Newsflash
ACTUALITATE Știri

Spitalul CF Timişoara, inclus în Programul pentru Sindromul Hemolitic Uremic Atipic

de Magdalena Tănăsescu - mai 27 2024
Spitalul CF Timişoara, inclus în Programul pentru Sindromul Hemolitic Uremic Atipic

Din Programul pentru Sindromul Hemolitic Uremic Atipic (SHU) face parte de acum și Spitalul Clinic CF Timişoara, demersul venind în sprijinul pacienților care se confruntă cu această boală rară.

Potrivit unui anunț al unității sanitare, SHU afectează în principal rinichii, însă poate avea consecinţe extrem de grave asupra întregului organism. Afecțiunea poate fi ţinută sub control printr-o monitorizare permanentă a pacienţilor.

„Acest program de tratament pentru Sindromul Hemolitic Uremic Atipic este cel de-al doilea pe care îl implementăm în Spitalul Clinic CF Timişoara, după cel de Spinraza. Ne dorim să le oferim pacienţilor acces la cele mai bune resurse şi tratamente disponibile, contribuind astfel la îmbunătăţirea calităţii vieţii acestora. Acest program arată importanţa pe care o acordăm îngrijirii pacienţilor cu boli rare”, a declarat managerul spitalului, dr. Stela Iurciuc. 

Programul naţional de tratament pentru SHU Atipic, implementat în spital, are ca scop atât asigurarea accesului rapid la investigaţii genetice şi teste pentru identificarea corectă a pacienţilor cu SHU Atipic, cât şi furnizarea tratamentelor inovatoare pentru a preveni activarea necontrolată a sistemului imunitar şi pentru a proteja organele vitale.

De asemenea, prin acest program se urmăreşte şi oferirea unui sistem integrat de monitorizare şi suport pentru pacienţi, care include evaluări periodice şi ajustarea tratamentelor în funcţie de evoluţia bolii. În plus, se dorește educarea pacienţilor şi a familiilor acestora în legătură cu boala, cu tratamentele disponibile şi gestionarea pe termen lung a acestei afecţiuni.


SHU Atipic se distinge de forma clasică a sindromului hemolitic uremic prin faptul că nu este declanşat de o infecţie cu Escherichia coli. Peste 60 la sută dintre pacienţii cu SHU Atipic au nevoie de asistenţă medicală specializată încă de la primul consult medical, 54% dintre pacienţi ajungând direct la terapie intensivă. 

Coordonatorul programului implementat în spitalul timișorean este dr. Alexandru Caraba, medic primar reumatolog.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe