Vineri, 21 aprilie, a avut loc o conferință de prezentare a rezultatelor acțiunilor de screening de hepatite.
În data de 21 aprilie a avut loc, în București, conferința de prezentare a rezultatelor acțiunilor de screening, eveniment organizat în cadrul proiectului „LIVE(RO) 1 - Formarea personalului medical din România pentru screeningul populațional al infecțiilor cronice cu virusuri hepatitice B/C/D”.
Proiectul este implementat de Institutul Clinic Fundeni în parteneriat cu Institutul Național de Sănătate Publică și Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași.
Alături de colectivul medical de experți din programele de screening, la Conferință au fost prezenți și reprezentanți ai autorităților publice din domeniul medical, respectiv Ministerul Sănătății, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Institutul Național de Sănătate Publică, Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Citește și: Strategii actuale de screening și tratament în hepatitele virale cronice
Totodată, printre lectorii experți din programul Conferinței a fost si Cristian Bușoi, europarlamentar, care a evidențiat factorii de risc pentru boala hepatică și impactul politicilor de sănătate asupra stării generale de sănătate.
De asemenea, un reprezentant al Administrației Naționale a Penitenciarelor a prezentat rezultatele programului de testare pentru hepatita C derulat în penitenciare sub egida Societății Române de Gastroenterologie, Hepatologie și Endoscopie Digestivă, a RoALD (Societatea Română pentru Studiul ficatului), în parteneriat cu Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Universitar de Urgență București, Spitalul Sf. Spiridon Iași, Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie O. Fodor Cluj.
Una dintre prezențele notabile la eveniment a fost cea a doamnei doctor Caroline Clarinval, șefa biroului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în România care a vorbit despre prioritățile OMS în România, dar și despre progresul făcut de țara noastră în atingerea obiectivelor OMS de eliminare a hepatitelor virale în Europa.
De asemenea, Asociația Europeană a Pacienților cu Boli de Ficat (ELPA) a fost reprezentată prin Ivana Dragojevic, precum și Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice, APAH – RO prin președintele ei, Marinela Debu.
Programele de screening LIVERO au fost dezvoltate cu aportul și implicarea medicilor de familie, întregul program de testare se desfășoară în cabinetele de medicină de familie, iar acest lucru a fost posibil pentru ca au existat persoane cu adevărat deosebite care au înțeles importanța prevenției, precum și rolul esențial al medicului de familie ca principal furnizor de servicii de sănătate pentru populație.
„Prin implicarea doamnei doctor Mihaela Udrescu, medic primar medicină de familie, Coordonator Național al Grupului GastRO, Societatea Națională de Medicina Familiei a fost realizată atât metodologia de testare, cât și promovarea campaniei de testare în rândul medicilor de familie. Programele de screening nu ar fi fost realizate fără implicarea unei organizații nonguvernamentale de excepție, care se dedică de mai bine de 20 de ani oamenilor și mai ales oamenilor care au nevoie de sprijin. Asociația Română Anti-Sida, ARAS, a fost mai mult decât un partener de nădejde în derularea acestor proiecte, am găsit în ARAS o minunată echipă gata oricând să facă bine și să împrăștie binele mai departe”, se arată într-un comunicat.
Printre rezultatele proiectului LIVERO 1 se află:
Proiectul „LIVE(RO) 1 - Formarea personalului medical din România pentru screeningul populațional al infecțiilor cronice cu virusuri hepatitice B/C/D” este implementat de Institutul Clinic Fundeni și este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.
La nivel mondial o persoană moare la fiecare 30 de secunde din cauza unei boli cauzate de virusurile hepatitice B sau C. Hepatita este o boală silențioasă care poate avea complicații extrem de grave pe termen lung.
România s-a alăturat statelor din întreaga lume în atingerea obiectivului Organizației Mondiale a Sanătății, acela de a elimina hepatitele virale până în 2030, prin adoptarea Planului Cadru Național privind Controlul Hepatitelor Virale în România pentru Perioada 2019 – 2030, dar și prin finanțarea unor proiecte de screening pentru hepatitele virale.
„În cazul hepatitelor virale cea mai eficientă cale de combatere este testarea, astfel încât primul pas spre eradicarea hepatitelor este reprezentat de diagnosticarea infecțiilor virale. Așa au luat naștere programele de screening, programe derulate în perioada 2018-2023, finanțate din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020”, se mai arată în comunicat.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe