Newsflash
Știri

MS vrea să asigure cadrul care să permită raportarea infecţiilor nosocomiale

de L. Budin - aug. 2 2022
MS vrea să asigure cadrul care să permită raportarea infecţiilor nosocomiale

Anul acesta sau la începutul anului viitor se va face un studiu privind infecţiile asociate asistenţei medicale, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Ministerul Sănătăţii lucrează să schimbe mentalităţi la nivelul spitalelor şi să asigure cadrul organizatoric şi profesional care să permită identificarea şi raportarea infecţiilor asociate asistenţei medicale, a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul Alexandru Rafila, citat de Agerpres

cercetare-monkeypox

Ministrul a precizat că nu este încurajată ascunderea acestor infecţii, ci raportarea lor.

Noi nu încurajăm - şi au fost evaluaţi managerii câtorva spitale din subordinea Ministerului Sănătăţii - în niciun fel ascunderea acestor infecţii. Dimpotrivă, vrem să ştim realitatea. (...) Nu ne gândim la sancţiuni. Există deja reglementări privind neraportarea bolilor transmisibile în general”, a spus Alexandru Rafila.

Potrivit acestuia, ministerul vrea să schimbe mentalităţi şi să asigure cadrul organizatoric şi profesional care să permită identificarea şi raportarea acestor infecţii.

Trendul a fost crescător în 2021 şi 2022, cu o creştere cu 55% a gradului de raportare pe trimestrul unu al anului 2021 şi trimestrul unu al anului 2022. Încă suntem departe, dar lucrăm”, a adăugat ministrul.

El a anunţat că anul acesta sau la începutul anului viitor va fi realizat un studiu privind infecţiile asociate asistenţei medicale.

Am făcut ultimul studiu în anul 2017 şi următorul o să fie făcut anul acesta sau la începutul anului viitor. (...) Procentul real a fost de 5,9%. (...) Acum facem un nou studiu să vedem care este situaţia şi să vedem care sunt măsurile administrative pe care Ministerul Sănătăţii le-a luat în ultimele şase luni, încât să putem să progresăm şi să ne apropiem de realitate. (...) Ministerul Sănătăţii are rol de reglementare, coordonare şi administrare”, a arătat Rafila.

El a amintit de ordinul de ministru care menţionează necesitatea existenţei unui laborator sau a unui compartiment de microbiologie în spitalele cu paturi.

A fost actualizat şi Comitetul naţional pentru limitarea rezistenţei la antimicrobiene, care nu a mai funcţionat din anul 2018, an în care a fost înfiinţat, a mai precizat ministrul.

Alexandru Rafila: vor fi deschise centre de vaccinare în unităţi sanitare

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe