Newsflash
Știri

Secția de Cardiochirurgie a Spitalului „Marie Curie” va fi extinsă

de Florentina Ionescu - nov. 18 2021
Secția de Cardiochirurgie a Spitalului „Marie Curie” va fi extinsă

Asociația Inima Copiilor a început strângerea de fonduri pentru extinderea Secției de Cardiochirurgie a Spitalului de Copii „Marie Curie” din București.

După extindere, 400 de copii bolnavi de inimă vor putea fi operați anual în Secția de Cardiochirurgie de la Marie Curie, dublu față de capacitatea actuală. 

Sectie de Cardio-chirurgie Marie Curie

Asociația Inima Copiilor a anunțat recent că începe strângerea de fonduri pentru extinderea Secției de Cardiochirurgie a Spitalului de Copii „Marie Curie” din București. Proiectul va fi demarat în prima parte a anului 2022, cu etapa de proiectare și autorizare, și este prevăzut să se încheie la finalul lui 2023, potrivit unui comunicat de presă.

Costul total estimat în acest moment este de 3 milioane de euro. Extinderea secției dă șanse la viaţă mai multor copii născuți cu malformații cardiace grave, care acum nu pot fi operați la timp. 

Suprafața totală a secției va ajunge la 1900 de metri pătrați 

Concret, extinderea înseamnă amenajarea celei de-a doua săli de operații, 15-20 de locuri de terapie intensivă cardiacă față de șase câte sunt în prezent, 25 de locuri în saloanele în care vor fi îngrijiți copiii înainte și după operații, precum și reamenajarea și modernizarea spațiilor și a aparaturii specifice.

Ca urmare a extinderii, Secția de Cardiochirurgie a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Marie S. Curie” din București va ajunge la o suprafață totală de peste 1.900 de metri pătrați, față de 745 de metri pătrați cât sunt în prezent.

NN România, unul dintre partenerii Asociației Inima Copiilor, susține demararea acestui proiect printr-o sponsorizare de 500.000 euro. Mai mult, compania va dubla suma adunată prin donațiile individuale lunare de 2 euro (prin SMS cu textul LOVE la 8844) realizate începând din 17 noiembrie 2021. Astfel, va fi scurtat timpul pentru strângerea fondurilor necesare extinderii Secției de Cardiochirurgie a Spitalului de Copii Marie Curie din București.

Bani din donații

Secția de Cardiochirurgie de la „Marie Curie” a fost construită și amenajată de Asociația Inima Copiilor, între 2009 și 2011, cu sprijinul foarte multor donatori individuali. Doar din donațiile prin SMS s-au strâns atunci peste 650.000 de euro.

Secția este unul dintre cele mai moderne spații medicale din România, inclusiv după standardele anului 2021. Aici se desfășoară misiuni în care medici cu foarte mare experiență vin din străinătate și operează la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Marie S. Curie”, ajutând și la perfecționarea echipei de cardiochirurgie a acestei unități.

Anul 2020 a fost cel mai intens din toată istoria secției, fiind primul an în care echipa chirurgicală a lucrat continuu. Cardiochirurgia de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Curie” a fost singura din țară care primit și tratat fără întrerupere copii născuți cu malformații cardiace, operând în total 170 de copii.

Cum puteți ajuta

Donații lunare de câte 2 euro pot fi făcute simplu: trimițând un SMS cu textul LOVE la numărul 8844.

„Situația copiilor bolnavi de inimă este una dintre cele mai grave și persistente probleme de sănătate ale României. Anual se nasc la noi peste 1.000 de copii cu malformații cardiace. O parte dintre ei trebuie operați urgent, alții sunt în așteptare sau trebuie reoperați: așa se face că în fiecare an 1.500 de copii sunt pe lista celor care au nevoie de operații pe inimă. Încă de când am construit Cardiochirurgia de la Marie Curie ne-a fost clar că secția va trebui extinsă imediat ce spațiul necesar va fi disponibil. Momentul a sosit, deci ne apucăm de treabă!”, a spus Alexandru Popa, președintele Asociației Inima Copiilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe