Newsflash
ACTUALITATE Știri

Sprijin pentru pacienţii cu cancer colorectal

de Cristina GHIOCA - dec. 8 2023
Sprijin pentru pacienţii cu cancer colorectal

La București s-a lansat recent un ghid destinat persoanelor diagnosticate cu cancer colorectal. Acesta este parte din proiectul ROCCAS II București-Ilfov.

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) și Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Carol Davila” (SUUMC) au lansat, săptămâna aceasta, documentul „Cancerul Colorectal. Ghid de prevenţie”. Acesta este parte din programul de screening pentru cancer colorectal ROCCAS II București-Ilfov.

        Ghidul se adresează pacienţilor deja diagnosticaţi cu această afecţiune și familiilor lor, dar și tuturor persoanelor care vor să afle mai multe despre această boală. El poate fi consultat și de persoanele care s-au vindecat de această maladie.

Instrument menit să liniștească

        Documentul are 16 pagini și a fost tipărit în 5.000 de exemplare. Unele dintre acestea au fost deja distribuite în cadrul evenimentelor de informare și testare pentru cancerul colorectal, iar celelalte vor fi distribuite în cadrul SUUMC, în cabinetele medicilor de familie din program și în cadrul evenimentelor viitoare ale COPAC. „Ghidul este un instrument foarte bun pentru că persoana care pune diagnosticul îl dă pacientului să-l ia acasă și, după ce omul se liniștește, îl deschide și realizează că, în zilele noastre, un diagnostic de cancer nu mai este o condamnare la moarte. (...) Cumva, ghidul este făcut să liniștească oamenii”, a punctat Ștefan Răduţ (foto principală), coordonatorul din partea COPAC în cadrul proiectului ROCCAS II București-Ilfov.

        Ghidul cuprinde informaţii despre cancerul colorectal, frecvenţa acestuia, cauzele apariţiei și simptome, cum se pune diagnosticul și care sunt stadiile afecţiunii. Sunt, de asemenea, prezentate screeningul în acest cancer, tratamentul și viaţa după vindecare. 

Planuri de viitor

        Cu ROCCAS II apropiindu-se de final, membrii COPAC își propun să demareze și alte proiecte destinate pacienţilor cu cancer colorectal. În perioada următoare, ei au în vedere iniţierea unui proiect de ghidare pe circuitul pacientului.

        În același timp, toate părţile implicate în ROCCAS II speră ca acesta să fie transformat într-un program de screening naţional. „Am demarat proiectul acum doi ani și am considerat că va fi un maraton (…). Am constatat că a fost un sprint, pentru că maratonul abia acum începe, dacă și autorităţile vor înţelege că este necesar. Adică, dacă proiectul de screening naţional va fi demarat și finanţat”, a declarat col. dr. Daniel Costache, managerul ROCCAS II București-Ilfov.

        România este printre ultimele state europene care nu au demarat un astfel de program naţional, a subliniat și col. dr. Mariana Jinga, directorul medical al SUUMC.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe