Newsflash
Știri

Campanie dedicată rezistenței la antimicrobiene, până la 24 noiembrie

de Florentina Ionescu - nov. 19 2021
Campanie dedicată rezistenței la antimicrobiene, până la 24 noiembrie

Săptămâna conștientizării rezistenței la antimicrobiene este marcată anul acesta în perioada 18-24 noiembrie.

Rețeaua de Solidaritate, împreună cu partenerii săi – printre care se află și Viața Medicală - desfășoară o campanie de conștientizare a rezistenței la antimicrobiene în săptămâna 18-24 noiembrie. 

saptamana de constientizare rezistenta la antimicrobiene

În acest interval din luna noiembrie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) marchează „World Antimicrobial Awareness Week”, adică Săptămâna Mondială de Conștientizare a Rezistenței la Antimicrobiene. 

Vă recomandăm să citiți și: Chestionar privind rezistența la antimicrobiene, dezvoltat în cadrul unei campanii 

Campania conține informări online și în presa națională și se adresează publicului larg, specialiștilor din domeniul sănătății, factorilor de decizie politică și actorilor din industria farmaceutică și alimentară sau din sistemul agricol-veterinar, potrivit unui comunicat transmis redacției. 

 

„Se estimează că la nivel global mor anual 700.000 de persoane din cauza rezistenței la antimicrobiene, iar România este printre primele țări din lume cu consum ridicat de antimicrobiene/antibiotice, consum ce favorizează dezvoltarea și răspândirea bacteriilor rezistente la tratamente”, a declarat Gabriela Mirescu, fondatoarea Rețelei de Solidaritate.

Totodată, ea spune că acest lucru este îngrijorător, pentru că riscul de dezvoltare a infecțiilor ce nu vor mai putea fi tratate e foarte mare, iar eficacitatea actuală și viitoare a antibioticelor e amenințată.

„Ne alăturăm acestei campanii de importanță globală, pentru că la Rețeaua de Solidaritate abordăm teme de interes public, teme care ne privesc pe toți și pentru care e nevoie să ne unim vocile și competențele. Este parte din spiritul proiectului nostru și e un real exercițiu de colaborare, specialiștii din Rețea fiind cei ce au trasat liniile acestei campanii”, a adăugat Gabriela Mirescu.

Instrumente folosite în campanie

Profesioniștii din Rețeaua de Solidaritate au pregătit o serie de articole informative, un chestionar tematic care va fi lansat public pe paginile Rețelei, mai multe materiale foto-video explicative, rubrica video „Minutul de Sănătate” în care profesioniști din Rețea răspund într-un minut și pe înțelesul tuturor la întrebări privind rezistența la antimicrobiene.

La fel ca în cazul altor proiecte lansate de Rețeaua de Solidaritate, profesioniștii vor interveni cu informații și în presa națională. Trei dezbateri live cu specialiști vor avea loc pe paginile Rețelei de Solidaritate și ale partenerilor de campanie, sub genericul „Dialog cu Diaspora”.

Impact direct asupra sănătății umane și animale

Rezistența la antimicrobiene (medicamente din care fac parte și antibioticele) apare atunci când bacteriile, ciupercile, virusurile, și paraziții nu mai sunt afectați de acțiunea medicamentelor, astfel încât infecțiile obișnuite devin mai greu de tratat.

Rezistența are un impact direct asupra sănătății umane și animale, precum și a sistemelor publice de sănătate. Chiar și economiile naționale sunt afectate, deoarece bolile împotriva cărora antibioticele nu mai au efect necesită tratamente mai costisitoare și conduc la scăderea productivității, potrivit sursei citate.

Din ce în ce mai multe boli comune, inclusiv infecții ale tractului respirator, infecții cu transmitere sexuală și infecții ale tractului urinar sunt netratabile; procedurile medicale care salvează vieți devin mult mai riscante, iar sistemele noastre alimentare sunt din ce în ce mai precare. 

Acțiuni imediate la scară globală 

Organizația Națiunilor Unite (ONU) preconizează că până în 2050 s-ar putea ajunge la 10 milioane de morți din această cauză, dacă nu se iau măsuri concrete și urgente. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) atrage atenția că „fără acțiuni armonizate și imediate la scară globală, lumea se îndreaptă spre o eră post-antibiotică, în care infecțiile obișnuite ar putea ucide din nou”.

OMS a propus un „Plan global de acțiune privind rezistența antimicrobiană”, cu cinci obiective strategice printre care și îmbunătățirea conștientizării și înțelegerii rezistenței la antimicrobiene.

Rețeaua de Solidaritate este o inițiativă transfrontalieră care unește profesioniști români din domeniul medical și din cercetare, din țară și din diaspora, facilitează transferul și schimbul de informații între profesioniști. 

Rețeaua informează corect și responsabil opinia publică pe website-ul oficial și pe rețelele sociale, precum și prin intermediul mass media, prin parteneri și colaboratori. 

Acest material face parte din campania de conștientizare a rezistenței la antimicrobiene desfășurată de Rețeaua de Solidaritate & partenerii săi în săptămâna 18-24 noiembrie 2021.

#Constientizare #Actiune #Stop #RezistentalaAntiMicrobiene #RAM #WAAW #AntimicrobialResistance #AMR #HandleWithCare #solidaritate #ReteauaDeSolidaritate #solidarity

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe