Newsflash
CAMPANII

Să nu lăsăm garda jos!

de Dr. Mădălina Vesa - apr. 24 2020
Să nu lăsăm garda jos!

Pentru a 15-a oară consecutiv, ţările din Regiunea europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) marchează Săptămâna Europeană a Imunizării.

Campanie coordonată de Gindrovel Dumitra, Grupul de Vaccinologie al SNMF

shutterstock_1167495757Sloganul sub care evenimentul se desfășoară anul acesta este: „Previne. Protejează. Vaccinează.”

A doua jumătate a lunii aprilie găzduiește, an de an, un eveniment important pentru Regiunea europeană OMS în ceea ce privește sănătatea publică: Săptămâna Europeană a Imunizării (SEI).

În 2005, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a iniţiat acest eveniment pentru a trage un semnal de alarmă la nivel european asupra declinului acoperirii vaccinale.

Focarele sporadice apărute în diferite zone ale Europei au făcut ca tot mai multe ţări să se alăture acestei iniţiative, cu răsunet internaţional, de conștientizare a necesităţii vaccinării în scopul prevenirii bolilor și protejarea vieţii. În acest an, SEI va încerca să scoată în evidenţă valoarea vaccinurilor ca investiţie în sănătatea publică.

Parteneri de seamă și anul acesta

Săptămâna Europeană a Imunizării este marcată, anul acesta, în perioada 20-26 aprilie. În acest interval vor fi promovate mesaje-cheie despre vaccinuri și vaccinare prin diverse campanii de informare, interviuri, întâlniri tehnice, dezbateri ale experţilor, conferinţe știinţifice ș.a.

Partenerii Biroului OMS pentru Europa la acest eveniment sunt UNICEF, ECDC (Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor) și toate autorităţile ţărilor europene.

Din 2006, Prinţesa Maria a Danemarcei s-a alăturat acestui eveniment, anunţându-și patronajul Comitetului European OMS.

„Ca mamă, vreau să mă asigur că al meu copil are toate oportunităţile să crească sănătos și să fie vaccinat împotriva bolilor ce pot fi atât de ușor controlate. Doresc să mă asigur că această oportunitate le este oferită tuturor copiilor din Europa și vom ajunge și la acele grupuri vulnerabile care încă mai există. Este dreptul fiecărui copil de a fi vaccinat”, a spus Alteţa Sa Regală.

Omagii eroilor vaccinării

Iniţial, Săptămâna Europeană a Imunizării a fost implementată de un număr mic de ţări din Europa. Dar, odată conștientizat scopul acesteia, acela de creștere a acoperirii vaccinale astfel încât fiecărui copil să i se asigure dreptul de a fi protejat de bolile prevenibile prin vaccinare, SEI a devenit una dintre cele mai vizibile campanii de sănătate pe întreg continentul european.

Fiecare ţară europeană a fost invitată să participe la acest eveniment și să contribuie la cooptarea instituţiilor de sănătate publică, a societăţilor profesionale, precum și a părinţilor.

De cinci ani încoace, cu ocazia SEI, OMS Europa își omagiază eroii vaccinării, de la părinţi și membri ai comunităţii, la cadre medicale și oameni de știinţă. Printre eroii europeni de anul trecut s-au numărat și doi români: conf. dr. Mihai Craiu – medic primar pediatru și Ana Măiţă – fondatoarea organizaţiei „Mame pentru mame”.

Anul 2020 a fost desemnat de OMS Anul Internaţional al Asistentelor și Moașelor, pentru a evidenţia rolul vital pe care acestea îl au în furnizarea serviciilor de sănătate.

poster Familii sănătoase (1)Pe cale de consecinţă, eroii vaccinării din acest an sunt asistentele medicale și moașele din Europa. De ce? Pentru că ele joacă un rol important în sistemul de sănătate, în promovarea, informarea și consilierea părinţilor în privinţa vaccinării copiilor.

Fiecare ţară europeană are regulile proprii de vaccinare a copiilor. În unele state doar medicul vaccinează, în altele doar asistenta medicală consiliază și vaccinează, iar în alte zone există centre de vaccinare.

La noi în ţară, asistentele medicale pot și ele executa actul vaccinal, nu doar medicul. De aceea, au o misiune foarte importantă în ceea ce privește siguranţa actului vaccinal și creșterea acoperirii vaccinale.

Haideţi să punem umărul!

Mesajele-cheie de anul acesta ale SEI vizează în principal  actorii implicaţi în procesul de vaccinare, dar și avantajele pe care vaccinarea le aduce sănătăţii publice. Dintre acestea, menţionăm:

- Asistentele și moașele sunt campioane la vaccinare pentru a proteja sănătatea tuturor;

- Asistentele și moașele asigură protecţia mamelor și copiilor prin vaccinare;

- Profesioniștii din domeniul sănătăţii sunt cele mai credibile surse de informaţii despre vaccinuri;

- Fiecare fată merită să fie vaccinată împotriva Human Papilloma Virus (HPV), pentru că nicio femeie nu ar trebui să sufere sau să decedeze din cauza cancerului de col uterin;

- Vaccinarea este sigură și eficientă în prevenirea rujeolei și a complicaţiilor acesteia;

- Vaccinarea împotriva rubeolei protejează împotriva viitoarelor decese la naștere sau a malfor­maţiilor congenitale;

- Vaccinarea împotriva hepatitei B protejează de cancerul hepatic cauzat de virusul hepatitic B;

- Atât timp cât există poliomielită undeva în această lume, noi trebuie să vaccinăm peste tot. Haideţi să punem umărul la #StopPolio!

Demontarea miturilor, un scop în sine

Ţara noastră s-a alăturat acestei campanii europene de mai mulţi ani, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică alături de societăţile medicale profesionale.

Începând cu anul 2013, și Grupul de Vaccinologie al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF) s-a implicat în acest eveniment european, organizând sesiuni știinţifice profesionale judeţene sau naţionale adresate tuturor specialităţilor medicale.

Sesiuni care să marcheze celebrarea SEI și să contribuie la promovarea mesajelor lansate de OMS cu această ocazie. În 2014, Grupul a lansat, în cadrul SEI, o secţiune dedicată vaccinării pentru informarea pacienţilor, pe site-ul www.edumedical.ro/vaccinare.

Cu toate riscurile reprezentate de îmbolnăvire, în ciuda dovezilor despre siguranţa și eficacitatea vaccinurilor, încrederea publică în vaccinuri este fragilă. Acest fapt reprezintă o provocare continuă în activitatea medicilor de familie, care au un rol important în informarea pacienţilor despre necesitatea vaccinării și riscurile la care se supun persoanele nevaccinate.

Astfel că, din 2015 Grupul de Vaccinologie al SNMF a iniţiat întâlniri cu părinţii în diverse orașe ale ţării, pentru a le explica beneficiile vaccinării. S-a dorit ca în cadrul acestor conferinţe, medicii să fie mai aproape de părinţi, să le răspundă la întrebări, astfel încât aceștia să capete încredere în actul vaccinal.

S-a reușit, în acest fel, demontarea miturilor care circulă în mediul online. Mulţi părinţi nu mai puteau să discearnă între adevăr și minciună, să aleagă ceea ce este mai bine
pentru copiii lor.

Mai bine prevenim decât să tratăm!

Scriind într-o publicaţie medicală naţională, așa cum este Viaţa Medicală, m-am limitat doar la câteva aspecte din ceea ce înseamnă SEI, considerând că necesitatea vaccinării este bine cunoscută în rândul personalului medical.

La fel și necesitatea promovării știinţei. Medicii au datoria ca, pe lângă diagnosticarea și tratarea unui bolnav, să facă și educaţie medicală în comunitatea unde își desfășoară activitatea.

Săptămâna Europeană a Imunizării din acest an ne prinde într-o perioadă foarte dificilă, poate cea mai dificilă din ultimii 100 de ani din punct de vedere medical. Acesta s-ar putea să fie un semnal de alarmă.

poster Sănătatea comunitățiiNe scutură un pic. Ne amintește să folosim armele pe care deja le avem. Să nu ne mulţumim cu o acoperire vaccinală suboptimală. Să nu lăsăm garda jos în ceea ce
privește imunizarea.

Avem epidemie de rujeolă în ţara noastră și nu am reușit să o stopăm de cinci ani. Acum trăim o pandemie. Ne dorim foarte mult să se descopere un medicament eficient, cât mai repede.

Dar și mai mult, ne dorim un vaccin. ASAP! (As soon as possible! – Cât mai curând posibil!) Mai bine prevenim decât să tratăm! Acest nou virus (dar dintr-o familie veche) ne face să promovăm SEI cu precădere în mediul online, dar nu numai - putem face acest lucru oriunde.

Distanţarea socială ne împiedică să participăm la activităţile obișnuite, ceea ce ne face să apreciem și mai mult importanţa și necesitatea vaccinurilor pentru întreaga populaţie. Să ne vedem cu bine cât mai curând la reuniunile știinţifice și, de ce nu, chiar vaccinaţi anti-COVID-19!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe