Newsflash
ACTUALITATE Știri

Senatul a decis: Minorii nu vor mai putea cumpăra băuturi energizante

de Magdalena Tănăsescu - oct. 31 2023
Senatul a decis: Minorii nu vor mai putea cumpăra băuturi energizante

Băuturile energizante nu mai pot fi vândute minorilor, au decis senatorii, iar comercianții care nu respectă regulile vor fi amendați și li se poate suspenda activitatea.

Senatorii au inițiat proiectul de lege care interzice vânzarea băuturilor energizante minorilor după ce au primit date șocante de la Autoritățile Sanitare. Cel mai grav este cazul unui tânăr de 17 ani care, în luna iulie, a murit într-o tabără după ce a consumat patru doze de energizant.

Potrivit unui studiu al Institutului de Sănătate Publică arată că 74% dintre tinerii cu vârste de 16-18 ani au consumat băuturi energizante și au fost cazuri în care s-a ajuns la decesul minorilor. Dacă și deputații vor vota legea, băuturile energizante vor avea interdicție la vânzare la fel ca alcoolul și țigările, menționează site-ul stiri.tvr.ro.

Un studiu efectuat la Universitatea din Miami indică faptul că băuturile cu un conținut ridicat de cofeină pot provoca, în cazul copiilor și adolescenților, crize, atacuri cerebrale sau chiar moartea subită. 

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară arată că, în Europa, 68% dintre adolescenți și 18% dintre copiii sub 10 ani consumă băuturi energizante.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe