Newsflash

Stimularea sau inhibarea autofagiei și radioterapia pentru cancer

de Dr. Georgeta Liga - iun. 9 2023
Stimularea sau inhibarea autofagiei și radioterapia pentru cancer

În ultimii ani, cercetările au arătat ca autofagia poate juca un rol important în răspunsul celular la radioterapie și poate influenţa eficacitatea acestuia în cazul cancerului.

Radioterapia este una dintre cele mai utilizate terapii în tratarea cancerului. Însă uneori eficienţa sa poate fi limitată de rezistenţa celulelor canceroase la radiaţii și de capacitatea lor de a repara ADN-ul deteriorat. Stimularea sau inhibarea autofagiei poate influenţa răspunsul celulelor canceroase la radioterapie și poate reprezenta o strategie terapeutică potenţială pentru îmbunătăţirea eficienţei tratamentului.

        În acest articol voi explora mai detaliat cum funcţionează autofagia și cum poate influenţa eficacitatea tratamentului radioterapeutic în cazul cancerului. Mă voi opri și asupra implicaţiilor acestor descoperiri pentru dezvoltarea de noi terapii personalizate în lupta împotriva cancerului. Voi prezenta cele mai recente cercetări despre legătura dintre autofagie și tratamentul radioterapeutic. Dar este important să menţionez că cercetările în domeniul medical sunt în curs de dezvoltare, iar noi 
descoperiri pot aduce noi argumente care să susţină sau să contrazică ipotezele prezentate. Prin urmare, acest articol nu are scopul de a oferi o concluzie finală, ci de a prezenta datele disponibile în prezent și de a încuraja discuţia și cercetarea continuă în acest domeniu.

Proces esenţial pentru sănătate

        Autofagia este un proces biologic vital prin care celulele noastre se curăţă și se refac. Cuvântul ,,autofagie” vine din greacă, ,,auto” (înseamnă ,,propriu”) și ,,phagein” (înseamnă ,,a mânca”). Prin urmare, autofagia poate fi tradusă ca ,,a mânca propria celulă”. Deși sună ciudat, procesul este esenţial pentru sănătatea noastră. În momentul în care celulele noastre se confruntă cu stres sau cu alte condiţii care ar putea afecta funcţia lor normală, prin autofagie se elimină componentele celulare deteriorate sau nefuncţionale. Inclusiv proteinele nefuncţionale, organele celulare deteriorate sau alte particule care nu mai sunt necesare pentru celulă.

        Procesul de autofagie este reglat de genele și de proteinele din interiorul celulei. Atunci când celula detectează un nivel ridicat de stres, se produc mai multe reacţii biochimice care declanșează autofagia. În timpul procesului, membranele celulare încep să se extindă și să înconjoare materialul celulei care trebuie eliminat. Această membrană se închide apoi și se formează un autofagozom. O structură care închide materialul celulei și îl duce spre un lizozom, organit celular specializat în degradarea componentelor care trebuie eliminate din organism. După ce materialul care trebuie degradat a ajuns în lizozom, enzimele din interiorul acestuia îl descompun în molecule mici, pe care celula le poate utiliza ulterior fie pentru a produce energie, fie pentru a construi alte molecule necesare. Astfel, autofagia ajută celula să se cureţe și să își menţină sănătatea.

        De-a lungul timpului, cercetătorii au analizat legătura dintre autofagie și tratamentul oncologic, mai ales cel radioterapeutic, și au ajuns la concluzii promiţătoare.

        Cu privire la radioterapie, au descoperit că stimularea sau inhibarea autofagiei poate proteja celulele sănătoase din jurul zonei iradiate și poate crește eficacitatea radioterapiei. Radioterapia este un tratament utilizat în mod obișnuit pentru a distruge celulele canceroase prin deteriorarea ADN-ului lor. Stimularea autofagiei poate crește sensibilitatea celulelor canceroase la radiaţii, acestea fiind mult mai ușor de distrus.

Stimularea autofagiei

        Stimularea autofagiei poate ajuta la creșterea sensibilităţii celulelor canceroase la radiaţii, prin eliminarea celulelor sănătoase afectate de radiaţii, reducerea inflamaţiei, stimularea distrugerii celulelor canceroase și reducerea riscului de apariţie a rezistenţei la tratament. Acest proces se produce prin formarea de autofagozomi și prin activarea căilor de semnalizare ce reglează apoptoza. Mai exact, se crede că în timpul tratamentului radioterapeutic, stimularea autofagiei poate declanșa un răspuns de apărare celulară, care duce la eliminarea celulelor canceroase mai eficient. Radiaţiile ionizante pot cauza daune la nivelul ADN-ului. Aceste daune pot duce la activarea căii p53, care controlează apoptoza și senescenţa celulară. În același timp, radiaţiile ionizante pot declanșa autofagia prin activarea căii AMPK/mTOR, care controlează procesele metabolice ale celulelor.

Inhibarea completă poate dăuna

        În timp ce mai multe studii susţin teoria că stimularea autofagiei poate ajuta la creșterea eficacităţii tratamentelor radioterapeutice, există și argumente care susţin inhibarea autofagiei. Aceste studii sugerează că inhibarea autofagiei poate fi o strategie terapeutică promiţătoare pentru creșterea eficacităţii tratamentului radioterapeutic în cancer. Cu toate acestea, este important de remarcat că inhibarea completă a autofagiei poate avea și efecte negative, precum creșterea riscului de dezvoltare a bolilor autoimune și a altor afecţiuni. Prin urmare, este important să se identifice modalităţi de a inhiba selectiv autofagia în celulele canceroase fără a afecta celulele sănătoase.

        Inhibarea autofagiei poate crește sensibilitatea celulelor canceroase la radioterapie, prin blocarea capacităţii lor de a repara ADN-ul deteriorat. În același timp, inhibarea autofagiei poate proteja celulele canceroase de efectele radioterapiei, prin furnizarea de energie și substanţe nutritive, prin reducerea stresului oxidativ produs de radiaţii și prin promovarea supra­vieţuirii celulelor.

Concluzii

În concluzie, studiile actuale sugerează ca autofagia poate juca un rol important în răspunsul celular la tratamentul radioterapeutic și poate influenţa eficacitatea acestuia în tratarea cancerului. Cu toate acestea, impactul autofagiei poate varia în funcţie de tipul de cancer tratat, nivelul de agresivitate a tumorii și alte caracteristici ale celulelor canceroase.

În acest context, cercetările actuale se concentrează pe dezvoltarea de terapii personalizate care să ia în considerare specificităţile individuale ale fiecărui tip de cancer și ale fiecărui pacient în parte. Progresul extraordinar în oncologie din ultimii ani a deschis noi perspective în acest sens și a oferit speranţă pacienţilor și medicilor în lupta împotriva cancerului.

În ciuda creșterii numărului de pacienţi diagnosticaţi cu cancer, faptul că cercetarea medicală se axează mai mult ca oricând pe găsirea de soluţii și terapii cât mai eficiente este o mare încurajare pentru toţi cei implicaţi în lupta împotriva cancerului. Cu eforturi continue și inovaţii în domeniu, se poate spera că tratamentul cancerului va deveni tot mai eficient și accesibil pentru toţi pacienţii afectaţi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe