Newsflash
OPINII

Riscurile achiziţionării medicamentelor din surse neautorizate

de Ciprian Militaru - dec. 8 2023
Riscurile achiziţionării medicamentelor din surse neautorizate

Ponderea persoanelor care au plasat cel puţin o comandă online aproape s-a dublat din 2019 până la finalul anului trecut, ajungând la 79% dintre românii cu acces la internet, arată raportul GPeC E-Commerce România 2022.

Anul trecut, în Europa de Est au fost înregistrate trei miliarde de vizite online pe platforme dedicate produselor farmaceutice, respectiv o creștere de 34% faţă de 2021, arată o analiză Liki24. În prezent, România este a doua cea mai mare piaţă din regiune, după Polonia. La această evoluţie a contribuit și criza recentă de medicamente din farmaciile fizice.

Atunci când cumpărăm un articol vestimentar care nu ne place sau nu ni se potrivește putem face retur fără niciun risc. Însă achiziţia de tratamente online poate deveni periculoasă dacă ele nu provin dintr-o sursă sigură. În articolul de faţă vă explicăm cum putem verifica dacă un comerciant de medicamente este acreditat și dacă un produs este legal.

Avem cadru legal

Încă din vara acestui an, din farmacii au început să lipsească atât produse de bază, precum antitermicele pentru copii, cât și tratamente recomandate bolnavilor cronici. Cele mai grave crize i-au afectat în special pe pacienţii oncologici și pe cei care suferă de epilepsie. Situaţia a fost speculată în piaţa neagră a medicamentelor. A crescut numărul site-urilor neacreditate și al vânzătorilor de produse farmaceutice pe marketplace-uri. În același timp, românii s-au îndreptat tot mai mult către farmaciile din străinătate pentru a-și procura tratamentele.

Din 2019, România are un cadru normativ (Ord. m.s. nr. 444/2019) ce reglementează înfiinţarea, organizarea și funcţionarea unităţilor farmaceutice online. Cunoașterea obligaţiilor comercianţilor ajută cumpărătorii să îi identifice pe aceia care funcţionează în mod legal și în care pot avea încredere că le furnizează produsele de care au nevoie. În primul rând, cred că medicii ar trebui să cunoască legislaţia și să îi îndrume pe pacienţi către platforme sigure. Adică, în momentul în care le eliberează o reţetă sau le recomandă anumite produse, naturiste sau chimice, despre care știu că nu se găsesc în piaţa fizică din România, să le ofere și exemple de site-uri acreditate sau măcar să îi înveţe cum să le recunoască.

Condiţii de îndeplinit

Site-urile farmaciilor online trebuie să îndeplinească o serie de cerinţe specificate în ordinul mai sus menţionat. Printre acestea se regăsesc: anexa la autorizaţia de funcţionare a farmaciei sau link către site-ul Ministerului Sănătăţii (MS), secţiunea ,,Registrul farmaciilor online”; logo-ul european, disponibil pe site-ul MS; link către site-ul ANPC; declaraţie de consimţământ privind datele personale; chestionar pentru pacienţi, în care aceștia să își scrie vârsta, greutatea, înălţimea, sexul, tratamentele curente, antecedentele alergice etc.

În același timp, paginile dedicate medicamentelor trebuie să includă anumite informaţii precum: denumirea, substanţa activă și categoria din care face parte, prospectul, autorizaţia de punere pe piaţă a produsului (APP) și producătorul.

Orice medicament sau supliment alimentar comercializat în România trebuie să fie avizat de Agenţia Naţională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), respectiv de Institutul de Bioresurse Alimentare (IBA). Iar platformele care vând produsele trebuie să aibă autorizaţie pentru a o face.

Fără garanţia vindecării

O pagină de produs farmaceutic dintr-un site nu trebuie să ofere garanţia vindecării unei anumite boli. Cred că acesta este primul semnal de alarmă în ceea ce privește siguranţa achiziţiei. Un al doilea ar fi lipsa descrierii efectelor adverse. Nu există medicament care să nu implice posibile riscuri, cât de rare sau minore ar fi ele. Până și banala vitamină C poate crea anumite neplăceri. O altă regulă esenţială, din punctul meu de vedere, este să nu cumpărăm tratamente din social media sau marketplace-uri. În astfel de situaţii, se poate întâmpla orice, pentru că nu știm niciodată ce luăm. Un scenariu este ca medicamentul să nu aibă niciun efect, ceea ce poate duce la agravarea simptomelor pacienţilor. Se poate întâmpla și ca produsul să conţină substanţe interzise care să creeze noi probleme de sănătate. Exemplele sunt multiple, iar soluţia este educarea cadrelor medicale și a cumpărătorilor care apelează la mediul online.

Riscurile asociate cu achiziţia de medicamente și suplimente de pe platforme care funcţionează ilegal sunt grave și diverse. De la medicamente expirate care nu își mai fac efectul sau pot provoca probleme de sănătate, până la medicamente contrafăcute care pot conţine substanţe toxice, periclitând viaţa consumatorilor, mai ales a celor cu afecţiuni grave. 

Ciprian Militaru

Eumed.ro - Farmacie online

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe