Newsflash
Știri

DSU: avortul este o intervenție medicală care nu suportă amânare

de L. Budin - nov. 22 2021
DSU: avortul este o intervenție medicală care nu suportă amânare

Ca urmare a unei scrisori deschise semnată de mai multe organizații, DSU a transmis un răspuns referitor la accesul femeilor la întreruperea de sarcină la cerere, în această perioadă.

În adresa oficială semnată de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, se precizează că întreruperea sarcinii la cererea pacientei, inclusiv în perioada în care este în vigoare Ordinul de Ministru prin care se instituie suspendarea tuturor operațiilor care nu sunt urgențe, constituie o intervenție medicală care nu suportă amânare. Dreptul femeii de a hotărî dacă să aibă copii sau nu este un drept garantat, se arată în comunicatul Coaliției pentru Egalitate de Gen.

femeie-avort

Răspunsul DSU vine ca urmare a scrisorii deschise transmise la finalul lunii octombrie 2021 de Coaliția pentru Egalitate de Gen și de alte organizații neguvernamentale care luptă pentru drepturi egale. Organizațiile au cerut să fie clarificată situația accesului femeilor la serviciile de întrerupere de sarcină în unitățile medicale de stat.

Anul trecut, la intrarea în vigoare a unui Ordin asemănător, doar 12 spitale publice mai efectuau întreruperi de sarcină la cerere. Problemele au fost agravate de faptul că mai multe spitale au devenit spitale de suport COVID, fără a avea circuite paralele de acces pentru pacienții care veneau în unitatea medicală cu alte nevoi față de pacienții COVID.

Cea mai recentă cercetare realizată de Centrul FILIA, privind accesul femeilor la întreruperea de sarcină la cerere, arată că tot mai multe spitale publice refuză să ofere servicii de acest gen, deși este un drept garantat prin lege, invocând motive de conștiință religioasă sau de natură medicală și administrativă.

Organizațiile neguvernamentale transmit autorităților că au obligația de a asigura accesul femeilor la serviciile medicale de întrerupere de sarcină (chirurgicale sau medicamentoase), în termenul legal până la care acesta poate fi efectuat la cerere. ONG-urile atrag atenția că, pentru multe femei din România, serviciile de întrerupere de sarcină în unitățile private sunt inaccesibile, din cauza tarifelor mari și a distanțelor mari până la care trebuie să se deplaseze - prin urmare statul are obligația de a asigura acest serviciu, la tarife mici, în cât mai multe spitale publice.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe