.10- Selecție de monografii.

Din cărțile enumerate mai sus se va propune viitoarea tematica de rezidențiat, capitolele alese urmând să însumeze un număr de pagini comparabil cu actuala tematică de rezidențiat, pentru a nu face mai dificilă intrarea în specialitate a absolvenților.

Sursa foto: www.rawpixel.com

Etichete: examen de rezidentiat specializare rezidentiat rezidentiat bibliografie rezidentiat examen rezidentiat nelu tataru ministrul sanatatii UMF

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
 • Tipărit + digital – 199 de lei
 • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
 • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
 • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
 • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
 • OAMGMAMR – 5 ore de EMC