Newsflash
Știri

Femeie de 47 de ani, operată de către medicii din Iaşi de o tumoră cerebrală voluminoasă

de Dorina Novac - mai 14 2021
Femeie de 47 de ani, operată de către medicii din Iaşi de o tumoră cerebrală voluminoasă

O femeie de 47 de ani din Botoșani a primit o nouă șansă la viață după ce a fost operată de o tumoră cerebrală de aproximativ zece centimetri.

Pacienta s-a prezentat la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iaşi după ce a observat că a început să aibă mai multe migrene, dureri de cap foarte intense.

tumora cerebrala de 10 cm
Sursă imagine: Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași // Facebook

Potrivit reprezentanților instituției medicale, intervenția a durat aproximativ trei ore, iar specialiștii neurochirurgi au folosit tehnologia modernă, utilizând preparatul Gliolan pentru a crește calitatea vieții pacientei.

„În urma investigațiilor făcute s-a descoperit un glioblastom, o tumoră cerebrală malignă destul de agresivă, dar și foarte voluminoasă, acesta având aproximativ 10 cm. A fost nevoie să intervenim chirurgical pentru a elimina tumora. Am folosit tehnologia modernă și aici vorbim de utilizarea intraoperatorie de fluorescența prin 5-ALA – preparatul Gliolan. Cu ajutorul preparatului Gliolan am reușit o localizare, delimitare și implicit o rezecție de 98% a tumorei, îmbunătățind prognosticul și crescând calitatea vieții pacientei. Este vorba despre o substanță de contrast care se fixează pe celulele tumorale, delimitând mult mai ușor tumora de țesutul sănătos din jur”, a precizat dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași.

tumora cerebrala

Acesta a menționat că la nivelul Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași acidul 5-aminolevulinic (5-ALA) este utilizat frecvent ca protocol standard de rezecție a glioamelor cu grad înalt (glioblastom) în tumorile cerebrale.

De asemenea, dr. Lucian Eva a subliniat că medicina viitorului este o medicină personalizată și va fi una robotizată.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe