Newsflash
Internaționale

Ritmul circadian al inimii

de Dr. Diana Andronache - oct. 22 2021
Ritmul circadian al inimii

Noi date arată că ritmul circadian influenţează celulele miocardului și funcţia inimii pe parcursul zilei, explicând astfel de ce oamenii care lucrează în ture sunt mai vulnerabili în faţa afecţiunilor cardiace.

p3 

    Oamenii de știinţă au demonstrat pentru prima dată că celulele cardiace își reglează ritmul prin modificări ale nivelului de ioni de sodiu și de potasiu din interiorul celulei.

        Nivelurile diferite de sodiu și de potasiu din interiorul și exteriorul celulelor cardiace susţin activitatea electrică și permit funcţionarea normală a inimii. Concentraţiile lor păreau a fi destul de constante, însă cercetătorii au descoperit că celulele cardiace își modifică nivelul intern de sodiu și potasiu atât pe parcursul zilei, cât și pe parcursul nopţii. Acest lucru permite inimii să susţină mai bine funcţia cardiacă atunci când suntem activi. Schimbările bruște ale rutinei comportamentale sau ale somnului pot perturba ritmul cardiac normal, ceea ce poate crește riscul de aritmii și de moarte cardiacă subită.

 


Notă autor:

https://medicalxpress.com/news/2021-10-scientists-uncover-circadian-rhythm-heart.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe