Newsflash
Cultură

Să ne copilărim cu Daria

de Dr. Suzana BANTAŞ - ian. 17 2012
Să ne copilărim cu Daria
   De curând a ieşit de sub tipar o carte, aş zice „insolită“: DARIA ŞI ARIPA DE VIS (Editura Gramar, 2011), scrisă de Maria Toma, cadru medical cu competenţe de asistare a vieţilor la naştere, membră a Uniunii Scriitorilor şi a Societăţii Medicilor Scriitori şi Publicişti din România. Este o povestire (întâmplări, peripeţii, aventuri) despre o fetiţă de patru-şase ani, Daria. Autoarea simte nevoia, fără a se putea opri, de a împărtăşi atracţia poeziei vieţii, plăcută atât pentru adulţii care au încă suflet naiv, cât şi pentru copiii pe care-i iubim şi le dăruim istorioare, nu numai pentru adormit, ci şi pentru a le insufla dorinţa de a face ceva pentru viaţa ce ne-a fost dăruită.
   Inedit faţă de genul poveştilor clasice de ficţiune fantastică este folosirea unei istorioare ce ne plimbă imaginaţia între cele mai puţin reale visuri şi adevărurile culturii tehnice şi medicale moderne, strecurate ca izvor de învăţătură pentru cititorii de azi. Povestea începe ca un „scenariu“, cu zvon de primăvară a timpurilor şi a vieţii – a lunii lui april, cu glasuri de prichindei şi de păsări. Dar chiar din primele întâmplări apar observaţii neobişnuite în poveştile de până acum: fetiţa Daria, eroina noastră, o contrazice pe bunică atunci când aceasta-i arată o barză zburând, că pasărea nu are putere să aducă pe lume bebeluşii purtându-i în cioc; Bunica Dariei se informează... pe internet; Aripa de Vis şi zânele din poveste comunică nevăzut, prin telefonul mobil; Regele Flutur, prietenul zânelor, are nişte antene colorate prin care comandă misterios armata sa de fluturaşi (un fel de GPS?) şi urmăreşte totul prin ochean; Aripa de Vis – un fel de zână, care o duce pe Daria în lumea poveştilor, contra oboselii sau când este „bolnăvioară“, ia măsuri de igienă, bea ceaiuri cu leacuri medicinale şi îşi confecţionează aripa în laborator; Zmeul de la Răsărit (?), ce n-are astâmpăr, este căutat şi deconspirat tot pe internet sau... iPod; alt zmeu, foarte bogat, ia legătura cu primarul din sat să facă... investiţii în agricultură; preabuna Zână este vindecător, are grijă să-şi schimbe hainele de drum, să le aerisească, să le decontamineze; „Mămica“ Dariei este doctoriţă şi o îngrijeşte pe „Buni“ când este răcită.
   Elementele de magie din poveşti sunt reprezentate aici de o baghetă fermecată ce trebuie căutată (cu peripeţiile de rigoare) peste mări şi ţări, găsită, salvată şi folosită în apărarea binelui, a împlinirii dorinţelor. Iar o pană de porumbel alb va fi „menită“ de un şaman să o ajute pe Daria la împlinirea dorinţei de a creşte repede.
   Alte deosebiri şi contraste apar între descrierea clasică, obişnuită vechilor poveşti, a aspectelor societăţii medievale (feudale), cu principiile moderne: în Sala Tronului, valetul şi toţi ceilalţi invitaţi se retrag păşind de-a-ndăratelea, neavând voie să întoarcă spatele zânei; prinţii salută cu un genunchi la pământ! Altfel, se aplicau pedepse „umile“ ca biciuitul sau... spălatul scărilor în folosul public (de inspiraţie engleză, tip Thatcher). Interesantă este punerea în scenă a apariţiei a tot felul de animăluţe pe care copiii de azi nu ajung să le mai vadă: iepuraşi, furnici, fluturaşi, ursuleţi, greieri, bursuci, fiecare personificat. Astfel, toţi eroii se întâlnesc mereu, până reuşesc – oarecum – să împlinească aspiraţiile unui copil modern, de a ajunge mai repede adult pentru a înţelege misterele acestei lumi cu ajutorul unui simbol: o pană albă de porumbel, fermecată, strălucitoare, „picătura de suflet“ care dă putere celor ce vor să facă bine tuturor.
   Iată cum o carte fantezistă îi poate face pe cei mari să-şi amintească de copilărie, iar pe cei mici să creadă în puterea visului (sau invers?).
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe