Newsflash
Știri

SJU Baia Mare: trei intervenţii de endoprotezare aortică, realizate în aprilie

de Florentina Ionescu - mai 9 2023
SJU Baia Mare: trei intervenţii de endoprotezare aortică, realizate în aprilie

Trei intervenţii chirurgicale complexe de endoprotezare aortică - EVAR au fost realizate cu succes în cursul lunii aprilie de echipe medicale comune la SJU Baia Mare.

Este vorba de reparare endovasculară a unor anevrisme aortice abdominale (EVAR). Informațiile au fost oferite de managerul Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Baia Mare, Alexandru George Oros. 

Acesta a subliniat că cele trei anevrisme de mari dimensiuni, cu iminenţă de ruptură, complicaţii verosimil erau fatale pentru pacienţi, scrie AGERPRES

„Toate cele trei proceduri au decurs fără complicaţii, reuşindu-se sigilarea completă a anevrismelor. De asemenea, toate procedurile s-au efectuat în anestezie locală, cu pacientul treaz, iar hemostaza s-a efectuat percutan cu succes în 8 din 9 aborduri arteriale (un singur abord arterial necesitând sutură secundară chirurgicală). Procedurile au decurs fără complicaţii, evoluţia postoperatorie a fost favorabilă, pacienţii fiind mobilizaţi repede şi externaţi după câteva zile”, a spus Alexandru George Oros.

Echipele de intervenţie au fost coordonate de medicul Dan Florian Filip din cadrul SJU Baia Mare şi medicul De Donato Gianmarco de la Universitatea Siena, Italia. 

Partea de imagistică medicală a fost coordonată de medicul Sabin Nemeş Bota. La intervenţiile chirugicale a participat şi medicul secţiei de cardiologie a Spitalului orăşenesc Carei, judeţul Satu Mare, Marius Belbe. 

Primele intervenţii chirugicale de tip EVAR (reparare endovasculară a unor anevrisme aortice abdominale) au început să fie realizate în SJU Baia Mare din anul 2022. Managerul Alexandru George Oros a adăugat că, până în prezent, în cadrul SJU s-au efectuat cu succes 25 cazuri EVAR. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe