Newsflash
Știri

Platformă națională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19

de Florentina Ionescu - dec. 3 2020
Platformă națională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19

Prin intermediul platformei vaccinare-covid.gov.ro, lansate recent, românii vor avea acces la informații transparente, corecte, provenite din surse avizate științific.

Contextul pandemic actual a pus în circulație în spațiul public foarte multe informații despre boala COVID-19, modalitatea de a o preveni prin vaccinare și vaccinurile anti-COVID existente.

În vederea accesului la date științifice corecte, clare, transparente, a fost lansată o Platformă națională de informare cu privire la vaccinarea împotriva infecției induse de virusul SARS-CoV-2 (vaccinare-covid.gov.ro/), respectiv cu privire la modul de a preveni boala COVID-19, platformă menită să vină în sprijinul societății civile, a subliniat dr. Valeria Herdea, membru al Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, vicepreședinte al Colegiului Medicilor din România (CMR).

vaccinare covid platforma romania

Este esențial, arată aceasta, să existe o platformă comună, la nivel național, menită să ofere informații corecte pentru populație, profesioniștii din domeniul sănătății, media, care să permită acces eficient și transparent la informații medicale validate științific despre vaccinul care poate preveni boala COVID-19.

Astfel, subliniază dr. Valeria Herdea, platforma vaccinare-covid.gov.ro recent lansată în mediul online „reprezintă o sursă sigură de informare, fiind realizată de o echipă multidisciplinară de specialiști în domeniul bolilor infecțioase, epidemiologie, farmacovigilență, sănătate publică, medicina de familie, comunicare, IT”.

Site-ul vaccinare-covid.gov.ro oferă acces la informațiile majore cunoscute la momentul actual, despre procesul vaccinal, destinat prevenirii infecției produse de virusul SARS-CoV-2.

În plus, prin intermediul platformei menționate anterior, medicii, mass-media, dar și pacienții pot găsi răspunsuri care au fost validate științific de către cercetători din întreaga lume. 

O alte resursă informativă importantă rămâne și canalul de youtube ROVaccinare, a amintit medicul.

„Munca de comunicare în cadrul campaniei va însemna și intensificarea prezenței în mediul online, cu instrumente și conținuturi adaptate acestui mediu și diferitelor categorii de utilizatori (animații, video educaționale, infografice, top informații sigure, top informații înșelătoare, rubrica de demontare a conținuturilor înșelătoare, posibil chiar dăunătoare, intitulată ”doza de claritate”, astfel încât utilizatorul final să poată avea suficiente resurse pentru a-și forma o opinie clară și a dezvolta ulterior atitudini și comportamente care să îi permită să ia decizii corecte pentru protecția propriei vieți, dar și a celor din comunitatea în care trăiește”, a declarat dr. Valeria Herdea pentru Viața Medicală.

valeria-herdea
Dr. Valeria Herdea; sursa foto: medijobs.ro

 

Progrese uriașe datorită IA

Confruntarea cu această infecție virală, extinsă la nivel global, în care s-au pierdut atâtea vieți omenești, a obligat întreaga comunitate științifică lucreze contracronometru, cu eforturi supraomenești, în vederea identificării unor soluții optime pentru ieșirea din această criză majoră de sănătate publică, a atras atenția vicepreședintele CMR.

În studiile derulate în vederea descoperirii rapide a unui vaccin destinat prevenției eficiente a bolii COVID-19 a fost folosită inteligența artificială (IA). Tocmai din acest motiv, procesul de dezvoltare a unui vaccin este mult mai rapid, scurtat față de timpul necesar cu ani în urmă, în vederea descoperirii, producerii și validării unor produse vaccinale.

Platforma vaccinare-covid.gov.ro vine în sprijinul populației, oferind posibilitatea de a accesa acest gen de informații validate științific, provenite din surse medicale recunoscute, actualizate permanent de către echipa coordonatoare a programului.

Medicul Valeria Herdea a făcut o paralelă între contextul pandemic actual și perioada de epidemie din anii 2003-2005, când omenirea s-a confruntat cu infecția indusă de virusul SARS-CoV-1, cel care a afectat Asia (China, Japonia), apoi epidemia MERS (Middle East respiratory syndrome coronavirus) – care a afectat Orientul Mijlociu.

În 2020, toate eforturile la nivel global ale cercetătorilor, ale tuturor statelor de pe toate continentele – inclusiv investiția financiară și mobilizarea de resurse umane – au fost absolut uriașe, a explicat vicepreședintele CMR:

„Sigur, cercetările au pornit din 2003-2005. Lumea medicală nu a rămas indiferentă la epidemia produsă de infecția cu virusul SARS-CoV-1. Ceea ce vedem acum este rezultatul muncii sistematice a cercetătorilor din întreaga lume. Practic asistăm la finalizarea acestor cercetări și vedem produsul finit: vaccinuri sigure, capabile să acționeze eficient și să permită controlul răspândirii infecției și, în final, stoparea pandemiei. Folosirea inteligenței artificiale duce la rezultate net superioare într-un timp record. Controlul etapelor de producere și dezvoltare a vaccinurilor este riguros și permanent, fiecare etapă a procesului este validată în timp real de către foruri științifice independente (EMA pentru zona UE, FDA pentru continentul american), astfel încât timpul în care un astfel de produs vaccinal poate fi disponibil utilizării se scurtează”.

Cine are prioritate la vaccinare

Sunt câteva informații esențiale pe care populația țării noastre este bine să le aibă în vedere, spune dr. Valeria Herdea:

„Vaccinarea împotriva COVID-19 este gratuită și voluntară - nu este obligatorie. Produsele vaccinale sunt validate de către EMA (Agenția Europeana a Medicamentului), validarea se bazează pe criterii riguroase de calitate, eficiență și siguranță a produselor vaccinale. România este parte a mecanismului european și pentru prima dată vaccinarea împotriva infecției cu SARS-CoV-2 se va derula în Romania în același timp cu celelate țări ale UE”.

În țara noastră vaccinarea se vă desfășură în trei etape. În primă fază, cei care au prioritate sunt lucrătorii din domeniile sănătății și social; în a doua etapă, populația cu grad ridicat de risc, iar în etapa a treia, populația generală va beneficia de vaccinare.

Pe lângă personalul din domeniul sănătății, prioritate la vaccinare vor avea și: personalul din centrele rezidențiale și medico-sociale, populația cu risc ridicat de evoluție severă în cazul infecției cu SARS-CoV-2, personalul din domenii esențiale pentru buna funcționare a întregii societăți.

„Comunicarea către specialiștii din domeniul medical, decidenți, media, populație reprezintă esența acestei Campanii. Pentru prima dată, în acest domeniu al cercetării, avem acces la informații medicale în timp real, clare, avizate riguros, din punct de vedere științific și, ce este cel mai important, vedem cu toții, un orizont de ieșire din această pandemie care a secerat vieți și ne-a schimbat modul de trăi, de a interacționa, de a ne bucura de viață”. (Dr. Valeria Herdea, vicepreședinte CMR, președinte al Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie - AREPMF)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe