Newsflash
Imagine campanie proprie
Știri

Inteligenţa artificială, folosită la Timișoara pentru depistarea precoce a cancerului de piele

de Dorina Novac - oct. 20 2022
Inteligenţa artificială, folosită la Timișoara pentru depistarea precoce a cancerului de piele

Inteligența Artificială este folosită în cabinetul de dermatologie al Spitalului Clinic CF Timișoara pentru analizarea alunitelor în vederea depistării precoce a cancerului de piele.

Aparatul de ultimă generaţie pe baza Inteligenţei Artificiale (IA) realizează harta leziunilor la nivelul pielii.

inteligenta artificiala timisoara

Melanomul malign este cea mai agresivă formă de cancer de piele având o incidență medie de 10 la 100.000 de oameni.

„Chiar dacă reprezintă doar 4 la sută dintre formele de cancer de piele, poartă cel mai mare risc de producere de metastaze, ceea ce face ca perioada de supraviețuire să fie foarte mică. Boala, însă, poate fi vindecată, dacă este diagnosticată din timp. Pentru aceasta este necesară o evaluare a leziunilor de pe corp. Full Body Mapping este tehnica prin care poate fi realizată o hartă a întregii suprafețe corporale, prin care se indentifică toate leziunile cu potențial de a se transforma în cancer de piele”, precizează reprezentanții Spitalului CF Timișoara.

Video Dermatoscopul este aparatul cu ajutorul căruia medicii Spitalului Clinic CF reușesc să realizeze această „hartă a alunițelor” de pe corp.

„Video Dermatoscopul este prevăzut cu 2 camere, în fața cărora așezăm pacientul, în diferite poziții, pentru a scana întregul corp. Practic, realizăm harta leziunilor, a alunițelor, după care luăm fiecare leziune în parte și o analizăm. Imaginile sunt stocate în calculator, astfel că avem posibilitatea evaluării și comparării lor în dinamică”, a explicat dr. Claudia Tîrziu, medic specialist dermatovenerologie Spitalul Clinic CF Timișoara.

Aparatul, care este de ultimă generație, folosește Inteligența Artificială.

inteligenta artificiala

„Calculatorul ne ajută să aflăm dimenisunea, diametrul și simetria leziunii. Apoi, putem stabili anumite aspecte legate de structurile din leziunea suspectă, iar la final avem un „scor” care ne va indica dacă vorbim de o leziune benignă sau malignă și ne ghidează către schema terapeutică pe care ar fi necesar să o urmăm. Diagnosticul de certitudine este dat, însă, de examenul histopatologic”, a precizat dr. Claudia Tîrziu.

Medicii Spitalului Clinic CF Timișoara recomandă un consult dermatologic anual tuturor persoanelor.

Cei care se încadrează însa în următoarele grupe de risc: vârstnici, persoane cu istoric personal sau familial de cancer de piele, cei cu multiple alunițe atipice, persoanele care au o expunere constantă la raze ultraviolete, au istoric de arsuri solare sau care frecventează saloanele de bronzat ar trebui sa facă mai des asemenea controale medicale.

Medicii mai recomandă o autoevaluare a pielii, făcută acasă, lunar, pentru identificarea posibilelor leziuni tegumentare și prezentarea la cabinet dacă apar leziuni noi sau dacă se modifică cele preexistente, ca formă, dimensiune, culoare sau dacă există prurit(senzație de mâncărime) sau durere la nivelul acestora.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe