Newsflash
Internaționale

Ungaria obligă femeile să asculte cordul fătului înainte de a face avort la cerere

de L. Budin - sept. 15 2022
Ungaria obligă femeile să asculte cordul fătului înainte de a face avort la cerere

Guvernul Ungariei a impus printr-un decret controversat obligaţia ca femeile care vor să facă întrerupere de sarcină să fie confruntate, mai înainte, cu „funcțiile vitale” ale fătului.

Măsura intră în vigoare joi, 15 septembrie. Decretul stabileşte că, înaintea procedurii de întrerupere de sarcină, femeia să prezinte un document care să certifice că s-a confruntat cu semnele vitale ale fătului, informrează EFE și Agerpres.

gravida-avort

Atât mass-media independentă cât şi presa apropiată guvernului ultranaţionalist al premierului Viktor Orban au notat că, prin folosirea expresiei „semne vitale”, guvernul se referă la bătăile inimii.

Două treimi dintre cetățenii unguri asociază debutul vieții unui copil cu primele bătăi ale inimii”, a subliniat ministrul de interne Sandor Pinter, semnatarul decretului respectiv.

Dar, notează Le Point, majoritatea experților medicali consideră că noțiunea de „bătăi de inimă” e înșelătoare când se referă la primele săptămâni de sarcină. 

Actuala lege, care este în vigoare din 1992, stabileşte că între săptămânile 12 şi 24 de sarcină femeia are dreptul să opteze pentru avort, fără să-și justifice decizia.

În cazuri excepţionale - în general din motive medicale, când există un diagnostic al unei patologii care face ca fătul să nu fie viabil sau când viaţa mamei este în pericol - avortul este posibil chiar în lunile mai avansate de sarcină.

Câțiva politicieni de extrema dreaptă au declarat că apreciază noua măsură – însă ONG-ul Amnesty International a calificat-o drept „un îngrijorător pas înapoi”, notează L’Obs. Decizia, luată „fără nicio consultare”, va îngreuna accesul la întreruperea de sarcină și „va traumatiza și mai mult femeile aflate deja într-o situație dificilă”, a declarat, pentru AFP, purtătorul de cuvânt al organizației, Aron Demeter.

L’Obs reamintește că, în urmă cu câteva luni, guvernul ungar a finanțat cu bani europeni o campanie contra avortului, ceea ce a suscitat nemulțumirea Comisiei Europene.

Un medic român a lansat abonamente stomatologice „all inclusive”

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe