Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Dr. Mihai Craiu: „Varicela poate produce leziuni cerebrale”

Viața Medicală
Dorina Novac joi, 11 iunie 2020, ora 11:33

Medicul pediatru Mihai Craiu trage un semnal de alarmă cu privire la varicelă – una dintre cele mai frecvente boli ale copilăriei.

Conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie în cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” a scris pe pagina pe care o administrează „Spitalul Virtual pentru Copii”, despre varicelă, boală pe care mulți părinți o privesc ca pe ceva banal.

poza facebook Mihai Craiu
Sursă imagine: Dr. Mihai Craiu/ Facebook

 

Varicela. Aparent o boală minoră pe care am avut-o cu toți în copilărie... Un moft...Datele despre varicelă nici nu se compară cu multitudinea de informații despre SARS-CoV-2! Nu minimalizez cu nimic severitatea pandemiei de COVID-19, dar vreau să vă sensibilizez și asupra altor boli contagioase, care nu au dispărut, pur și simplu. Cum suneam, varicela pare ceva banal, în accepțiunea unor părinți, cărora vaccinurile li se par inutile și dăunătoare. Și, din pacate, nici cei care cred în importanța prevenției bolilor contagioase nu mai vorbesc recent despre altceva decât despre noul coronavirus”, a scris conf. Dr. Mihai Craiu.

Medicul pediatru spune că au fost raportate oficial 31.942 de cazuri, conform Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din România (document referitor la anul 2018).

„Eiii și?!? Niște bube pe corp! Nu este chiar așa! Varicela este una dintre cele mai contagioase boli umane, fiind numită popular «vărsat de vânt» pentru a sugera că se transmite pe calea aerului cu mare ușurință. 8 din 10 copii susceptibili vor face boala în urma unei intâlniri accidentale, de câteva zeci de secunde sau minute, cu un bolnav”, a explicat conf. dr. Mihai Craiu.

Potrivit lui, acest virus poate să persiste în ganglionii spinali, ai nervilor noștri intercostali, foarte multă vreme după vindecare, uneori zeci de ani, apoi reactivându-se, la adolescență sau la maturitate, sub forma unei maladii extrem de neplăcute: zona-zoster.

„Cui i se pare un risc acceptabil să faci varicelă «doar niște bube» și apoi zona-zooster «alte bube» îi transmit că durerile din nevralgia zosteriană au fost denumite popular «Focul Sfântului Anton» - cel ars pe rug. Căci doare cumplit, ca o arsură. Mai rău decât o durere de dinți, să spunem. Pot confirma din experieță familială”, a menționat medicul pediatru.

Dr. Mihai Craiu menționează că de mai bine de 25 de ani există un vaccin pentru prevenția varicelei.

„De 25 de ani există vaccin pentru prevenția varicelei. El este disponibil și în România. De aceea nu înțeleg de ce există peste 30.000 cazuri anual - în 2017 au fost 33.651, iar în 2016 au fost 40.935 cazuri. Incidența practic este nemodificată din 2012 încoace, conform CNSCBT, fiind peste 200 cazuri raportate la 100.000 locuitori, în România. Varicela există acum și aici, produce suferință sau chiar leziuni cerebrale și generează zona-zooster. Si va rămâne printre noi și după ce trece pandemia indusă de SARS-CoV-2”, a conchis medicul.

Etichete: varicela dr. Mihai Craiu vărsat de vânt

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC