Newsflash
Industria farmaceutică

STADA România începe lucrările de construire a fabricii de medicamente de la Turda

de Dorina Novac - nov. 25 2022
STADA România începe lucrările de construire a fabricii de medicamente de la Turda

STADA România, parte a grupului STADA Arzneimittel AG, demarează lucrările de construcție a primei fabrici de medicamente construită de o companie internațională în ultimii 30 de ani în România.

Cu o investiție de peste 50 mil euro, această nouă facilitate de producție este amplasată în Parcul Industrial Arieș din Turda, județul Cluj.

STADA Romania

Proiectul de tip greenfield este parțial susținut în implementarea sa de Guvernul României, printr-o contribuție de ajutor de stat.

Citește și: Cluj: STADA România investește într-o fabrică de medicamente

„Noua unitate de producție și ambalare va cuprinde inițial 9 linii tehnologice de ultimă generație pentru produse în doză solidă (capsule și tablete), cu o capacitate de 120 milioane cutii produs farmaceutic pe an. Suprafața totală a unității este de aproximativ 30.000 mp și permite o extindere rapidă a liniilor de producție până la un număr de 12”, se arată într-un comunicat.

Întreaga suprafață a terenului achiziționat este de 100.000 mp și permite, de asemenea, o dezvoltare ulterioară a facilităților de producție, prin construcția unor noi clădiri, în funcție de cererea pieței și raportat la nevoile de dezvoltare continuă a companiei.

Produsele finite din unitatea din Turda – atât medicamentele eliberate pe bază de rețetă, cât și produse farmaceutice eliberate fără prescripție medicală – sunt destinate să deservească cu preponderență România și piețele din Europa, în care grupul STADA își desfășoară operațiunile.

„STADA dezvoltă la Turda prima fabrică de medicamente construită de la 0 în România de către o companie internațională, punând astfel o piatră de temelie în transformarea României de azi într-un jucător important în sectorul farmaceutic European, securizând în același timp lanțul de aprovizionare în acest domeniu strategic. Am ales Turda pentru că este o localitate situată în inima unei regiuni cheie pentru Grupul STADA. Este aproape de depozitul nostru din Timișoara, aproape de unitățile de producție din Serbia, precum și de laboratorul nostru de testare ce deservește întreg grupul STADA la nivel global”, a precizat Mihai Fugarevici, directorul general al STADA România.

Potrivit reprezentanților companiei, fabrica de la Turda va fi construită conform unor fundamente solide de sustenabilitate, folosind tehnologie modernă, de ultimă generație, precum și o suită de facilități ce presupun un consum redus de energie, cum ar fi panourile solare fotovoltaice, sistemul termic solar și acoperiș verde pentru echilibrarea fluctuațiilor de temperatură.

Etapele de construcție și partea operațională vor fi coordonate de Veroljub Ljubinkovic, care va conduce proiectul în calitate de director al fabricii.

„În calitatea mea de medic, dar și de președinte al Comisiei pentru Sănătate din Senat, mă declar mulțumit că România atrage atenția companiilor din sănătate, care vin și investesc aici. În acest fel, pe de-o parte se asigură un transfer de know-how cu dublu sens între specialiștii laboratoarelor lor de cercetare și specialiștii noștri, crescând astfel gradul de specializare al tuturor, iar pe de altă parte, se scurtează drumul și accesul pacienților români la tratamente accesibile și de înaltă calitate”, a menționat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, senator în Parlamentul României.

Termenul de finalizare a facilității de producție este planificat pentru luna octombrie 2024. Exploatarea facilității presupune formarea unei echipe de 375 de angajați cu o bogată experiență în industria farmaceutică, ce va valorifica moștenirea puternică a regiunii Cluj în acest domeniu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe