Newsflash
Diverse

Sport în scaun cu rotile: în septembrie are loc Competiţia de Biliard în Scaun Rulant

de Florentina Ionescu - aug. 31 2022
Sport în scaun cu rotile: în septembrie are loc Competiţia de Biliard în Scaun Rulant

Au început înscrierile pentru Competiţia de Biliard în Scaun Rulant (CBSR), ediţia cu numărul 6, care va avea loc pe 23 septembrie la Clubul IDM din Bucureşti.

Cel mai mare eveniment sportiv indoor din România pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii îl are ca invitat special pe Henrik Larsson (Suedia), de șase ori campion mondial la biliard în scaun rulant, şi de 12 ori campion european, se arată într-un comunicat de presă de pe site-ul AGERPRES

biliard competitie scaun cu rotile
Fotografie de la Marcus Aurelius: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/mi-care-afaceri-business-fotografie-cu-unghi-mic-4064339/

Organizator: Clubul Sportiv Mereu împreună pentru Oameni în parteneriat cu Clubul Lions Bucureşti Cosmopolitan, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 2, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 4. 

Peste 850 000 persoane cu dizabilităţi trăiesc în România

Un miliard de oameni cu dizabilităţi trăiesc astăzi în lume, dintre care peste 70 de milioane doar în Uniunea Europeană. în România, datele statistice furnizate la finalul anului 2021 de către Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii din cadrul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale arată 865.573 persoane cu dizabilităţi.

Persoanele cu dizabilităţi participă la activităţi sportive într-o măsură mult mai mică decât restul comunităţii. Cele mai mici rate de participare le înregistrează cei cu limitări severe: 93% dintre aceste persoane (şi 97% atunci când locuiesc în mediul rural), nu au făcut timp de un an nicio activitate sportivă, conform raportului „Diagnoza situaţiei persoanelor cu dizabilităţi în România” realizat de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Mondială.

Când scaunul rulant nu stă în calea pasiunii

De șase ori campion mondial, şi de 12 ori campion european în competiţiile pentru sportivi în scaun rulant, suedezul Henrik Larsson a reuşit să-si facă un mod de viaţă din biliard prin meciuri demonstrative, oferind cursuri sau ţinând seminarii motivaţionale.

Un model de consecvenţă şi determinare, Henrik Larsson îi domină regulat pe jucătorii fără dizabilităţi locomotorii, terminând în mod impresionant pe locul 3 în campionatul suedez.

„Este o onoare să revin în România pentru a împărtăşi dragostea pentru un sport ce joacă un rol central în viaţa mea de mai bine de 30 de ani. Voi încerca să-i inspir pe participanţi cu viziunea mea şi sper să le ofer instrumentele care să-i poată ajuta să-şi construiască propriile cariere în biliard. Participarea persoanelor cu dizabilităţi la activităţi sportive le creşte şansele la o viaţă sănătoasă, îi ajută în dezvoltarea personală, cu beneficii cognitive de tipul creşterii stimei de sine şi le stimulează integrarea în societate”, a declarat Henrik Larsson.

Cătălin Rădulescu, competitor CBSR (45 ani):

„Această competiţie este o binecuvântare pentru mine. Pentru toate persoanele cu dizabilităţi, indiferent de ce tip sunt, e o ieşire din rutina zilnică. Sloganul meu ar fi «Haideţi să facem sport! Dacă nu noi, atunci cine?»”.

Cornel Deaconiţă, competitor CBSR (46 ani):

„Pentru mine, este despre dorinţa înflăcărată de-a câştiga. Iubesc sportul şi doresc mereu să câştig, să-mi pot mări palmaresul. în fiecare an vin să particip cu speranţa că într-o zi voi putea să particip şi la un campionat internaţional”.

Irina Văcărean, Preşedinta Clubului Sportiv Mereu împreună pentru Oameni:

„Evenimentele sportive oficiale pentru persoanele cu dizabilităţi există de aproape un secol: The Silent Games, prima competiţie pentru sportivi cu handicap din istorie, a avut loc în 1924 la Paris. La Competiţia de Biliard în Scaun Rulant nu e vorba doar de sport, deşi nivelul competitorilor e uimitor, ci în primul rând de socializare. Oferim un spaţiu sigur pentru persoanele cu dizabilităţi să iasă, să socializeze şi să interacţioneze. Căldura, prietenia şi rezilienţa celor care vin aici merită să fie recunoscute de o ţară întreagă. Ei vin să-şi demonstreze lor şi celor din jurul lor că în viaţă poţi face orice dacă eşti ambiţios şi decis să-ţi împlineşti visurile, indiferent de impedimente. Avem nevoie să lărgim accesul persoanelor cu dizabilităţi la activităţi sportive din multe puncte de vedere: de la planificarea politicilor în domeniile sportului pentru a le include nevoile la modificarea legislaţiei sportului şi regulamentelor de organizare a federaţiilor de profil, care nu creează un cadru adecvat în vederea asigurării participării persoanelor cu dizabilităţi la activităţi sportive de masă (în sistemul şcolar sau în cluburi sportive de amatori)”.

Intrarea este liberă

Cu intrare liberă, atât pentru competitori, cât şi pentru public, Competiţia de Biliard în Scaun Rulant este deschisă atât jucătorilor profesionişti de biliard, cât şi amatorilor.

Concursul la categoria Bila 9 se va juca în piramidă dublă, fiecare jucător având două şanse (două meciuri) pentru a se califica în primii 8 sau 16 jucători (în funcţie de numărul de participanţi) de unde orice meci va fi eliminatoriu până la încheierea concursului.

Meciurile vor fi arbitrate de Sonia Simionov, campioană naţională la biliard. Sonia a fost alături de CBSR încă de la prima lovitură din istoria competiţiei în calitate de arbitru oficial, motor şi suflet al evenimentului.

La finalul concursului, toţi concurenţii vor participa la tombola dotată cu numeroase premii. Ultima ediţie a evenimentului, din 2019, a reunit peste 150 de participanţi din toată ţara, iar donaţiile şi sponsorizările s-au transformat în premii care au ajutat la îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor cu dizabilităţi locomotorii.

Înscrierile sunt deschise până pe data de 5 septembrie inclusiv la adresa amio.romania@gmail.com.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe