Newsflash
Știri

Alexandru Rafila: „Am trecut cu bine de acest val”

de Cristina GHIOCA - feb. 25 2022
Alexandru Rafila: „Am trecut cu bine de acest val”

În trei săptămâni, numărul de cazuri noi zilnice de COVID-19 ar trebui să scadă sub o mie, estimează ministrul Sănătăţii.

rafila

Numărul de cazuri noi de COVID-19 raportate zilnic se menţine într-o tendinţă descrescătoare rapidă, la fel și rata de pozitivitate, a arătat prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, într-o conferinţă de presă organizată marţi, 22 februarie.

Faţă de sfârșitul lunii ianuarie, când rata de pozitivitate era de circa 30%, în săptămâna 14-20 februarie a ajuns la 19,5%. Rata de reproducere a virusului este și ea în scădere, ajungând la 0,77 în același interval menţionat anterior. „Pe un trend slab descrescător este însă numărul de pacienţi internaţi la ATI, cantonat în jurul a 1.100 de persoane. Este un indicator important, pentru că discutăm de ridicarea restricţiilor atunci când numărul de cazuri spitalizate și mai ales al persoanelor internate la ATI înregistrează o scădere semnificativă”, a explicat ministrul Sănătăţii.

El a adăugat că o primă ţintă în acest sens este scăderea sub 50% a gradului de ocupare a paturilor din secţiile de Terapie Intensivă, adică sub 900 de paturi dintr-un total disponibil de 1.800.

Previziuni optimiste

        În ceea ce privește evoluţia pandemiei, profesorul Rafila și-a exprimat speranţa că în aproximativ trei săptămâni se va înregistra o scădere semnificativă a numărului de cazuri zilnice raportate: „Cred că în următoarele trei săptămâni vom putea să vorbim despre revenirea la valorile scăzute ale numărului de infectări (...) să ajungem la un număr de cazuri noi doar cu trei cifre în raportările(...) zilnice”.

        Aceste estimări se bazează pe datele existente în prezent, care evidenţiază diferenţe considerabile între cel de-al patrulea val pandemic și cel actual: „Se înregistrează o diferenţă foarte mare (...) nu doar în ceea ce privește media săptămânală a deceselor, ci și a duratei acestui val cinci, care va fi mai scurt și sperăm că și numărul total al deceselor (...) va fi net inferior celui din valul patru, când s-au înregistrat 24.000 de decese”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

        În valul patru, media săptămânală a cazurilor de deces era de 463, iar în valul cinci, numărul maxim înregistrat până acum a fost de 128.

        Toate aceste date sugerează menţinerea unei evoluţii constant descendente, în prezent neexistând estimări că se va ajunge la maximul ocupării capacităţilor de spitalizare, respectiv de spitalizare la ATI, a subliniat prof. dr. Alexandru Rafila: „Am trecut cu bine de acest val. A fost o abordare corectă din punctul de vedere al sănătăţii publice (...). Sigur, sunt lucruri care ţin și de modul în care varianta Omicron produce îmbolnăvirile, dar având în vedere numărul mare de cazuri înregistrate până în acest moment, cred că a fost o bună abordare”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe